Skrev seg inn i hverandres hjerter

– Johnny er kul og annerledes, og nesten alltid glad. Slik beskriver 14-åringene Nora Carlsson og Ida Enerly en fyr de har blitt kjent med siste året.

2012120315543720131214193025

Det er kanskje ikke så overraskende at unge jenter snakker om noen de kjenner på den måten, men hvis vi forteller at Johnny Børresen er 88 år og bor på sykehjem, kommer utsagnet i et litt annet lys.

Nora, Ida og Johnny har mer til felles enn vi skulle tro ved første øyekast. De tre har nemlig skrevet bok sammen. Gjennom et samarbeid mellom Ammerudhjemmet bo- og kultursenter og Ammerud skole har beboere og elever i 7. klasse skrevet og delt tekster gjennom et helt år. Tekstene er samlet og utgitt i bokform under tittelen «Livslinjer – tekster på tvers av generasjoner».

Skrivekurs med forfattere

– I 2009 tok fysioterapeut og forfatter Eli Sol Vallersnes initiativ til et skriveprosjekt for eldre. Da vi fikk høre om dette, tok vi kontakt med henne, og ikke lenge etter kunne vi tilby kreative skrivekurs for beboerne, forteller kultur- og nærmiljøleder ved Ammerudhjemmet, Thomas Møller.

I dag holdes kurs i kreativ skriving på seks eldresentre. Kursene ledes av skjønnlitterære forfattere, og på Ammerudhjemmet er dette forfatterne Linda Cecilia Gabrielsen og Heidi Marie Kriznik.

Forfatterne utformer oppgaver og inspirerer deltakerne til å «bevege seg fritt gjennom minner og fantasi ved hjelp av det poetiske språket», som det heter i forordet til boka. Og alle kan delta. Frivillige hjelpere skriver for dem som ikke lenger mestrer det selv.

God stemning

Skrivekursene har betydd mye for deltakerne.

– Det inkluderende miljøet i gruppa, og at noen bryr seg om å høre det de har å fortelle, har gitt mange mer selvtillit og stolthet, forteller Kaia Nodland, ergoterapeut ved Ammerudhjemmet.

Men betydningen strekker seg ut over den enkelte – virkningene på miljøet rundt har vært vel så store. Når Kaia henger opp ukas utvalgte tekst morgenen etter kurset, blir det liv og røre og en god stemning rundt frokostbordet.

– Beboerne får noe å snakke om, og de ansatte kan oppleve nye sider ved beboerne som de ikke kjente til fra før, sier Kaia.

For det er ikke alltid lett å finne noe nytt å snakke om – heller ikke for pårørende som besøker sine gamle slektninger på sykehjemmet. Her kan tekstene være til hjelp. De kan gi innfallsvinkler til gode samtaler, og Kaia kan fortelle at flere av de pårørende har oppdaget helt andre sider ved slektningene sine gjennom historiene de har skrevet.

Bro mellom generasjoner

De gode erfaringene med skriveprosjektet inspirerte til å tenke enda større. Siden ambisjonen er at Ammerudhjemmet bo- og kultursenter skal være et naturlig møtested i nærmiljøet, er det viktig å nå ut også til andre grupper enn beboere, ansatte og pårørende.

Høsten 2011 kom kultur- og nærmiljøleder Thomas Møller på ideen om å invitere elever ved Ammerud

skole til å bli med på skriveprosjektet. Slik ble skrivingen til en bro mellom generasjonene, og språket og fantasien en arena hvor unge og gamle kunne møtes på samme arena.

Nora gikk i den klassen som fikk være med. Nå er hun tilbake på Ammerudhjemmet og hilser på Johnny og 98-åringen og de andre hun har blitt kjent med. Med sin knall rosa bluse er hun som et glimt av sol på en gråværsdag. Maja byr på pastellfargede drops fra en stor plastboks, glad over å møte Nora igjen.

– Det var morsomt å være med, erklærer Nora. – Vi lærte mye om hvordan de hadde det da de var barn. De hadde ikke telefon. Noen tok epler fra andres hager. På noen måter er vi ganske like.

Varmt om far

Johnny, med etternavnet Børressen, er en av dem som har skrevet om å stjele frukt. Men framfor alt har han skrevet varmt og nært om faren sin.

Johnny lyser opp når han får se Nora, og nå kommer også Ida løpende. Hun har vært på ridning, men har tatt seg tid til å stikke innom for å hilse på gamle kjente og slå av en prat.

Johnny tøyser og tuller og synger gamle sanger. Tekstene sitter som spikret. «Han sa jeg vil du skal bli, my little sweetheart, og hun sa yes, very well, og I love you.» Jentene ler, og Johnny ler med.

Maja, som egentlig heter Anne Marie Larsen, har skrevet flere av tekstene i boka. Med sine 98 år er hun Ammerudhjemmets eldste, men det hindrer henne ikke i å delta på skrivekurs hver mandag. Hun sitter i rullestol, men gjennom skrivingen kan hun la fantasien vandre i tid og rom.

Latter og gråt

Etter ti kurskvelder er det avslutning med litterær kafé. Da inviteres pårørende og ansatte til høytlesning med kaffe og nybakt kringle.

– Deltakernes beretninger om barndom, foreldre, krig og kjærlighet har gjort sterkt inntrykk på dem som har vært til stede, både gråten og latteren har sittet løst, forteller Kaia Nodland.

Hun beskriver litterær kafé som et sted hvor alle møtes som medmennesker, og hvor rollene som ansatt, pårørende eller beboer kan legges vekk. Oppmerksomheten er rettet mot tekstene og historien som fortelles.

Og nå som Ammerud skole er med i skriveprosjektet, er de selvskrevne deltakere på litterær kafé. Samarbeidet om skrivingen fortsetter, og nye elever er invitert til å delta. Ny bok er det også planer om.

– I bokform blir historiene enda sterkere og tydeligere bevis på de liv de er en del av, og at de er kryssende livslinjer som har vist seg å ha mer til felles enn vi kunne ane, sier ergoterapeut Kaia Nodland.

Ammerudhjemmet bo- og kultursenter drives av Kirkens bymisjon.

Kursene i kreativ skriving startet høsten 2009 som et tilbud til beboerne.

I 2011 ble Ammerud skole invitert med. Resultatet av dette samarbeidet er boka Livslinjer – tekster på tvers av generasjoner, ei bok som formidler livsvisdom, tanker, opp­levelser og minner.

MEST LEST:
Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Mannen må møte i retten for anklagene. Ifølge advokaten nekter han straffskyld for handlingene han er tiltalt for. (Illustrasjonsfoto)

Svein Tofteng

Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av sitt eget fosterbarn

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig.  – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig. – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

Yngvil Mortensen

Alenemor Helene (46) får ikke pleiepenger: – Faen ta dere hele gjengen!

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

Frøydis Falch Urbye

Jobben kan påføre Eli både kreft og depresjoner

DÅRLIG SIGNAL: – Dette er nesten litt komisk. Praktisk sett er det en tullesak. Det er også et jævlig dårlig signal å sende til sine ansatte som har jobbet i vinkel, dag, kveld, helg og natt i tre år for å få til sammenslåingen, sier Anders Fosen, leder i Fagforbundet i Asker kommune.

DÅRLIG SIGNAL: – Dette er nesten litt komisk. Praktisk sett er det en tullesak. Det er også et jævlig dårlig signal å sende til sine ansatte som har jobbet i vinkel, dag, kveld, helg og natt i tre år for å få til sammenslåingen, sier Anders Fosen, leder i Fagforbundet i Asker kommune.

Bjørn A. Grimstad

Skal lunsjpausen vare i 20 eller 30 minutter? Nå havner saken i retten

Mette Nord, Fagforbundet og Jørn Eggum, Fellesforbundet på LOs representantskapsmøte.

Mette Nord, Fagforbundet og Jørn Eggum, Fellesforbundet på LOs representantskapsmøte.

Alf Ragnar Olsen

Dette er de ni viktigste kravene til lønnsoppgjøret

FACEBOOK-ALARM: Anders Strand skal bli helsefagarbeider, og ringte 113 da han så Facebook-meldingen fra en mann med ekstremt høyt blodsukker.

FACEBOOK-ALARM: Anders Strand skal bli helsefagarbeider, og ringte 113 da han så Facebook-meldingen fra en mann med ekstremt høyt blodsukker.

Therese Alice Sanne

Helselærling reddet livet til en fremmed via Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy