SV krever ny dumping-plan
To handlingsplaner mot sosial dumping er ikke nok, mener SV. Partiet ber om en tredje.
– Stor arbeidsinnvandring og flere useriøse arbeidsgivere som til dels opererer i flere land, gjør det nødvendig med et nytt krafttak mot å utnytte og underbetale folk og mot arbeid under dårlige og farlige forhold, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen til NTB.
Regjeringens første handlingsplan ble lagt fram for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 2006. Handlingsplan nummer to kom høsten 2008 og inneholdt åtte tiltak, blant annet styrking av Arbeidstilsynet, solidaransvar for oppdragsgivere, regionale verneombud i hotell- og restaurantbransjen samt rett til yrkesskadeerstatning.
Lønnsomt for kjeltringer
Regjeringen har satt i verk en rekke tiltak, men skarpere lut må til for å stoppe sosial dumping, mener SV.
– Stor arbeidsinnvandring og flere useriøse arbeidsgivere som til dels opererer i flere land, gjør det nødvendig med et nytt krafttak mot å utnytte og underbetale folk og mot arbeid under dårlige og farlige forhold, sier Andersen.
Hun beskriver sosial dumping som ekstremt lønnsomt for den som vil være kjeltring.
– Hvis vi ikke stopper sosial dumping, har ikke ærlige bedrifter mulighet til å overleve. Ansatte vil både oppleve at det blir farligere på arbeidsplassen, flere skader på jobben og at lønningene for vanlige arbeidstakere presses ned, sier hun.
Arbeidstilsynet må styrkes
SV mener den nye tiltakspakken mot sosial dumping må inneholde en ytterligere styrking av Arbeidstilsynet, blant annet ved å gi hjemmel til bøtelegging. I tillegg vil partiet lovfeste at innleid arbeidskraft skal være fast ansatt i utleiebedriften eller et bemanningsbyrå.
Kollektiv søksmålsrett for brudd på reglene om fast ansettelse og innleie av folk, er et tredje virkemiddel. Videre vil SV ha solidaransvar for den som bestiller en jobb, allmenngjøring av tariffavtaler samt en egen lov for ansatte i franchisevirksomheter.
– Får sosial dumping skikkelig fotfeste vil dårlige arbeidsforhold og lave lønninger tvinge seg fram i hele arbeidslivet fordi det alltid er mulig å få tak i billigere arbeidskraft fra andre land, advarer Andersen, som til daglig er nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. (ANB-NTB)