JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt nettsted knuser myter om «de andre»

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp lanserer nettstedet fordommer.no som et virkemiddel i kampen mot rasisme og diskriminering. Gjennom tall og fakta skal nettsida bidra til en mer opplyst debatt.

2013032212492520131216221218

– I kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011, ble høyreekstreme miljøer og nettdebatter synlige for en større offentlighet enn tidligere. Selv om terroristen sitter i fengsel, florerer tankegodset han baserte sin voldsorgie på. Mindre ekstreme varianter finner veien helt inn i lunsjpauser og middagsselskaper, sier Trygve Augestad, leder for flyktning- og inkluderingsavdelingen i Norsk Folkehjelp.

Verktøy for å delta i debatten

Nettsida skal være et verktøy for dem som er ute etter faktaopplysninger og informasjon for å evne og være en motstemme mot rasistiske og ekstremistiske ytringer på nett og i offentligheten ellers.

– På fordommer.no skal du lett finne faktatallene du trenger for å delta i innvadringsdebatten, sier Augestad.

Viktig for tillitsvalgte

Augestad ser for seg at sida kan bli viktig for studenter, skoleelever og presse, og ikke minst for tillitsvalgte og ansatte i Fagforbundets mange yrkesgrupper.

– Tillitsvalgte og Fagforbundets medlemmer kan finne gode motargumenter mot rasisme på arbeidsplassen på nettstedet. Vi vet blant annet at arbeidsgivere sorterer på navn for å utelukke minoriteter fra ledige stillinger, sier han.

– Tillitsvalgte kan bruke informasjonen til å styrke sin vaktbikkjerolle, legger han til og understreker at nettsida er spesielt aktuell for Fagforbundet som organiserer ansatte i yrkesgrupper som ansetter en voksende andel innvandrere og minoriteter.

– Mulig å endre folks adferd

Foreningen Vepsen, som driver gravende journalistikk om voldelige, rasistiske, totalitære, hatefulle og antidemokratiske miljøer, har bidratt i prosjektgruppa til det nye nettstedet.

– Det er bra at fordommer.no er lansert, sa styreleder for Vepsen, Henrik Lunde, på lanseringskonferansen for nettstedet i går kveld.

Han mener reklamebransjen med sin årlige omsetning på 20 milliarder kroner, sier noe om muligheten for å endre folks adferd ved bruk av ord og bilder, slik de bak nettstedet fordommer.no ønsker å gjøre.

– Punktér ekkorommene

Den britiske forskeren, Carl Miller, deltok også på lanseringen og understreket at fordommer.no må klare å nå gjennom til dem som besitter de ekstreme holdningene for å gjøre en forskjell.

– Du får ikke til forandring gjennom å fortelle liberale mennesker noe de allerede vet. Vi må klare å bryte gjennom til «ekkorommene» på internett for å gjøre en forskjell, sa Miller.

Miller tilhører den britiske tenketanken Demos, og har forsket på ekstremister og hatefulle ytringer i sosiale medier i Europa. Ifølge ham er internett og sosiale medier preget av såkalte ekkorom, nettsteder der likesinnede mennesker skriver for hverandre.

Myten om arbeidsløse, sinte menn

Miller benyttet lanseringen til å knuse myten om hvem som står bak de hatefulle og rasistiske ytringene på nett.

En spørreundersøkelse blant tilhengere av høyreekstreme partier på facebook viste at det ikke er «sosiale tapere» som er den typiske personen bak hatefulle ytringer.

– Flertallet av personene vi fant var verken arbeidsløse eller tilhørte lavinntektsyrker.

– Det er ikke frykten for å tape økonomisk som ser ut til å drive disse menneskene, det er frykten for å tape identitet, sa Miller.

Finansiert av minne-cd

Nettstedet er finansiert av minne-cd-en etter 22. juli; «Mitt lille land». Inntektene fra salget ble fordelt mellom AUF for å gjenreise Utøya, Amnesty Norge for å spre kunnskap om menneskerettighetene og Norsk Folkehjelp for å bekjempe rasisme og diskriminering.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy