sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Er offentlig virksomhet styrt og ledet godt nok til å løse morgendagens utfordringer? Dette spørsmålet skulle Høyres leder Erna Solberg svare på under sitt foredrag på Kommunalpolitisk toppmøte der politikere fra hele landet var samlet.
- Det skal merkes hvis de borgerlige kommer til makta etter høstens stortingsvalg, sa Erna Solberg.
Ikke lenger rettighet for alle
Solberg varslet en omfattende kommunereform for å ”slippe kommunene fri” som hun uttrykte det. Dette vil blant annet innebære at den enkelte kommune i større grad enn i dag vil kunne prioritere hvordan ulike velferdstilbud skal tilbys og utformes.
- Vi må rettighetsfeste mer for de svake gruppene, mindre rettighetsfesting for de fleste.
I dag har vi for mye rettigheter som er lovfestet, og resultatet er at kommunen ikke klarer å gjennomføre.
- Høyre vil ha lovfestede rettigheter for de svakeste. For alle andre må man i demokratiets navn ha andre løsninger på, sa Erna Solberg.
På direkte spørsmål fra ordstyrer Terje Svabø om dette ville føre til større forskjeller mellom kommunene, var Solberg klar:
- Ja, når vi stemmer forskjellig, må vi også forvente at vi prioriterer annerledes. Det var ingen vits i å ha valg hvis alt skulle være likt uansett hva vi stemmer på.
Vil ha færre og større kommuner
Kartet over kommunegrensene vil også blir radikalt forandret om Høyre kommer til makta. Eksakt hva som vil være det ideelle antall kommuner, vil hun imidlertid ikke svare på.
- Men med 100 færre kommuner enn i dag, tror jeg kommunene ville være bedre i stand til å løse oppgavene bedre. Og kanskje må vi enda lenger ned for å løse store oppgaver, for eksempel arealplanlegging.
De ansatte må betale - igjen
Selv om Erna Solberg høstet applaus for sine innspill, var det langt fra alle i salen som delte begeistringen. En av de kritiske røstene i forsamlingen var Lillian Eriksen, gruppeleder i Eidfjord Arbeiderparti, til daglig rådgiver i Fagforbundet.
- Når Erna Solberg sier at hun vil gi mer selvstyre til kommunene, og at kommunene må spare penger og belage seg på å jobbe "smartere" i framtida, vet vi hva det innebærer i praksis.
Det er å åpne for mer konkurranseutsetting og privatisering, på at de ansatte må betaler regningen i forma av lavere lønn og dårligere pensjonsordninger enn de har i dag.
Nei til kommunesammenslåing
Som politiker i en liten kommune, er Lillian Eriksen svært kritisk til konsekvensene av en omfattende kommunereform:
- Sentraliseringen i Norge er gått for langt som det er i dag. Eidfjord har 1000 innbyggere, og om det blir en kommunesammenslåing, vil tjenester som tidligere var nær innbyggerne bli sentralisert. I mange småkommuner vil folk måtte reise i flere timer for å nå tjenestene. Så hvorfor skal de da bli boende i Utkant-Norge?
- Å se på antall innbyggere er ikke tilstrekkelig i et langstrakt land som Norge. Kommunesammenslåing slik Høyre går inn for, vil føre til større fraflytting fra distriktene, og dette vil spesielt gå ut over de små kommunene, fastslår Lillian Eriksen.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
SKJULT: Nede i vannet under kaia på Stavanger har en gammel vannstandsmåler jevnt og trutt logget endringer i havnivået i over hundre år. Det kan ha reddet byen fra en ødeleggende storflom.
Werner Juvik
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik