JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klappet inn som LO-leder

Det som lenge lå an til å bli en spennende lederduell endte i ettermiddag med at Gerd Kristiansen ble klappet inn i rollen som ny LO-leder til øredøvende applaus fra en fullsatt storsal i Folkets Hus.

2013050617243420131216224536

einar.fjellvik@lomedia.no

Valgkomiteens leder, Hans O. Felix fra EL & IT Forbundet, beskrev arbeidet i valgkomiteen som krevende, men kunne konstatere at komiteen hadde greid å komme fram til enstemmige innstillinger på alle punkter.

Felix benyttet også anledningen til å dele ut ros til taperen av lederduellen, Tor-Arne Solbakken, som aksepterte å fortsette som nestleder da det var klart at valgkomiteen ville innstille Gerd Kristiansen som ny LO-leder. Ifølge valgkomiteens leder var det viktig å sikre at begge de to som ønsket å bli ny LO-leder fortsatte i ledergruppa for å sikre nødvendig kontinuitet i LO-ledelsen.

Klappet inn på rekke og rad

Etter en kort debatt der valgkomiteens leder blankt avviste at partibok i Arbeiderpartiet var nødvendig for i det hele tatt å bli vurdert som kandidat til LO-ledelsen, var det klart for valg. Dirigenten rakk knapt å rope ut hele Gerd Kristiansens navn før applausen braket løs. Slik fortsatte det til alle de åtte som utgjør den nye LO-ledelsen var valgt.

Den nye ledelsen består dermed av:

– Gerd Kristiansen, LO-leder

– Tor-Arne Solbakken, 1. nestleder

– Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder

– Peggy Hessen Følsvik, 1. sekretær

– Terje O. Olsson, LO-sekretær

– Trude Tinnlund, LO-sekretær

– Are Tomasgard, LO-sekretær

– Renée Rasmussen, LO-sekretær

Også Gerd Kristiansen benyttet sin korte takketale til å rose Tor-Arne Solbakken.

- Jeg vil rette en stor takk til Tor-Arne som valgte å sette LOs intyeresser foran sine egne da han så at jeg kanskje kom til å bli innstilt som ny leder, sa Kristiansen, som lovte at den nye ledelsen skal gjøre en god jobb når kongressen i morgen gir sin marsjordre i form av å vedta LOs nye handlingsprogram.

I tillegg til LO-lederen, nestlederne og 1. sekretæren ble disse valgt inn i det nye LO-sekretariatet:

– Erna Hagensen (Arbeidsmandsforbundet)

– Hans O. Felix (EL & IT Forbundet)

– Jan Davidsen (Fagforbundet)

– Geir Mosti (Fagforbundet)

– Arve Bakke (Fellesforbundet)

– Anders Skattkjær (Fellesforbundet)

– Trine Lise Sundnes (HK)

– Leif Sande (Industri Energi)

– Jan-Egil Pedersen (NNN)

– John Leirvaag (NTL)

– Tone Rønoldtangen (LO Stat)

Manglende ungdomsprofil

Det eneste lille skåret i den enstemmige gleden over å kommet fram til en samlende løsning på valget av ny LO-ledelse var den manglende ungdomsprofilen.

- Jeg er forberedt på at vi kan få kritikk for at vi ikke har funnet noen kandidater i aldersgruppa 30-40 år, sa valgkomiteens leder i sin innledning.

Han forsikret at komiteen hadde sendt ut følere, men uten å få napp. Dermed blir den utfordringen hengende i lufta til neste kongress om fire år.

Mange forbund representert

For å få kabalen til å gå opp måtte valgkomiteen gå inn for å utvide LO-ledelsen fra sju til åtte personer. Til gjengjeld er uvanlig mange forbund representert i den nye ledelsen. De siste kongressperiodene har Fagforbundet, Fellesforbundet og HK lagt beslag på to plasser hver i LO-.ledelsen. Nå er Fellesforbundet det eneste forbundet som har to av sine i ledelsen.

Tause om prosessen

På en kjapp pressekonferanse like etter at vaglene var over svarte den nyvalgte LO-lederen slik på spørsmål om vi til å merke noen politisk forskjell mellom henne og Roar Flåthen?

- Det kommer dere jo til å gjøre, vi er jo to forskjellige mennesker, men når det gjelder politikk så kommer vi til å følge den politikken som blir vedtatt i handlingsprogrammet i morgen, sa den nyvalgte LO-lederen Gerd Kristiansen på pressekonferansen etter valget.

Hun ville ikke kommentere det som skjedde i prosessen fram mot valget.

- Jeg visste ikke mer om det som skjedde enn det jeg har lest i avisa, sa hun. Hun ville heller ikke kommentere det som har blitt sagt om at hun bare ville stille til leder og ingen andre verv i LO-ledelsen.

Heller ikke Solbakken ville kommentere valgprosessen. Men han mente det var naturlig at han som nestleder stilte opp som lederkandidat.

LOs 2.nestleder Hans Christian Gabrielsen ville heller ikke kommentere om han er aktuell som ny LO-leder i 2017.

- Det er litt vel tidlig å ta opp det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy