JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drillo støtter boikott av fotball-VM i Qatar

STØTTER: Tidligere landslagstrener, Egil Drillo Olsen, støtter Norsk Arbeidsmandsforbunds og Erna Hagensen i kravet om at fotball-VM i Qatar må boikottes, men innrømmer at det kan bli vanskelig.

STØTTER: Tidligere landslagstrener, Egil Drillo Olsen, støtter Norsk Arbeidsmandsforbunds og Erna Hagensen i kravet om at fotball-VM i Qatar må boikottes, men innrømmer at det kan bli vanskelig.

Scanpix

Norges mest meritterte landslagstrener støtter Arbeidsmandsforbundets krav om boikott av fotball-VM i Qatar i 2022.

2016052407530020230821171436

knut.viggen@lomedia.no

Egil Drillo Olsen, som førte det norske herrelandslaget til sluttspill i VM både i USA i 1994 og fire år etter i Frankrike da Norge slo Brasil i siste gruppespillkamp, støtter Arbeidsmandsforbundets boikott av Qatar-VM.

– For meg er det veldig lett å være enig med Arbeidsmandsforbundet i at VM må boikottes, sier 74-åringen, som fortsatt følger internasjonal fotball tett.

Norges mest meritterte fotballtrener internasjonalt gjennom tidene reagerer både på tildelingen av VM til Qatar og avdekkingen av de uverdige forholdene for migrantarbeidere i landet.

– Jeg synes det bare er bra at Arbeidsmandsforbundet engasjerer seg i dette, sier han.

Drillo mener likevel at en boikott er avhengig av at man får med seg mange land og at det ikke holder at bare Norge eller noen få nordiske land vedtar en boikott.

– Jeg er dessverre redd for at en boikott blir vanskelig, så fremt man ikke får med seg flere land på den.

Han er glad for at fotballspillernes egen organisasjon har tatt opp problemstillingene rundt VM i Qatar og at det har tatt initiativ både overfor fotballforbundet og LO. Han har imidlertid ingen illusjoner om at korrupsjonen er blitt mindre i FIFA etter Sepp Blatter.

– Nei, jeg har ikke tro på at det er blitt så mye bedre, sier han.

Savner sterkere engasjement fra fagbevegelsen og fotballen

Forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet savner et sterkere engasjement fra fagbevegelsen og fotballen.

– Vi kan ikke bare lukke øya og tru at ting går over. Annenhver dag dør det en arbeider der nede. Alt på grunn av at vi skal ut på en bane og leke med en ball. Det er jo helt hinsides, sier en tydelig engasjert forbundsleder.

Erna ønsker mer blest om arbeidsforholdene i landet som skal arrangere en av verdens største og mest presistefyllte idrettsarrangement om drøye seks år - i 2022. Hun etterlyser engasjement.

RØDT KORT: Erna Hagensen og Norsk Arbedismandsforbund har gitt rødt kort og oppfordrer til boikott av VM i fotball i 2022 i Qatar. Erna etterlyser bredere engasjement, blant annet fra fagbevegelsen.

RØDT KORT: Erna Hagensen og Norsk Arbedismandsforbund har gitt rødt kort og oppfordrer til boikott av VM i fotball i 2022 i Qatar. Erna etterlyser bredere engasjement, blant annet fra fagbevegelsen.

Knut Viggen

Utenom eget forbund ser hun svært lite til det.

De bygger fotball-VM i sentrum av FIFA-korrupsjonen

Landsmøtevedtak i fjor

Norsk Arbeidsmandsforbund har allerede et landsmøtevedtak fra i fjor om boikott av fotball-VM i Qatar.

– Engasjement i saken startet en liten stund før landsmøtet, da det begynte å komme fram i media hvor mange som døde i forbindelse med anleggsarbeidene og hvilke umenneskelige forhold de bodde og levde under. Da begynte mange hos oss å engasjere seg og dette er jo folk som jobber innafor bygg- og anleggssektoren, så det er jo våre kamerater, forklarer Erna Hagensen.

Det endte med at det ble reist forslag på landsmøtet om boikott av VM.

– Det gikk først og fremst på måten folka som jobba der ble behandla. Det er jo helt ille at så mange skal miste livet på grunn av at noen skal gjøre seg rike på fotball og tjene seg rike på at andre skal dø. Det er jo også sånn at Qatar ikke er noe fattig land, det er jo et rikt land, det er vel derfor de greide å kjøpe FIFA-stemmer kan jeg tenke meg, sier Erna.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Norsk Arbeidsmandsforbund krever full boikott av Qatar-VM

– Vårt forbund har alltid vært opptatt av urettferdigheter, de skal vi nedkjempe. Vi aksepterer ikke urettferdighet og i hvert fall ikke når så mange må bøte med livet, sier forbundslederen.

Skuffet over manglende støtte

Hun er skuffet over manglende støtte fra resten av fagbevegelsen i Norge etter landsmøtetvedtaket og tror dette hadde sett annerledes ut hvis det hadde dreid seg om et VM i et europeisk land.

– Det er jo tydelig det, siden det ikke er noe tema i LO eller i resten av Europa for den saks skyld, sier hun.

Riktignok har den ene internasjonalen innenfor bygg og anlegg der Arbeidsmandsforbundet er medlem tatt opp problematikken rundt VM i Qatar, men de er også de eneste.

– Jeg må si at jeg savner et engasjement her i Norge. Nå vet jeg at LO har forsøkt og sendt et brev til Norges Fotballforbund og er opptatt av å få til en dialog, men så langt har jeg ikke registrert at det har skjedd noen vesentlige endringer for dem som jobber der, fortsatt dør folk, fortsatt får folk bare 11 kroner timen i lønn, fortsatt blir passene deres inndratt så de ikke får reist hjem igjen. Fortsatt sitter det familier rundt omkring som ikke får beskjed om at mamma eller pappa er død. Det er helt hinsides alt, altså, er Ernas reaksjon.

– Nå har en annen internasjonal bygningsføderasjon sagt at de ønsker dialog, ikke boikott, hvordan stiller du deg til dette?

– Jeg tror ikke det finnes noen annen medisin, jeg altså. Det er vel og bra å prøve å få til en dialog, men når det er så mye penger det dreier seg om, så mye prestisje, så trur jeg den regninga kommer til de som jobber der.

4.000 vil dø før Qatar-VM

Nye rapporter

I vår er det offentliggjort nye rapporter som viser enda mer graverende forhold for arbeiderne som bygger VM-anleggene i det lille rike emirdømmet, enn det som tidligere har vært kjent.

– Den siste rapporten som kom nå i april er jo dramatisk. På landsmøtet opererte man med et tall på 4.000 døde, de nye tallene viser seg å være betydelig høyere og skadefrekvensen er dramatisk. I tillegg kommer Amnesty-rapporten bare for noen uker siden som også underbygger dette, slik at der all grunn til å reagere, sier kommuniaksjonsrådgiver i Arbeidsmandsforbundet, Trond Erik Thorvaldsen.

– Dette er kapitalisme på sitt verste og mest kyniske.

Han følges opp av Erna Hagensen.

– Tenk at én arbeider dør annenhver dag på grunn av heteslag, når de jobber på anlegget. Det blir plassert 11 personer inne på et rom og vann og sanitærforholdene er jo helt elendige, kloakk og dusjvann blandes og rommene er full av veggedyr, lønna 11 kroner timen, med 14 dagers arbeidsdag og enda mer. Og de får ikke lov til å reise hjem engang hvis du ikke har lyst til å være der, jeg er helt rysta. Det er helt forferdelig, sier Erna Hagensen.

– Hvor realistisk er det med en boikott?

– Vi skjønner også at det er en lang vei å gå, så realistiske er vi, men vi syns det er alt for stille rundt temaet, det er altså ingen som jeg registrerer som er opptatt av temaet en gang, så noe må jo skje hvis man er opptatt av å få til noe, drive litt internasjonalt press, noen må ta opp den hansken, mener Erna.

Jørn Eggum: – Det verste jeg har sett

Fagvegelsen må stille opp

Hun vet ikke om det er mangel på kunnskap, tro på at dialog løser det eller at det ligger økonomiske - også norske - interesser bak det lunkne engasjementet.

– Uansett, fagbevegelsen må stille opp for våre arbeidskamerater, det er jo en internasjonal solidaritetsorganisasjon, det er en viktig del av det vi holder på med og da må vi tørre å rope høyt og varsle. Vi har sittet på gjerdet for lenge, nå er vi nødt til å handle, sier Erna.

Hun vil selv ta intiativ til at boikottspørsmålet løftes inn i en av internasjonalene Arbeidsmanden er medlem av. Denne uka skal det være et nordisk møte i en av dem.

– Det må et bredere engasjement til enn bare Norge, jeg sitter selv i styret i UNI og selv om de er på servicesida så gjelder det hele fagbevegelsen, sier hun.

Rapportene fra Qatar viser forøvrig at forholdene også er ekstreme innenfor renholdsdelen, sågar også blant vekterne, slik at det er veldig relevant det som foregår.

Hun regner også med at det er medlemmer og tilllitsvalgte i forbundet som ønsker å reise boikottspørsmålet på LO-kongressen neste år.

– Jeg håper jo at flere får øya opp på hva som faktisk skjer i Qatar. At flere vil være med og støtte oss på at noe må gjøres. At vi kke bare kan lukke øya og tru at ting går over, sier Erna Hagensen

Elendige vilkår for VM-arbeiderne i Qatar

Ikke den beste løsningen

De norske fotballspillernes egen organisasjon, NISO, sier i en kommentar at de har fått dette spørsmålet tidligere og at de allerede har tatt opp temaet både nasjonalt, med både LO og Norges Fotballforbund, samt internasjonalt, gjennom den internasjonale spillerforeningen i fotball, FIFPro.

– Styremedlem i NISO, Tom Høgli, har flere ganger engasjert seg i media og krevd at fotballen går foran og krever forbedringer i Qatar, skriver forbundsleder Joachim Waltin i en epost.

Tom Høgli raser mot slavetilstander i Qatar

Foreløpig har ikke idretten lansert boikott som noe alternativ og NISO mener heller ikke at det er den beste løsningen.

– Fotball VM, kan og må, brukes til å rette søkelyset på de uverdige forholdene og sørge for at det blir rettet opp, skriver Joachim Waltin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy