Terapi på hesteryggen
Anders Leivseth får god trening ved å ri. Rosas bevegelser forplanter seg til kroppen hans.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Den 18 år gamle hoppa har en personlighet som gjør henne godt egnet til terapiridning. Rosa beveger seg stødig og sakte, stanser lydig og står stille så lenge terapeuten ønsker det. Og det er ganske ofte. Og av og til lenge.
Den tålmodige fjordingen og Aina Engseth danner til sammen Bodøs eneste team i rideterapi.
Anders Leivseth (9) får rideterapi én dag i uka. I dag kommer han sammen med Margareth Larsen, miljøterapeut på Saltvern skole, avdeling Fellesskapet.
Siden hesteryggen er litt høy, plasseres Rosa ved ei rampe. Derfra stiger miljøterapeuten opp, og rideterapeuten hjelper til med å plassere Anders foran henne. Han må støtte seg til en voksenperson for å holde seg oppreist på hesteryggen.
Rideturen begynner på gårdsplassen. Aina Engseth leier hesten over bilveien og langs kjerreveien over jordene. På hesteryggen sitter Anders – og Margareth – og får trent både balanse, bevegelighet og musklene i buken i tillegg til at de får masse sansestimuli.
– En viktig del av treninga får vi ved at hestens bevegelser forplanter seg i kroppen til Anders, sier Aina.
God miljøterapi
Dette er første gang Anders har følge av Margareth. Etter ei lita stund ser Aina at hodet til Anders hadde fått bedre støtte og Margareths hake hadde vært mindre utsatt om hun hadde vært litt høyere.
Det er mye som må klaffe for at rideturen både skal bli en god opplevelse og ha en terapeutisk effekt for niåringen.
Anders er en av åtte elever på avdeling Fellesskapet. Han er for tida den eneste herfra som rir sammen med en rideterapeut hver uke. De fleste andre elevene rir også, men uten rideterapeut.
– Dette er et flott miljøterapeutisk tilbud i tillegg til at det er terapi. Elevene får brukt alle sansene sine oppe på hesteryggen, sier miljøterapeuten.
Team rundt hver elev
Margareth Larsen er en av elleve ansatte som arbeider på avdeling Fellesskapet ved Saltvern skole. Personalet består av miljøterapeuter, barnevernspedagoger, vernepleiere, fagarbeidere og assistenter, som danner et tverrfaglig team rundt hver av de åtte elevene.
De fleste elevene på skoleavdelingen har autisme. Flere har i likhet med Anders også epilepsi. Han er heller ikke den eneste med skoliose; skjev ryggsøyle.
– Alle elevene er forskjellige, selv om noen har samme diagnose. Og siden skolen skal dekke mange behov hos dem alle, er det viktig at vi arbeider tverrfaglig, sier Margareth Larsen.
Allsidig trening
Hver elev har sin individuelle plan som beskriver hvordan han eller hun skal stimuleres både fysisk og psykisk. Rideterapien er en oppfølging av den individuelle planen til Anders. Bassengtrening sammen med fysioterapeut og minst en sang- og musikkstund står også på ukeplanen. Dessuten får han hver dag trening på en innowalker – en type motordrevet ergometersykkel som han blir spent fast til, slik at beina hans gjør sykkelbevegelser.
Men det som kanskje engasjerer Anders aller mest, er jevnaldrende barn.
– Jeg kan bare si ordet klasse, så stråler han, forteller Margareth Larsen.
Miljøterapeuten understreker at tilhørigheten til klassen betyr mye både for Anders og for de andre elevene på avdeling Fellesskapet.
Hun beskriver Anders som en blid, glad og sosial gutt.
– Han er så glad i klassekameratene sine, og noe av det han liker best, er å dra på klassetur, forteller hun.
Kort vei
Anders og Margareth får sitte og kjenne varmen fra hesteryggen og følge Rosas bevegelser i tre kvarter. Etter en runde langs jorder og gjennom et boligfelt, svinger de inn på gårdsplassen igjen for å sale av.
Margareth Larsen syns elever og ansatte er heldige som har denne muligheten til effektiv og trivelig trening i gangavstand fra skolen.
– Hit kan vi gå eller sykle til et unikt terapeutisk tilbud, sier miljøterapeuten.
Terapiridning er en behandlingsform innen fysioterapien hvor hesten brukes som virkemiddel.
Hestens rytmiske bevegelser som overføres til rytteren, samt rytterens stilling, er sentrale i behandlingen. Man ser spesielt god effekt i forhold til balanse, styrking av holdningsmuskulatur, symmetri, koordinasjon og normalisering av muskelspenninger hos mennesker med nevrologiske skader eller sykdommer.
Hesten som terapeut gir også mye sansestimuli, og krever både konsentrasjon og samarbeid. Hesten bidrar også til at treningen blir lystbetont, og gir en opplevelse av mestring.
Rideterapeuter utdannes ved helsesportssenteret på Beitostølen (Oppland) eller på Valnesfjord Helsesportssenter (Nordland). Utdanninga bygger på fysioterapiutdanninga.