JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-landsmøte med klar LO-profil

Minst 60 prosent av de 300 delegatene på Arbeiderpartiets landsmøte er medlem i et LO-forbund.

2013041814423720131214201653

simen@lomedia.no

I dag går startskuddet for Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo Kongressenter. Tradisjonelt har båndene mellom LO og Ap vært sterke, og det ser de fortsatt ut til å være. Tall FriFagbevegelse.no har hentet inn fra fylkespartiene i Ap, viser at LO-folket er i majoritet.

Fagforbundet størst

Minst 60 prosent av delegatene betaler sin fagforeningskontingent til LO. Av 300 landsmøtedelegater er 180 med i et LO-forbund. Noen er medlem i forbund utenfor LO, mens andre igjen ikke er organisert. Det er også noen delegater som ikke har oppgitt fagforeningstilhørighet, så antall LO-medlemmer kan være høyere.

Andelen LO-medlemmer er uansett langt høyere enn landsgjennomsnittet. LO organiserer i dag 26,2 prosent av alle lønnstakere i Norge. Nesten halvparten av alle yrkesaktive er uorganiserte.

LO-medlemmene på Aps landsmøte fordeler seg slik:

– Fagforbundet: 52

– Handel og Kontor: 42

– Norsk Tjenestemannslag: 25

– Fellesforbundet: 15

– Skolenes Landsforbund: 12

– El&IT-forbundet: 7

– Forbundet for ledelse og teknikk: 7

– Industri Energi: 6

– Arbeidsmandsforbundet: 5

– Fellesorganisasjonen: 3

– Norsk Jernbaneforbund 1

– Arbeiderbevegelsens presseforbund: 2

– Norsk fengsels- og friomsorgsforbund: 1

– Musikernes fellesorganisasjon: 1

– Postkom: 1

Jevnt mellom offentlig og privat sektor

Hvis vi ser på hvilke forbund som organiserer i privat og offentlig sektor, viser det en jevn fordeling. 95 av de LO-organiserte blant Aps landsmøtedelegater er tilknyttet forbund som organiserer i offentlig sektor, mens 85 har sitt virke i privat sektor.

Få fra industrien

LOs største forbund, Fagforbundet, har flest delegater på landsmøtet. Kun 15 delegater er organisert i Fellesforbundet, som er LOs nest største med 150.000 medlemmer. Det er lite når vi ser at et av LOs minste forbund, Skolenes Landsforbund, organiserer 12 av delegatene.

Av de LO-organiserte delegatene er 37 prosent medlem av et forbund som organiserer funksjonærer, mens kun 12 prosent er med i et industriforbund.

I mindretall i Sverige

Sammelignet med Sverige står LO sterkt i Arbeiderpartiet. I nabolandet har LO-folket mistet sitt flertall i Arbeiderpartiets søsterparti. Ifølge fagforeningsbladet Arbetet, svensk LOs medlemsblad, var LO-medlemmene blitt en minoritet for første gang på minst 20 år, da Socialdemokraterne holdt sin kongress i begynnelsen av april. 45 prosent av representantene var med i et LO-forbund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy