Ap-landsmøte med klar LO-profil

Minst 60 prosent av de 300 delegatene på Arbeiderpartiets landsmøte er medlem i et LO-forbund.

2013041814423720131214201653

simen@lomedia.no

I dag går startskuddet for Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo Kongressenter. Tradisjonelt har båndene mellom LO og Ap vært sterke, og det ser de fortsatt ut til å være. Tall FriFagbevegelse.no har hentet inn fra fylkespartiene i Ap, viser at LO-folket er i majoritet.

Fagforbundet størst

Minst 60 prosent av delegatene betaler sin fagforeningskontingent til LO. Av 300 landsmøtedelegater er 180 med i et LO-forbund. Noen er medlem i forbund utenfor LO, mens andre igjen ikke er organisert. Det er også noen delegater som ikke har oppgitt fagforeningstilhørighet, så antall LO-medlemmer kan være høyere.

Andelen LO-medlemmer er uansett langt høyere enn landsgjennomsnittet. LO organiserer i dag 26,2 prosent av alle lønnstakere i Norge. Nesten halvparten av alle yrkesaktive er uorganiserte.

LO-medlemmene på Aps landsmøte fordeler seg slik:

– Fagforbundet: 52

– Handel og Kontor: 42

– Norsk Tjenestemannslag: 25

– Fellesforbundet: 15

– Skolenes Landsforbund: 12

– El&IT-forbundet: 7

– Forbundet for ledelse og teknikk: 7

– Industri Energi: 6

– Arbeidsmandsforbundet: 5

– Fellesorganisasjonen: 3

– Norsk Jernbaneforbund 1

– Arbeiderbevegelsens presseforbund: 2

– Norsk fengsels- og friomsorgsforbund: 1

– Musikernes fellesorganisasjon: 1

– Postkom: 1

Jevnt mellom offentlig og privat sektor

Hvis vi ser på hvilke forbund som organiserer i privat og offentlig sektor, viser det en jevn fordeling. 95 av de LO-organiserte blant Aps landsmøtedelegater er tilknyttet forbund som organiserer i offentlig sektor, mens 85 har sitt virke i privat sektor.

Få fra industrien

LOs største forbund, Fagforbundet, har flest delegater på landsmøtet. Kun 15 delegater er organisert i Fellesforbundet, som er LOs nest største med 150.000 medlemmer. Det er lite når vi ser at et av LOs minste forbund, Skolenes Landsforbund, organiserer 12 av delegatene.

Av de LO-organiserte delegatene er 37 prosent medlem av et forbund som organiserer funksjonærer, mens kun 12 prosent er med i et industriforbund.

I mindretall i Sverige

Sammelignet med Sverige står LO sterkt i Arbeiderpartiet. I nabolandet har LO-folket mistet sitt flertall i Arbeiderpartiets søsterparti. Ifølge fagforeningsbladet Arbetet, svensk LOs medlemsblad, var LO-medlemmene blitt en minoritet for første gang på minst 20 år, da Socialdemokraterne holdt sin kongress i begynnelsen av april. 45 prosent av representantene var med i et LO-forbund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy