JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi er med og former framtidas Norge

Fagforbundet har den største delegasjonen på LO-kongressen. Allerede i innstillingen til nytt handlingsprogram har forbundet fått gjennomslag for mange saker som er viktig for medlemmene. – Vi er med og former framtidas Norge, sier Gerd Eva Volden i forbundets politiske ledelse.

2013050212331520131216223810

per.flakstad@fagforbundet.no

I morgen starter LO-kongressen. For Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte er det knyttet stor spenning til ledervalget, siden forbundets egen Gerd Kristiansen er en av kandidatene til vervet som LO-leder.

– Gerd er vår kandidat, og vi kommer selvsagt til å kjempe for henne, sier Gerd Eva Volden.

Politisk verksted

Hun håper imidlertid ikke at ledervalget kommer til å overskygge de politiske diskusjonene på kongressen.

– LO-kongressen er et spennende og ikke minst viktig politisk verksted. Mange av diskusjonene våre og vedtakene som kongressen gjør, er med på å forme framtidas Norge, og her har Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte allerede levert et solid bidrag, forteller hun.

Både til LO-kongressen og til forbundets eget landsmøte i november er det levert inn en stor mengde forslag som kommer fra lokalforeninger og fylker.

– Her har organisasjonsdemokratiet virkelig vært i sving. Vi har hatt en egen redaksjonskomité til å skrive sammen nesten likelydende forslag og «rydde opp» før vi sendte dem videre til LO-sekretariatet.

Gjennomslag for mye

Resultatet av denne systematiske og grundige jobben er at Fagforbundet har fått gjennomslag for mange viktige saker i sekretariatets innstilling, sier Gerd Eva Volden.

Dette gjelder blant annet forslaget om at retten til fast heltidsansettelse må styrkes i lov- og avtaleverk, forslaget om å gjenopprette et eget likestillingsombud, flere forsøk med 6-timersdag, styrking av det pedagogiske tilbudet i barnehager og SFO, og at staten må være en aktiv pådriver for at utviklingen av mer klimavennlige teknologiske løsninger skaper nye arbeidsplasser og næringsvirksomheter.

I tillegg er LO-sekretariatet enig i at rådgivningstjenesten i skolen bør styrkes, og at au pair-ordningen skal være en kulturell utveksling som ikke må misbrukes til å skaffe billig arbeidskraft.

Diskusjon om EØS og klima

Fagforbundet har ikke fått gjennomslag for alt, men de forslagene som LO-sekretariatet ikke har sagt ja til, vil bli fremmet under selve kongressen. Forbundet ønsker blant annet å ta arbeidslivspørsmål og faglige rettigheter ut av EØS-avtalen. LO-sekretariatet har skjerpet sin formulering i forhold til EØS, og da LO-leder Roar Flåthen møtte pressen i forkant av kongressen, sa han at han ikke fryktet en ny stor EØS-debatt på kongressen denne gangen.

Likevel ønsker Fagforbundet å gå lenger, og kommer til å reise forslaget sitt på nytt.

Også når det gjelder klima generelt, og olje og gass spesielt, ønsker forbundet å gå lenger enn LO.

– Vi tror det er flertall i LO for en mer offensiv klimapolitikk, men vi trenger en samlet LO-kongress for å kunne gå foran i dette arbeidet, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Fra politikk til praktisk handling

I tillegg har Fagforbundet sin egen Palestina-uttalelse, og forbundet ønsker gratis barnehage- og SFO-plasser. Samtidig mener forbundet at det skal bli like vanskelig å ta ut utbytte fra private barnehager som det er for private skoleeiere. Her er ikke LO-sekretariatet enig.

– Vi mener det er et offentlig ansvar å drive disse tjenestene. Selv med makspris, vil gratis barnehage og SFO være et godt utjevnende tiltak for barnefamilier. Derfor opprettholder vi disse forslagene, sier Gerd Eva Volden.

Hun er opptatt av at forbundets mange delegater skal oppleve et fellesskap og samhold på kongressen. Derfor møtes de hver morgen til et kort møte.

– Vi ønsker at de skal oppleve at de tilhører en helhet, og at de er med på et arbeid som betyr noe og som former politikken i framtias Norge, sier Volden.

– Vi håper jo på et rødgrønt flertall etter høstens valg, og da er det store mulighet for at mange av vedtakene på LO-kongressen vil bli politisk behandlet og satt ut i livet. Da er det jo delegatene, i kraft av å være våre dyktige tillitsvalgte, som skal omsette de politiske diskusjonene og LO-vedtakene til praktisk handling ute på arbeidsplassene.

– Det er jo ikke den minst viktige jobben, sier Gerd Eva Volden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy