sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Lærere og assistenter i skole og barnehage rammes hardt av de planlagte kuttene i Rissa kommune. 19 av disse er medlemmer i Fagforbundet.
I kommunebudsjettet lå det an til å kutte opp mot 30 årsverk, og varsel om oppsigelse ble sendt ut for tre uker siden. I tett samarbeid og med påtrykk fra de tillitsvalgte er antallet nå redusert, men kuttene rammer fortsatt hardt.
Fortsatt drøftinger
- Foreløpig vet vi at 19 assistenter i skole og barnehage fått endringsoppsigelse som betyr att de får tilbud om andre stillinger i kommunen, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Rissa, Kurt Rønning.
Hvor mange av de øvrige som har fått varsel om oppsigelse som til slutt må gå, er i øyeblikket ikke avklart. Fagforbundet er fortsatt i drøftinger med kommunen om kuttene.
Skolebygg får skylda
Årsaken til kuttene er dårlig økonomi. Rissa kommune står overfor store investeringer til blant annet en ny skole til 200 millioner kroner.
- Vi har høy gjeld. Når vi investerer ytterligere, pådrar vi oss enda mer gjeld. Renter og avdrag på gjelda belaster igjen driftsbudsjettet. Vi må gjøre noen grep for å sørge for en sunn økonomi som tar høyde for utfordringene i framtida, sier rådmann i Rissa Vigdis Bolås til Adresseavisen.
Fjernet eiendomsskatten
Den dårlige kommuneøkonomien har også andre årsaker, påpeker Fagforbundets hovedtillitsvalgte:
- Kommunen er styrt av Høyre og Frp, og i fjor fjernet de eiendomsskatten og sa dermed fra seg inntekter. Om de hadde ventet med dette til 2015, kunne vi kommet i havn uten at de ansatte ble rammet av oppsigelser, sier Kurt Rønning.
Flere oppsigelser kommer
Oppsigelser på grunn av dårlig økonomi har hittil vært uvanlig i Kommune-Norge. Stort sett løses behov for nedbemanning ved naturlig avgang.
Ifølge Adresseavisen venter nå oppsigelser i mange trøndelagskommuner. Også Holtålen, Midtre Gauldal, Leka og Frosta regner med at de ikke kommer utenom oppsigelser. Mange andre kommuner, som for eksempel Overhalla, Namdalseid og Flatanger, løser de økonomiske utfordringene med gradvis nedbemanning, slik at de som går av med pensjon eller slutter frivillig i jobben, ikke blir erstattet.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen