JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kultur i ny drakt

Ingenting er helt som det har pleid å være i Sølvberget, Stavangers kulturhus. Men tross bråket fra lufttrykksbor, vegger som rives og avdelinger som flyttes – de faste avisleserne forblir trofaste.

2012061114301620131214182836

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Tre nye kinosaler med et moderne kinoanlegg og et av landets flotteste biblioteker skal på plass. Alle kan følge med på byggeprosessen gjennom vinduer til underetasjen som skal romme de nye kinosetene.

Tross bråk og forandringer og midlertidige mangler, står folk i kø for å komme inn i flerbrukshuset lenge før åpningstid.

– Det er ikke færre folk tross bråket, sier Hildegunn Birkeland, gallerileder i Sølvberget.

Siden musikk- og filmavdelingen midlertidig har flyttet inn i galleriets lokaler, er hun for tiden uten galleri, men om et år håper hun at en ny utstilling er klar. Inntil da har hun stilling som rådgiver i kulturhuset.

Digital festprakt

I november fyller Sølvberget 25 år, og til våren skal Nye Sølvberget stå fram i ny drakt tilpasset en mer digital virkelighet for å dekke brukernes behov.

Det var arkitektfirmaet Lund+Slaatto som tegnet Sølvberget. Det ble bygget inntil den gamle Filmteaterbygningen. Det samme arkitektfirmaet er involvert i de nye endringene også.

Bygget er på 16.500 kvadratmeter fordelt på seks etasjer. Gjennom bygget går det en gate, og fra balkongene som er bygget i de ulike etasjene, er det utsikt til hele bygget.

Kulturell glasskule

– Sølvberget er et godt bygg å være i og jobbe i. Når det snør, er det som å være i en glasskule som er ristet på. Her i Stavanger skifter været fort. Selv på de mest regnfulle dagene, er det solglimt som fanges opp av de mange vinduene.

Birkeland sier at de som bruker kulturhuset kan se fra rom til rom.

– Mange tilbringer store deler av dagen her. Pensjonister, arbeidsløse, innvandrere. Det er en viktig sosial møteplass.

Birkeland sier at det ikke er avgjort hva som skal komme i den nye inngangsetasjen.

– Noen har ivret for en informasjonsarena med hjelp til digitale tjenester, kopiering og attestering i tillegg til smakebiter på hva resten av huset kan tilby. Andre vil ha film og musikk eller en annen bibliotekavdeling.

Et internasjonalt flerbrukshus

Kulturhuset rommer mye mer enn kino, bibliotek og aviser. De er ansvarlige for Kapittel som er Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Også Barnas Kulturverksted og Kult.kafeen er i Sølvberget.

Det internasjonale biblioteket arrangerer debattarenaen Global morgen – med foredragsholdere og internasjonale temaer.

– Siste gangen i vår var med de fem nordiske utenriksministerne, forteller kulturformilder Tina Nådland.

De skal fortsette med Global morgen til høsten, men Nådland vet ikke hvordan de skal klare å toppe utenriksministersamlingen.

Den internasjonale avdelingen jobber også mot innvandrergrupper.

– Stavanger var den første byen i Norge som ble friby for forfulgte forfattere. Som friby påtar Stavanger seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, og byen får en ny forfatter hvert andre år, forteller Nådeland.

Stavanger har i dag sin sjuende gjesteforfatter, Manal al-Sheikh fra Irak. Friby Stavanger har kontorplass på Sølvberget, og forfatteren inkluderes på denne måten i et sentralt litteraturfaglig miljø.

Hus for alle uttrykk

Gallerileder Birkeland forteller at bystyret vedtok at Sølvberget skal være et kulturhus hvor det skulle være flere kunstuttrykk enn film og bøker.

– Parallelt med ombyggingen opplever vi budsjettkutt. Det har vært tøffe runder. For å drive galleri må vi bygge stein på stein og tenke langsiktig. Heldigvis ble det et vedtak på at det skulle være et galleri også i Nye Sølvberget.

Birkeland håper Nye Sølvberget vil framstå som et nytt kulturhus med rom for alle uttrykk.

– Vi er et lavbudsjettgalleri, med svært gode besøk som resten av huset. Det er gratis å komme til oss. Publikum som skal låne en bok eller skal på kino, kikker gjerne innom. I tillegg er det mange unge som kommer.

Gjennom utstillingene vil galleriet belyse samfunnsaktuelle temaer. Slik de for eksempel gjorde i videoinstallasjonen Asylum hvor billedkunstneren Eli Gladner gjennom tre år samarbeidet med Dale asylmottak i Sandens og viste livet i asylmottak med fokus på enslige mindreårige asylsøkere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy