simen@lomedia.no
Støre og Høie møttes til helseduell, arrangert av LO. Der måtte de besvare spørsmålet om hvordan det norske helsevesenet skal innrettes i framtida, et sentralt tema i den kommende valgkampen. Høyre vil satse mer på private helsetjenester, fritt sykehusvalg og partiet vil fjerne foretaksmodellen. Men Høyres sosialpolitiske talsmann, Bent Høie, ser et faresignal:
– Utviklingen går i retning av at en stadig større andel har privat helseforsikring gjennom arbeidsgiveren sin. De som tegner helseforsikring, er de som er friske og i jobb. Jeg er det redd det på sikt vil undergrave solidariteten i vårt system, sa Bent Høie da han møtte helseminister Jonas Gahr Støre til helsedebatt onsdag.
Løsningen for Høyre er å slippe de private til i langt større grad enn i dag. Det offentlige skal ta seg av utredning og en vurdering av pasientene, men etter det, skal man få velge fritt mellom offentlig eller privat behandling – på statens regning.
– I dag passer bukken havresekken, og det skaper køer, hevder Høie.
Vil kvitte seg med foretaksmodellen
Støre parerte med å minne om at Høyre tidligere har vært positive til private helseforsikringer.
– La meg minne om at Høyre senest i 2010 fremmet forslag om skattefradrag for helseforsikring, sa Støre.
– Det Høyre foreslår er en offentlig finansiert oppstart av private sykehus. Det kan være bra på noen områder, men ikke helse, sier Støre, som påpekte at han ikke er ideologisk motstander av at det offentlige kan kjøpe tjenester av enkelte private helseklinikker. Det skjer allerede i dag.
Helseministeren vil beholde dagens foretaksmodell, mens Høyre vil kvitte seg med den.
– Jeg tror vi har behov for at en større del av helsetjenestene i framtida må løses nær pasientene. Vi ser en overadministrering med dagens regionale foretak. Dessuten må vi flytte politikken tilbake til Stortinget, mener Høie.
Gahr Støre har i det siste blitt mer overbevist om at det er viktig å beholde det regionale nivået.
– Sentralisering er dårlig. Spesielt for regionene Vest, Midt og Nord. Det vil skape distanse til sykehusene, mener helseministeren.
Sugerør i statskassa
Under dagens debatt ga Støre uttrykk for bekymring for Høyres privatisering. Han mener det vil føre til at de private tar over de enkle oppgavene, og det offentlige sitter igjen med de dyre helsetjenestene.
– Det vil føre til at de private stikker et sugerør ned i statskassa. I tillegg vil viktig kompetanse forsvinne fra de offentlige sykehusene, mener helseministeren.
– Det er behov for de private helsetjenestene for å få ned køene, og vi vil bruke mer av fellesskapets ressurser. På enkelte områder er det mangel på folk, men vi har et europeisk arbeidsmarked å hente kompetanse fra, sa Høie.
– Deltidskulturen den store utfordringen
Er et offentlig helsevesen en tapt sak? Nei, mener LOs nestleder Gerd Kristiansen, men hun mener det kan bli det dersom regjeringen byttes ut til høsten.
– Vi skal ha et en overordnet sykehuspolitikk som sørger for at alle får hjelp når de trenger det. Det får vi ikke ved et privat helsevesen, mener Kristiansen.
Selv om hun tidligere var imot foretaksmodellen, fortalte Kristiansen at hun etter noen endringer, er fornøyd med dagens løsning.
– Vi ønsker ikke at 30-40 helseforetak skal konkurrere om pasientene. Da slipper man markedet til, mener hun.
En av de store utfordringene i dagens helsevesen, er deltidskulturen, mener LOs nestleder.
– Hvis vi ikke tar tak i denne utfordringen får vi et mye dårligere helsevesen – vi lider av for dårlig bemanning.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad