Jørgen Hurvedal, arbeidende formann ved renovasjonsselskapet, var den eneste fagorganiserte der da han begynte for over ti år siden.
– Ja, jeg var den eneste, sier han om den ensomme tida.
– Men nå er det fint her, legger han raskt til og smiler til kollegene og fagforeningskameratene sine, som har samlet seg rundt bordet til et medlemsmøte utenom det vanlige.
På dagsorden står en rekke aktuelle saker, inkludert inntak av pizza og kake i anledning Fagforbundets tiårsdag.
Tilbakeblikk
Markeringen inviterer til tilbakeblikk.
– Jeg har bare 2 års fartstid her, og selv om jeg følte at det alltid var en god tone mellom ledelsen og oss, merket jeg at det ikke var så stort engasjement blant de ansatte når vi hadde møter, sier Einar Andersen, tillitsvalgt og medlem av faggruppa for renovasjon i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet
– Etter at arbeidsplassen fikk en fagforeningsklubb har ikke den gode tonen mellom ledelsen og oss forsvunnet, men vi har fått en mye ærligere måte å diskutere på, legger Andersen til. Han jobber for renovasjonsselskapets avdeling i Grimstad og har tatt turen innom Arendal for å delta på tiårsmarkeringen.
Fart på vervinga
Han mener vervinga fikk fart på seg for noen år siden. Hovedtillitsvalgt Hege Langerød nikker samstemt.
– Det skjedde noe med oss da ledelsen for et par år tilbake foreslo å ha kveldsåpent på mandager, forklarer Langerød.
Som hovedtillitsvalgt hadde hun ikke hørt noe om forslaget før det ble lagt fram i plenum.
– Vi ga kraftig uttrykk for hva vi mente om forslaget, og fikk endret det slik at det ikke skulle være forskjøvet arbeidstid, men overtid for de som skulle jobbe disse kveldene.
– Jeg tror dette tydeliggjorde for mange av de ansatte at Fagforbundet faktisk gjør en forskjell. Etter denne perioden fikk vi mange nye medlemmer, forklarer Langerød.
I dag er 22 av de totalt 42 ansatte medlemmer i Fagforbundet.
– Vi jobber så spredt, noen sitter inne på kontoret, mens andre er ute på kundemottaket. Det er ekstra viktig at vi har en klubb hvor vi kan møtes og diskutere, tilføyer Langerød.
Frykter privatisering
Stortingsvalget er den neste store utfordringa de ser for seg.
– Vi er en konkurranseutsatt bedrift. Vi kan fort bli privatisert hvis det blir feil regjering, sier Andersen. Han er redd kommunen blir en ren innkjøpssentral for tjenester under en blå regjering.
På spørsmål om hva de frykter mest ved en eventuell privatisering, kommer svarene samstemt og kjapt fra gjengen rundt bordet: nedbemanning, dårligere lønn og pensjon og oppstykking av selskapet.
– Vi er utrolig glade i arbeidsplassen vår. Agder Renovasjon er ett godt sted å jobbe. Vi har et godt samarbeid med ledelsen, som er lydhøre for våre synspunkter, sier Langerød.
Hun legger til at fagforeningsklubben har blitt en sterk gruppe, som bidrar til at arbeidsplassen er blitt bedre for de ansatte.
Langerød understreker samtidig at renovasjon er en bransje som er attraktiv å privatisere og lover fullt engasjement mot dette under valgkampen.
– Vi setter alle kluter inn under Arendalsuka her i sommer, sier hun.
– Se bilder fra andre jubileumsmarkeringer for Fagforbundet her.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold