De fire nordmennene Aksel Hagen, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold var om bord i Estelle. Skipet ble lørdag bordet av israelske soldater og ført til havnebyen Ashdod sør i Israel.
Krever løslatelse
– De sitter i varetekt i Israel og vil trolig bli deportert fra landet. Vår ambassade har vært på besøk hos dem i dag, og de har det etter forholdene bra, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.
Han har ingen opplysninger om at det vil bli åpnet noen straffesak mot nordmennene.
– Vi har bedt om at de løslates så snart som mulig, sier han søndag.
Uakseptabel frihetsberøvelse
Også SV-leder Audun Lysbakken krever at de fire løslates så raskt som mulig.
– Det er en frihetsberøvelse som er totalt uakseptabel, sier han.
Lørdag beskrev utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) det som en kraftig overreaksjon at nordmennene ble arrestert og brakt inn til Israel.
– Både Norge og de andre nordiske landene vil protestere formelt overfor israelske myndigheter på dette, sier Andersen.
Det var også aktivister fra Finland og Sverige og mange andre land om bord i Estelle.
Soldatene brukte elektrosjokkvåpen
Ifølge Torstein Dahle, som er leder for Ship to Gaza Norway, ble israelerne som var om bord i skipet, behandlet hardere enn de andre aktivistene da skipet ble bordet.
– Under kapringen har de maskerte israelske soldatene brukt elektrosjokkvåpen, og det har først og fremst gått ut over de tre israelske deltakerne på Estelle, sier han.
Skipet var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da det ble bordet. (ANB-NTB)
Israel innførte en blokade av Gazastripen i 2006 etter at en israelsk soldat ble tatt til fange. Blokaden ble trappet opp da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontroll over det palestinske området i 2007, etter å ha vunnet valget året før.
Den 31. mai 2010 ble seks skip med over 680 aktivister om bord stanset av israelske soldater utenfor kysten av Gazastripen. De skulle levere humanitær hjelp til området. Ni tyrkiske aktivister ble drept i sammenstøt på skipet Mavi Marmara.
I november i fjor satte nye skip med propalestinske aktivister fra flere land kursen mot Gazastripen. Hellas nektet skipene å forlate greske havner.
Seilbåten Estelles ferd var et nytt forsøk på å nå Gazastripen organisert av organisasjonen Ship to Gaza.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad