JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tiårsmarkering med blikket framover

På de ti årene Fagforbundet har eksistert har antallet medlemmer ved Agder renovasjonsselskap i Arendal økt fra én til 22. Tiårsjubileet ble brukt til å feire klubbens fotfeste og mobilisere til framtidige kamper.

2013062013440320131216230921

Jørgen Hurvedal, arbeidende formann ved renovasjonsselskapet, var den eneste fagorganiserte der da han begynte for over ti år siden.

– Ja, jeg var den eneste, sier han om den ensomme tida.

– Men nå er det fint her, legger han raskt til og smiler til kollegene og fagforeningskameratene sine, som har samlet seg rundt bordet til et medlemsmøte utenom det vanlige.

På dagsorden står en rekke aktuelle saker, inkludert inntak av pizza og kake i anledning Fagforbundets tiårsdag.

Tilbakeblikk

Markeringen inviterer til tilbakeblikk.

– Jeg har bare 2 års fartstid her, og selv om jeg følte at det alltid var en god tone mellom ledelsen og oss, merket jeg at det ikke var så stort engasjement blant de ansatte når vi hadde møter, sier Einar Andersen, tillitsvalgt og medlem av faggruppa for renovasjon i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet

– Etter at arbeidsplassen fikk en fagforeningsklubb har ikke den gode tonen mellom ledelsen og oss forsvunnet, men vi har fått en mye ærligere måte å diskutere på, legger Andersen til. Han jobber for renovasjonsselskapets avdeling i Grimstad og har tatt turen innom Arendal for å delta på tiårsmarkeringen.

Fart på vervinga

Han mener vervinga fikk fart på seg for noen år siden. Hovedtillitsvalgt Hege Langerød nikker samstemt.

– Det skjedde noe med oss da ledelsen for et par år tilbake foreslo å ha kveldsåpent på mandager, forklarer Langerød.

Som hovedtillitsvalgt hadde hun ikke hørt noe om forslaget før det ble lagt fram i plenum.

– Vi ga kraftig uttrykk for hva vi mente om forslaget, og fikk endret det slik at det ikke skulle være forskjøvet arbeidstid, men overtid for de som skulle jobbe disse kveldene.

– Jeg tror dette tydeliggjorde for mange av de ansatte at Fagforbundet faktisk gjør en forskjell. Etter denne perioden fikk vi mange nye medlemmer, forklarer Langerød.

I dag er 22 av de totalt 42 ansatte medlemmer i Fagforbundet.

– Vi jobber så spredt, noen sitter inne på kontoret, mens andre er ute på kundemottaket. Det er ekstra viktig at vi har en klubb hvor vi kan møtes og diskutere, tilføyer Langerød.

Frykter privatisering

Stortingsvalget er den neste store utfordringa de ser for seg.

– Vi er en konkurranseutsatt bedrift. Vi kan fort bli privatisert hvis det blir feil regjering, sier Andersen. Han er redd kommunen blir en ren innkjøpssentral for tjenester under en blå regjering.

På spørsmål om hva de frykter mest ved en eventuell privatisering, kommer svarene samstemt og kjapt fra gjengen rundt bordet: nedbemanning, dårligere lønn og pensjon og oppstykking av selskapet.

– Vi er utrolig glade i arbeidsplassen vår. Agder Renovasjon er ett godt sted å jobbe. Vi har et godt samarbeid med ledelsen, som er lydhøre for våre synspunkter, sier Langerød.

Hun legger til at fagforeningsklubben har blitt en sterk gruppe, som bidrar til at arbeidsplassen er blitt bedre for de ansatte.

Langerød understreker samtidig at renovasjon er en bransje som er attraktiv å privatisere og lover fullt engasjement mot dette under valgkampen.

– Vi setter alle kluter inn under Arendalsuka her i sommer, sier hun.

– Se bilder fra andre jubileumsmarkeringer for Fagforbundet her.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy