JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Cecilia jubler over utsiktene til økt uførepensjon og etterbetaling

Cecilia Andersen er glad for det arbeidet Fagforbundet har gjort for å få endret uheldige regler i uførereformen.

Cecilia Andersen er glad for det arbeidet Fagforbundet har gjort for å få endret uheldige regler i uførereformen.

Privat

Uføre Cecilia Andersen hadde egentlig gitt opp. Nå jubler hun over utsiktene til å få etterbetalt pensjon hun mistet da uførereformen ble innført.

2016112313443120230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Det vil si Andersen tør ikke slippe jubelen helt løs ennå. Hun er litt skeptisk etter alt som er skjedd og venter med å feire på ordentlig til hun får skriftlig beskjed.

– Men hvis de endrer reglene vil det være fantastisk. Jeg mistet 5000 i inntekt i måneden som følge av reformen, sier Andersen, som ble 100 prosent ufør i vår. Tidligere arbeidet hun med økonomi og administrasjon i Remiks, avfallsselskapet i Tromsø.

Klaget og klaget

Straks hun ble klar over hva som hadde skjedde tok hun opp saken, men fikk aldri noe svar på sine spørsmål fra KLP.

– Jeg klaget og klaget, men kom ingen vei. Og fikk aldri noen forklaring på tanken bak de nye reglene og hvor de trodde jeg kunne hente inn støtten jeg mistet.

Andersen hadde egentlig gitt opp, men tok i mars kontakt med leder i Fagforbundet Tromsø, Bjørn Willumsen, for å høre om de hadde noen erfaring med problemstillingen.

Fantastisk

Han koblet inn Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag, som kunne bekrefte at de nye reglene blant annet rammet dem som var delvis uføre før reformen ble innført i 2015, og som etterpå økte uføregraden til helt ufør.

– Men han sa også at Fagforbundet jobbet med saken, og det er fantastisk at de nå faktisk har fått regjeringen til å snu.

– Hva vil regjeringens retrett bety for deg i hverdagen?

– Det betyr at jeg får tilbake litt mer økonomisk frihet. Nå er det veldig stramt. Da vil jeg igjen kunne gjøre ting som gir meg viktig påfyll, men som koster litt penger. Drive med en hobby, gå på kafe eller kino. Jeg har dessuten en datter på elleve år jeg har lyst å bruke litt penger på, sier Cecilia Andersen.

Stor glede

Leder i Fagforbundet Tromsø, Bjørn Willumsen, er også veldig glad for at Fagforbundets arbeid for endring av reglene har gitt resultater.

– I utgangspunktet er det uhørt at regjeringen kvalitetssikrer arbeidet med sine reformer så dårlige at det kan komme så uheldige utslag. Jeg tror neppe det vil skjedd om det dreide seg om «regjeringslønns-reformer. Men når det først hadde skjedd, gjorde Fagforbundet med pensjonsekspert Steinar Fuglevaag i spissen en fantastisk jobb, sier Willumsen.

Felles press

Som Fagbladet skrev i går var Fagforbundet en av flere organisasjoner som presset på for å få regjeringen til å endre reglene som kom da uførepensjonen ble lagt om i 2015. Fredag i forrige uke kom regjeringen med sitt svar. Reglene blir endret med tilbakevirkende kraft. Det betyr økt inntekt for ca 1500 personer. Samtidig vil de få etterbetalt det de har tapt på reglene som ble innført i fjor. Det er satt av 800 millioner kroner for å dekke opp dette. Steinar Fuglevaag understreker at regjeringen nå har sendt saken ut på høring og at ny forskrift ventelig vil komme i januar/ februar neste år. Går det som alle nå tror betyr det inntil to års etterbetaling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy