JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det beste til de minste

Drømmebarnehagen til kunnskapsminister Kristin Halvorsen har kompetente, reflekterte voksne som gjennom danning skaper gode samfunnsborgere.

2012032015061220131216184135

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

I Gulldalen barnehage på Grefsen i Oslo var seks barn klare for å fortelle sjefen over alle skoler og barnehager hva som er deres drømmebarnehage. Den var litt annerledes enn Halvorsens. Ella på fem år ønsker flere prinsesser med en dæsj konger og prinser, Helene vil ha peis og pipe, mens Emil og Marius sier de er i en perfekt barnehage, men gjerne skulle hatt mer tv-titting og klatretre med trampoline.

Venner og uvenner

Kunnskapsministeren var med på feiringen av årets barnehagedag. Det er åttende gangen på rad at dagen blir feiret.

Gulldalen barnehage har jobbet med vennskap, og de eldste barna har vært på fotojakt etter hva venner gjør, valgt ut bilde og overført situasjonen til en titteboks. De yngre barna har vært med og snekret og malt titteboksene. Alt er fotografert og dokumentert av de voksne.

Utstillingen heter «Nøkkelen til vennskap», og den ble høytidelig åpnet av en snorklippende Kristin Halvorsen.

Erik, Ella, Marius, Kamilla, Emil og Helene viser fram titteboksene og forteller hva venner er, og hva de gjør hvis de blir uvenner.

– Da sier man ifra til en voksen.

Kvalitet i barnehagen

Halvorsen sier til barna at dagen i dag er en helt egen barnehagedag.

– Det er for å vise hvor viktig det er med gode barnehager.

Halvorsen mener at de har valgt å besøke en drømmebarnehage, en barnehage som vektlegger de viktige verdiene som ligger i å lære å skaffe seg venner og å beholde dem.

– Dette er viktig sosial kompetanse.

I tillegg ønsker Halvorsen at de som jobber i barnehagen skal få bedre lønn og en spennende utdanning, og at alle assistenter får ta fagbrev.

– Vi må tenke større om de små, og prestisjen for dem som jobber med de små må høynes. De ansatte fortjener høyere status. Kvalitet er det viktigste å få på plass i barnehageloven. Og samarbeid med foreldrene, mener statsråden.

Årets slagord for barnehagedagen er «Det beste til de minste». Slagordet rommer mange sider ved barnehagehverdagen, der kvalitet for liten og stor er overordnet.

Det handler om at barna skal oppleve en meningsfull hverdag, at deres behov for omsorg, lek og læring blir ivaretatt, at de møter voksne som respekterer dem, lytter til dem, forstår dem og går inn i et engasjert samspill med dem.

Trygt og godt for barna

Hanne Paulsen, leder i Gulldalen barnehage, forteller at de er mye på tur og at de voksne er bevisst på å være gode rollemodeller.

Mette Henriksen Aas, leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst, spurte barnehagestyreren hva hun ønsker for å få til en enda bedre barnehage.

– Lovbestemt antall voksne per barn og mer tid til refleksjonsarbeid i hverdagen, er Hanne Paulsens kontante svar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy