JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det haster med å redde pensjonen

UVERDIG: Mette Nord mener situasjonen for uføre som taper inntekt, er uverdig.

UVERDIG: Mette Nord mener situasjonen for uføre som taper inntekt, er uverdig.

Anne Siri Renå

Uføre kan ikke senke skuldrene med det første. Alle forsøk på å få korrigert utslagene av uførereformen strandet på Stortingets siste møter før sommeren. – Nå haster det, sier Fagforbundets leder, Mette Nord.

2015062012000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Mette Nord er skuffet over at alle redningsforsøk for uføre som taper på uførereformen, falt pladask i Stortinget på de siste møtene før sommeren. Det er også leder av Uføres landsorganisasjon, Laila Sandbekk.

– Uføre som rammes av reformen er i en fortvilet situasjon. Det er krise. De kan ikke vente på framtidige evalueringer, sier hun.

Onsdag i forrige uke foreslo SV varig kompensasjon for alle som taper mer enn ett tusen kroner i året på uførereformen. De la fram fire forslag som ble nedstemt mot stemmer fra SV, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne. Under revidert nasjonalbudsjett på Stortingets siste møtedag, fredag, ba Arbeiderpartiets Lise Christoffersen om å få utredet omfanget av uførepensjonister som taper på omleggingen og hva det vil koste å gi varig kompesasjonsordninger. Heller ikke dette forslaget fikk flertall.

Aner ikke omfanget

– Vi ville ikke gå for SVs forslag, fordi vi ikke aner hvor mange det dreier seg om hvor mye varig kompensasjon vil koste. Vi ønsker at regjeringen kommer tilbake med konkrete tall, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) i Arbeids- og sosialkomiteen.

Fagbladet.no har skrevet en rekke saker om hvordan uførereformen rammer i enkelte tilfeller. Mange rammes av de nye beregningene for skatt og trygd, mens andre rammes beinhardt når de når særaldersgrense. I enkelte tilfeller forsvinner så godt som hele tjenestepensjonen. Andre mister rett på bostøtte og andre ordninger når bruttoinntekten øker - selv om netto inntekt er den samme eller reduseres.

Fagbladet har møtt uføre som uten forvarsel, mistet over 20 prosent av netto inntekt da de nådde særaldersgrensa. De forteller om ferieplaner som skrinlegges, bekymring for framtidig husleie og at inntektstapet kom uten varsel.

– Det haster

– Det kommer til å ta tid før urimelige og utilsiktede utslag av reformen kan bli rettet opp, medgir Lise Christoffersen (Ap). Hun lover å følge opp uførereformen også etter sommeren.

Tid er noe Sandbekk i Uføres landsorganisasjon ikke har mye av på vegne av sine medlemmer.

– Vi blir kontaktet av folk som er redde og deprimerte, som ser at de muligens må flytte fra boligene sine. Mange mister netto inntekt hver eneste måned nå. Det hjelper lite at reformen vil bli evaluert i framtiden, sier hun.

– Jeg hadde et ørlite håp om at Stortingsflertallet ville vedta noen varige kompensasjonsordninger, i det minste at bostøtteordninger ble sikret. Å trygge bosituasjonen er selve fundamentet for de fleste, påpeker hun.

– Korriger umiddelbart

Fagforbundets leder, Mette Nord, er opprørt over hvordan reformen slår ut for enkelte.

– Det er åpenbart at skjevhetene må korrigeres. Det er ikke velferdsstaten verdig hvis folk som er ute av arbeidslivet på grunn av sykdom må bekymre seg for å overleve, sier Mette Nord til fagbladet.no.

SVs Kirsti Bergstø la fram forslag om varig kompensasjon. Hun forteller at uføre har kontaktet henne med sine historier.

– Vi hører om uføre som står i fare for å måtte selge spesialtilpassede boliger. Netto inntekt er ikke lenger stor nok til å holde utgiftene.Vi har ikke tid til å vente på en evaluering. Korrigeringer må skje nå, sier Bergstø.

– Burde ha skjønt

– Jeg synes det er rart at utslagene av reformen er ultilsikta. Også den forrige regjeringen, som la fram reformen, burde ha visst mer om hvordan omleggingen ville slå ut, mener Sandbekk.

– Nå er det krise for mange. Også de som kommer under den treårige overgangsordningen, er fortvilet. De er ikke mindre uføre om tre år. Hva skal de gjøre da? spør hun.

Ny uføretrygd

• Uførereformen trådte i kraft 1. januar i år. Den ble vedtatt av Stortinget i desember 2011, men med en forutsetning om at ingen skulle tape på omleggingen.

• Uførepensjon skattlegges nå som vanlig arbeidsinntekt. Samtidig er reglene for å jobbe ved siden av uførepensjon blitt forenklet.

• Beregninger fra Skattedirektoratet viser at fire av ti (127.000) av landets uførepensjonister taper på endringene.

• Andelen uføre er på 9,3 prosent, etter en nedgang i første kvartal i år.

• Fagforbundet har 18.000 uførepensjonister blant sine medlemmer.

Disse taper på uførereformen

Når trygd skattlegges som inntekt, kan det sammen med nye samordningsregler og trygdeutregninger, slå veldig forskjellig ut for den enkelte. Opptjeningstid, størrelse på eventuell tjenestepensjon og personlige skatteforhold som gjeld, spiller inn. Dette er Skattedirektoratets beregninger:

• 49.462 uføre vil få inntil 2000 kroner mindre i året etter skatt.

• 18.932 uføre får mellom 2000 og 4000 kroner mindre i året.

• 14.468 uføre får mellom 4000 og 6000 kroner mindre i året.

• 44.342 taper fra 6000 til 24.000 kroner i året. Nesten 30.000 av disse får delvis kompensasjon ved en overgangsordning.

Les også:

Bergstø kraftig provosert

Rigmor mister nesten hele tjenestepensjonen

– Føles som et regelrett ran

Ber om kraftigere lut mot uførereformen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy