JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Er det så vanskelig å forstå at vi må hjelpe mennesker i nød?

VIL HJELPE: Tereza Nagy Nordmark tror mange som er motstander av å ta imot flere flyktninger aldri har møtt eller snakket med en flyktning. – Å møte dem og snakke med dem er er noe helt annet enn å lese om dem i avisen.

VIL HJELPE: Tereza Nagy Nordmark tror mange som er motstander av å ta imot flere flyktninger aldri har møtt eller snakket med en flyktning. – Å møte dem og snakke med dem er er noe helt annet enn å lese om dem i avisen.

Anita Arntzen

Tereza Nagy Nordmark (53) har møtt mennesker som har flyktet fra krig og mødre som har mistet sine barn. Hun mener Norge har et moralsk ansvar for å ta imot flere syriske flyktninger.

2015090915054620230821171436

– Det er vår moralske plikt og ansvar å hjelpe mennesker i nød. Er det så vanskelig å forstå, spør Tereza Nagy Nordmark.

Hun jobber til daglig som tolk i Porsgrunn kommune, og har et personlig engasjement for flyktningene. Det har hun hatt i mange år.

– Nå er jeg aktiv i flere grupper som jobber for flyktninger og asylsøkere, blant annet Foreningen av 12. januar, Ventebarna våre og Papirløses rettigheter. Her møter jeg mennesker som brenner for det samme som meg. Vi jobber blant annet med å framskaffe fakta og samle inn penger til rettssaker for folk som er nektet opphold i Norge – og vi har faktisk vunnet fram i noen av de sakene.

Møtene med mennesker på flukt fra krig, endret Nagy Nordmarks perspektiv på livet.

– Sammenlignet med det disse menneskene hadde vært gjennom, skjønte jeg at jeg selv faktisk ikke hadde noen problemer. Jeg følte jeg meg likevel ensom i dette engasjementet, fordi mye av det jeg fikk vite var taushetsbelagte opplysninger jeg fikk gjennom jobben min som tolk.

– Norge må bosette flere

Hun mener at Norge må ta imot flere enn de 8000 syriske flyktningene Stortinget har vedtatt å ta imot i løpet av tre år. Til sammenligning mener Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel at Tyskland kan håndtere 500.000 flyktninger årlig de neste årene. I år er det ventet at så mange som 800.000 kommer til Tyskland.

– Vi må prøve å leve oss inn i situasjonen: Hva ville vi gjort om det var våre egne barn som kunne dø på grunn av krig eller sult? Vi ville gjort alt for å gi dem trygghet. Det er grusomt å kalle flyktningene lykkejegere. Mange nordmenn flyktet fra fattigdom da de reiste til Amerika på 1800-tallet. Ville vi kalt dem lykkejegere i dag, spør Nagy Nordmark retorisk.

Hun tror at mange som er motstander av å ta imot flere flyktninger aldri har møtt eller snakket med en flyktning.

– Å møte dem og snakke med dem er noe helt annet enn å lese om dem i avisen. Det avhenger av hver enkelt av oss om vi er et lukket, egoistisk samfunn eller et åpent samfunn hvor menneskerettighetene er noe av det viktigste.

Porsgrunn har opprettet beredskapsmottak

I hjemkommunen Porsgrunn har politikerne nylig vedtatt å opprette et kommunalt beredskapsmottak for 50 syriske flyktninger. Det ble bestemt på et kommunalt toppmøte mandag denne uken. Kommunen vil finne et egnet lokale og stille opp med nødvendig bemanning og helsestell, skriver avisa Varden.

– Jeg syns det er kjempeflott at Porsgrunn vil være med på denne dugnaden. I tillegg er det snakk om å øke kapasiteten på asylmottaket som ligger i Porsgrunn fra før med 60 plasser, forteller Nagy Nordmark.

Spørsmålet om permanent bosetting av flere flyktinger har kommunestyret utsatt. Nagy Nordmark tror det ikke vil skje noe før statsbudsjettet er lagt fram.

– Jeg håper virkelig politikerne i Porsgrunn vil bosette flere, og at de blir tatt godt imot.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy