JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg vil ha større forskjeller mellom kommunene

Færre lovfestede rettigheter og mindre tilsyn, varsler Erna Solberg. Økte forskjeller mellom kommunene er en naturlig og ønsket konsekvens.

2013042609093520131216223302

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Er offentlig virksomhet styrt og ledet godt nok til å løse morgendagens utfordringer? Dette spørsmålet skulle Høyres leder Erna Solberg svare på under sitt foredrag på Kommunalpolitisk toppmøte der politikere fra hele landet var samlet.

- Det skal merkes hvis de borgerlige kommer til makta etter høstens stortingsvalg, sa Erna Solberg.

Ikke lenger rettighet for alle

Solberg varslet en omfattende kommunereform for å ”slippe kommunene fri” som hun uttrykte det. Dette vil blant annet innebære at den enkelte kommune i større grad enn i dag vil kunne prioritere hvordan ulike velferdstilbud skal tilbys og utformes.

- Vi må rettighetsfeste mer for de svake gruppene, mindre rettighetsfesting for de fleste.

I dag har vi for mye rettigheter som er lovfestet, og resultatet er at kommunen ikke klarer å gjennomføre.

- Høyre vil ha lovfestede rettigheter for de svakeste. For alle andre må man i demokratiets navn ha andre løsninger på, sa Erna Solberg.

På direkte spørsmål fra ordstyrer Terje Svabø om dette ville føre til større forskjeller mellom kommunene, var Solberg klar:

- Ja, når vi stemmer forskjellig, må vi også forvente at vi prioriterer annerledes. Det var ingen vits i å ha valg hvis alt skulle være likt uansett hva vi stemmer på.

Vil ha færre og større kommuner

Kartet over kommunegrensene vil også blir radikalt forandret om Høyre kommer til makta. Eksakt hva som vil være det ideelle antall kommuner, vil hun imidlertid ikke svare på.

- Men med 100 færre kommuner enn i dag, tror jeg kommunene ville være bedre i stand til å løse oppgavene bedre. Og kanskje må vi enda lenger ned for å løse store oppgaver, for eksempel arealplanlegging.

De ansatte må betale - igjen

Selv om Erna Solberg høstet applaus for sine innspill, var det langt fra alle i salen som delte begeistringen. En av de kritiske røstene i forsamlingen var Lillian Eriksen, gruppeleder i Eidfjord Arbeiderparti, til daglig rådgiver i Fagforbundet.

- Når Erna Solberg sier at hun vil gi mer selvstyre til kommunene, og at kommunene må spare penger og belage seg på å jobbe "smartere" i framtida, vet vi hva det innebærer i praksis.

Det er å åpne for mer konkurranseutsetting og privatisering, på at de ansatte må betaler regningen i forma av lavere lønn og dårligere pensjonsordninger enn de har i dag.

Nei til kommunesammenslåing

Som politiker i en liten kommune, er Lillian Eriksen svært kritisk til konsekvensene av en omfattende kommunereform:

- Sentraliseringen i Norge er gått for langt som det er i dag. Eidfjord har 1000 innbyggere, og om det blir en kommunesammenslåing, vil tjenester som tidligere var nær innbyggerne bli sentralisert. I mange småkommuner vil folk måtte reise i flere timer for å nå tjenestene. Så hvorfor skal de da bli boende i Utkant-Norge?

- Å se på antall innbyggere er ikke tilstrekkelig i et langstrakt land som Norge. Kommunesammenslåing slik Høyre går inn for, vil føre til større fraflytting fra distriktene, og dette vil spesielt gå ut over de små kommunene, fastslår Lillian Eriksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy