Nytt nettsted knuser myter om «de andre»

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp lanserer nettstedet fordommer.no som et virkemiddel i kampen mot rasisme og diskriminering. Gjennom tall og fakta skal nettsida bidra til en mer opplyst debatt.

2013032212492520131216221218

– I kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011, ble høyreekstreme miljøer og nettdebatter synlige for en større offentlighet enn tidligere. Selv om terroristen sitter i fengsel, florerer tankegodset han baserte sin voldsorgie på. Mindre ekstreme varianter finner veien helt inn i lunsjpauser og middagsselskaper, sier Trygve Augestad, leder for flyktning- og inkluderingsavdelingen i Norsk Folkehjelp.

Verktøy for å delta i debatten

Nettsida skal være et verktøy for dem som er ute etter faktaopplysninger og informasjon for å evne og være en motstemme mot rasistiske og ekstremistiske ytringer på nett og i offentligheten ellers.

– På fordommer.no skal du lett finne faktatallene du trenger for å delta i innvadringsdebatten, sier Augestad.

Viktig for tillitsvalgte

Augestad ser for seg at sida kan bli viktig for studenter, skoleelever og presse, og ikke minst for tillitsvalgte og ansatte i Fagforbundets mange yrkesgrupper.

– Tillitsvalgte og Fagforbundets medlemmer kan finne gode motargumenter mot rasisme på arbeidsplassen på nettstedet. Vi vet blant annet at arbeidsgivere sorterer på navn for å utelukke minoriteter fra ledige stillinger, sier han.

– Tillitsvalgte kan bruke informasjonen til å styrke sin vaktbikkjerolle, legger han til og understreker at nettsida er spesielt aktuell for Fagforbundet som organiserer ansatte i yrkesgrupper som ansetter en voksende andel innvandrere og minoriteter.

– Mulig å endre folks adferd

Foreningen Vepsen, som driver gravende journalistikk om voldelige, rasistiske, totalitære, hatefulle og antidemokratiske miljøer, har bidratt i prosjektgruppa til det nye nettstedet.

– Det er bra at fordommer.no er lansert, sa styreleder for Vepsen, Henrik Lunde, på lanseringskonferansen for nettstedet i går kveld.

Han mener reklamebransjen med sin årlige omsetning på 20 milliarder kroner, sier noe om muligheten for å endre folks adferd ved bruk av ord og bilder, slik de bak nettstedet fordommer.no ønsker å gjøre.

– Punktér ekkorommene

Den britiske forskeren, Carl Miller, deltok også på lanseringen og understreket at fordommer.no må klare å nå gjennom til dem som besitter de ekstreme holdningene for å gjøre en forskjell.

– Du får ikke til forandring gjennom å fortelle liberale mennesker noe de allerede vet. Vi må klare å bryte gjennom til «ekkorommene» på internett for å gjøre en forskjell, sa Miller.

Miller tilhører den britiske tenketanken Demos, og har forsket på ekstremister og hatefulle ytringer i sosiale medier i Europa. Ifølge ham er internett og sosiale medier preget av såkalte ekkorom, nettsteder der likesinnede mennesker skriver for hverandre.

Myten om arbeidsløse, sinte menn

Miller benyttet lanseringen til å knuse myten om hvem som står bak de hatefulle og rasistiske ytringene på nett.

En spørreundersøkelse blant tilhengere av høyreekstreme partier på facebook viste at det ikke er «sosiale tapere» som er den typiske personen bak hatefulle ytringer.

– Flertallet av personene vi fant var verken arbeidsløse eller tilhørte lavinntektsyrker.

– Det er ikke frykten for å tape økonomisk som ser ut til å drive disse menneskene, det er frykten for å tape identitet, sa Miller.

Finansiert av minne-cd

Nettstedet er finansiert av minne-cd-en etter 22. juli; «Mitt lille land». Inntektene fra salget ble fordelt mellom AUF for å gjenreise Utøya, Amnesty Norge for å spre kunnskap om menneskerettighetene og Norsk Folkehjelp for å bekjempe rasisme og diskriminering.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy