JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Som å skyte gullfisk i en bolle

Menneskene i Gaza er i panikk og har ingen steder å rømme.

2012112012545420131216210009

Det er en stille dag, alle er opptatt av seg og sitt. Trafikken flyter som vanlig med en politimann stående på sin vanlige plass og dirigere trafikken i Al Sarayya-krysset, mens trafikklysene er av og elektrisiteten borte. I det solen går ned i Gaza by høres en bombe i nærheten — altfor nær.

Plutselig står en bil i full fyr. Folk er i panikk og løper av gårde til enden av gaten, fram mot den brennende bilen for å hjelpe overlevende før utrykningskjøretøyene når fram. Kvinner flykter fra hjemmene i det de går og står i, alle synes å være i sjokk og vettskremte.

Skaper panikk og frykt

Stanken som kommer fra bilen er en blanding av dekkgummi og det brente kjøttet fra menneskene på innsiden. Målet er ikke kjent ennå, siden det er vanskelig å identifisere hvem de avrevne lemmene tilhører, hvem sitt hode det ligger en del av på gata eller hvor mange som befant seg i bilen.

Alle kommer med bøtter med vann fra hjemmene sine — kvinner bærende på barn flykter i panikk og frykt. Den første ambulansen ankommer, men bilen brenner fortsatt, og det er ikke stort å gjøre for ofrene inne i bilen. Brannvesenet kommer nabolaget med hylende sirener, det stiger røyk opp fra den brennende bilen, noen mennesker løper vekk mens andre kommer til for å hjelpe hvis de kan. Små barn gråter.

Kun spor og gjettverk kan identifisere ofrene i bilen. Mens brannmannskapene og ambulansepersonellet gjør jobben sin, tror et vitne at han kjenner igjen nummerskiltet. Mens tårene triller forteller han politietterforskeren at han tror det kan være «Abu Mohammed».

Naboer og vitner samler kroppsdeler og brent kjøtt og hvisker til hverandre i forskremt vantro «Det er Abu Mohammed!», mens brannvesenet prøver å stagge flammene og ambulansefolkene samler rester av fingre på en hvit pose som er gjennomtrukket av blod.

Rammet de moderate

Dette var et uvanlig attentat. Først nå, en time senere, publiserte sikkerhetskilder navnet.

Målet er senere blitt identifisert som Ahmad Al-Jabari, kjent som en av de høyerestående i Hamas-bevegelsens militære fløy, Iz al-Din Al-Qassam Brigades i Gaza, som var sammen med sin assistent, Mohammed Al-Hums.

Al-Jabari, som ble født i 1960, er den samme mannen som sto bak løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit, og han hadde det siste ordet og kontrollerte alle de palestinske væpnede fløyene. For den egyptiske etterretningen var han mannen å kontakte for å få på plass våpenhviler. Al-Jabari var kjent for å være mer moderat enn andre i Hamas — likevel hadde han stor innflytelse når det gjaldt forberedelser for våpenhvile. Ifølge den israelske forskeren Gershon Baskin, som også meklet under frigivelsen av Shalit, var «Al-Jabari interessert i langvarig våpenhvile, han var ikke interessert i disse gjentatte angrepsrundene med Israel».

Hamas’ reaksjon var at Israels angrep hadde åpnet «porten til helvete» ved å starte enda en episode i krigen som israelske leder med sine evige streiftog og angrep på Gaza ikke synes å ønske å avslutte.

Dreper barn

Den 7. november drepte et israelsk flyangrep en 12 år gammel gutt som spilte fotball på gaten i Gaza. Det angrepet var det første til å bryte et to-ukers opphold i voldshandlingene.

En egyptisk frammeglet våpenhvile ble satt i verk, men varte bare i to dager før Israel myrdet Al-Jabari.

Kunne hatt våpenhvile

Baskin hevder at bare timer før Israels mord på Al-Jabari mottok han et utkast til en permanent våpenhvile-avtale med Israel. Egyptiske ledere uttrykte sinne over Israels attentat og hevdet at Al-Jabari var en mann som var ansvarlig for å redde livet til mange israelere og palestinere.

Den palestinske væpnede militære fløyen i Gaza gjengjeldte handlingen ved å avfyre primitive raketter som nådde Tel Aviv for første gang og drepte tre israelere og skadet flere, ifølge israelske kilder. Imens utvidet det israelske militæret sine operasjoner og fortsatte sine luftangrep med styrte raketter mot Gaza, bombet bygning etter bygning og drepte mer enn ti sivile, inkludert kvinner og barn.

Disse siste israelske angrepene bringer fram vonde minner fra Operation Cast Lead under det amerikanske presidentvalget i 2008, «lame-duck»-perioden mellom George Bush og Barack Obama, da 1.500 palestinske menn, kvinner og barn ble drept og tusener ble såret. Angrepene etterlot seg enorme ødeleggelser på en infrastruktur som fortsatt ikke er satt i stand.

Amerikansk støtte

Sist torsdag meldte Det Hvite Hus at de stilte seg bak Israels militære angrep med sin fulle støtte.

Himmelen over Gaza er fylt av israelske jetjagere, angrepshelikoptere og droner med missiler, mens tankartilleriet fyrer av granater mot Øst-Rafah, Khan Younies, Gaza by og områder nord for Gaza. Israelske krigsskip fyrer igjen av utenfor vest-kysten av Gaza.

Flere drepte og sårede

Angrepene fortsetter med missiler som faller hvert femte minutt over det meste av Gaza. Antallet uskyldige døde, inkludert barn, fortsetter å stige. Et av de uskyldige ofrene er ei ti måneder gammel jente, Haneen Tafesh.

Antall døde stiger fortsatt, og ifølge palestinske kilder er antall døde 91, de fleste sivile barn, kvinner og eldre menn, i tillegg til 860 sårede. Også seks journalister skal være blant de sårede.

Det er søvnløse netter i Gaza. Sivile er livredde og aner ikke når denne siste bølgen av vold vil ta slutt, mens Israel flytter bakketropper til Gazas grense for å forberede et mer storstilt angrep. Og over dem surrer fortsatt dronene og jagerflyene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy