JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvor mye er vi verdt?


2012041910154620131214180748

Annethvert år skjer det samme. Ikke før er jula overstått og lommebøkene tomme, før de første stemmene hever seg for å mane den norske befolkningen til moderasjon.

Først ute er gjerne næringslivets repre­sentanter. NHO ber befolkningen om å senke forventningene til årets tariffoppgjør. Så følger politikerne etter. Med en liten pekefinger også til ledersjiktet om ikke å bli for grådige. For det er jo fremdeles slik at det er ikke lett å få majoriteten til å vise måtehold dersom den økonomiske eliten mener at det samme ikke gjelder dem, og ufortrødent fortsetter å øke sin inntekt og formue.

I 2010 tjente de ti prosent høyest lønte i gjennomsnitt litt over 70.000 kroner brutto i måneden, mens de ti prosent lavest lønte tjente litt over 20.000. Kvinner tjente i gjennomsnitt 85 prosent av det menn tjente.

Så kan jo noen sant nok si at sammen­liknet med resten av verden lever nesten alle i Norge godt, for ikke å si som grever, og at vi har blitt et land av sutrere som aldri blir fornøyd. Men den problemstillingen lar jeg hvile litt i disse tider. For når potten skal fordeles, er det ikke slik at hvis renholderen fra Kløfta gir avkall på femti øre i timen, får læreren i Tanzania en tilsvarende økning i sin timelønn. Det eneste som skjer, er at forskjellen mellom dem som tjener mest og dem som tjener minst her i landet, øker enda mer.

Når en renholder som tjener 300.000 i året får fire prosent i tillegg, blir økningen vesentlig mindre enn når en rådmann som tjener 900.000 får åtte prosent økning. For ikke å snakke om når finansmannen som tjener to millioner blir en økning på 16 prosent til del. Du trenger ikke være økonom for å skjønne det.

Derfor bør pekefingeren denne gangen utelukkende rettes oppover, mot dem som befinner seg på toppen av inntektsstigen. Så mye mer verdifulle enn renholderen fra Kløfta, er de ikke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy