Fagforbundets leder krever:
– Du skal få 6-timersdag
SETTER PRESS: Mette Nord og Fagforbundet vil for alvor starte kampen for seks timers arbeidsdag.
Eirik Dahl Viggen
Åpner for nulloppgjør til våren for å få det til.
knut.nygaard@fagbladet.no
LES OGSÅ:
230 deltidsansatte venter på dom om større stilling
Arbeidstilsynet advarer mot Erikssons lange arbeidsdager
Helsefagarbeider Piman jobbet 1400 timer ekstra i fjor
På kartellkonferansen på Gol sier Mette Nord at Fagforbundet for alvor vil løfte kampen for sekstimersdag i Norge. Det blir i tilfelle den første endringen i arbeidstid siden 1986, da vi gikk fra 40 til 37,5 timers uke.
– Det er så mange gode argumenter for å innføre sekstimersdag, at vi har innledet et arbeid som gjør at vi kan løfte det inn i hovedoppgjørene de neste årene, sier Mette Nord til VG..
– Vi har hatt dette som mål i mange år, men det er først nå vi for alvor mener det er på tide å sette på dagsordenen, sier hun til VG.
– Vi skal ikke ta alt i et jafs; det bør skje over tid, men vi er overbevist om at det er riktig veien å gå for Norge, sier Nord videre.
Kan godta nullopgjør
Arbeidet starter allerede til våren, men hun tror iverksettelsen ikke vil komme i gang før to år senere. Først må pensjonen på plass, og på veien kan det bli aktuelt å godta et lønnsoppgjør som går i null.
– Det må vi være åpne for, sier forbundslederen.
God løsning for familier
Fagforbundet har 340.000 medlemmer, og forbundet jobber hardt for å få satt sekstimers arbeidsdag på dagsordenen. Nord mener kortere arbeidstid kan bremse forbruksveksten. I tillegg kan det gjøre at flere kan få jobb, flere vil kunne jobbe heltid og flere vil kunne jobbe lengre, ifølge FriFagbevegelse.no.
Hun understreker også at en sekstimers arbeidsdag er en bedre løsning for familier, hvor begge foreldre får mulighet til å være i heltidsjobb.
– Men for å få til denne ordningen må det generelle skattetrykket opp. Nordmenn betaler 28,8 prosent i inntektsskatt, mens de til sammenligning betaler 38,4 prosent i Danmark og 39,5 prosent i Tyskland, sier Nord til VG.
LES OGSÅ:
Rødt: – Bemanningsbransjen er gift for norsk arbeidsliv
Over 30 kommuner har vedtatt å beholde den gamle arbeidsmiljøloven