JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Godt samarbeid moderniserer Lunner kommune

Tillitsvalgte, administrasjon og politikere samarbeider tett om å gi innbyggerne best mulig service.

2013062007512120131216230835

vegard.velle@fagforbundet.no

Å lea på seg, sier de på Hadeland. Det betyr å bevege seg.

I Lunner kommune på Hadeland brukes uttrykket for å beskrive utviklingen av kommunen. Du må lea på deg for å komme videre!

Det som er litt spesielt, er måten framdriften skjer på. Her har administrasjonen, politikerne og tillitsvalgte bestemt at de vil styre og utvikle kommunen sammen. Kommunen er en del av det nasjonale programmet Saman om ein betre kommune.

Når alle de tre partene samarbeider, blir de enige om hvilken retning kommunen bør gå i, og det blir mindre krangling når beslutningene fattes.

Uvanlig styringsform

Administrasjonsutvalget, det tradisjonelle stedet for dialog mellom administrasjonen, politikerne og de tillitsvalgte i norske kommuner, er her like greit omgjort og omdøpt til et trepartsutvalg, der alle partene er like­verdige og har stemmerett. Slikt er uvanlig.

Ordfører Harald Tyrdal (Ap) er overbevist om at tre­partssamarbeidet er en god ting.

– Beslutningene som fattes i dette utvalget, får en ekstra tyngde, noe kommunestyret er fullt klar over når det skal fatte sine beslutninger og prioriteringer.

Klokere beslutninger

Rådmann Tore Arild Molstad Andresen berømmer Fagforbundet for å ha tatt initiativet til trepartssamarbeidet. Uten dette hadde det vært mye tøffere å styre kommunen, tror han.

– Trepartssamarbeidet er en god plattform for videre utvikling av kommunen. I tillegg er jeg overbevist om at beslutningene våre blir bedre når vi samarbeider, sier Andresen.

For eksempel var 2013-budsjettet knalltøft, og kommunen måtte skjære ned med fire prosent i alle tjenestene. Fordi kuttene var forankret i trepartsutvalget på forhånd, skjedde de på en måte som også fagforeningene kunne akseptere, og ingen ble sagt opp.

Mindre støy, bedre klima

– Det ville blitt langt mer støy rundt disse kuttene om de ikke var blitt diskutert på forhånd, mener Hans Ivar Gustavsen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Lunner.

Han mener samarbeidet er særdeles viktig og betyr at de ansatte i kommunen blir hørt. Men han merker samtidig bekymringen fra medlemmer om at han kan «ende opp i senga» til motparten.

– Faren er der for å bli mer opptatt av ordførerens og rådmannens interesser enn medlemmenes. Vi skal ikke glemme at vi er tre parter med ulike interesser, sier han.

Ingen koseklubb

Rådmannen slutter seg til denne virkelighetsbeskrivelsen.

– Vi skal ikke være en koseklubb. Det er lov å ta opp uenigheter, det er lov å fortelle om virkeligheten sett fra ulike ståsted, påpeker Andresen.

Et eksempel på at Fagforbundet har fått gjennomslag for sine interesser, er i forbindelse med valg av seniortiltak. Her ønsket Fagforbundet kortere arbeidstid for seniorer over 60 år, men uten at de gikk ned i lønn. Etter diskusjoner i trepartsutvalget ble de enige om tiltak.

Samarbeidsprosjektet Saman om ein betre kommune sprer seg utenfor landets grenser. Fagforbundet og KS har inngått et unikt pionersamarbeid.

Prosjektene skal hovedsakelig finansieres ved at én prosent av de norske EØS-overføringene, ca. 800 millioner kroner, årlig avsettes til prosjekter som skal styrke den sosiale dialogen i en rekke land i Øst-Europa.

Modellen for prosjektene er det norske programmet Saman om ein betre kommune, hvis mål er å utvikle og modernisere kommunenorge gjennom et likeverdig samarbeid mellom administrasjon, folkevalgte og tillitsvalgte.

Eksporterer sosial dialog

Prosjektene skal starte opp i kommuner i Litauen, Estland, Polen, Tsjekkia, Ungarn og Romania. Fagforbundet har hovedansvaret i Litauen og Estland, mens KS har hovedansvaret i de andre landene.

– Vi opplever at de vi samarbeider med er utrolig entusiastiske. I enkelte av pilotkommunene er det første gang arbeidstakerne setter seg ned ved samme bord som arbeidsgiverne, forteller prosjektleder Anne Grimsrud fra Saman om ein betre kommune.

Grimsrud mener vi har grunn til å være stolt over å kunne eksportere en modell for sosial dialog.

Prosjektene har relativt kort tidshorisont, ut 2014. Håpet er likevel at de skal skape modeller som andre kommuner vil kopiere. I Litauen vil en pilotkommune jobbe med å få ungdom i jobb. I Estland vil en kommune bruk trepartsdialogen til å bedre helsetjenestene. I flere av de andre landene bistår KS og Fagforbundet samarbeidsprosjekter for å redusere vold i familierelasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy