JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De har stoppet halvannet tusen branner

– En vanvittig sterk innsats fra mannskap og frivillige

Nedre Romerike Brann og redningsvesen

De avbryter ferien, stiller på fritid og mange har rundet 100 timer overtid på ei uke. Ansatte i brann- og redningsvesen har lagt ned tidenes innsats for å stoppe til sammen halvannet tusen skogbranner.

2018072012092620230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Etter en knusktørr mai og juni i store deler av sør- og øst-Norge, trodde mange det verst var over. Det var da det startet.

Per 18. juli hadde brannmannskaper taklet 1546 branner i inn- og utmark så langt i år, de aller fleste de siste ukene. Torsdag 12. juli var en foreløpig topp, med 146 registrerte branner på 24 timer.

Utviklingen i skogbranner per måned i år og foregående. Tallene er revidert versjon av de faktiske utkallingene fra 110-sentralene.

Utviklingen i skogbranner per måned i år og foregående. Tallene er revidert versjon av de faktiske utkallingene fra 110-sentralene.

DSB

Vi har alle et ansvar for å unngå skogbrann!

Kontroll på samtlige branner

Enhver brann kan bli storbrann og katastrofe i løpet av kort tid, når det er så knusktørt i skog og mark som nå. Allerede tidlig i juni måned varslet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), at forholdene var like truende nå som foran storbrannen i Froland for ti år siden – den største siden krigen. Siden har tørken bare fortsatt.

Brann- og redningsansatte, Sivilforsvaret og et stort antall frivillige har taklet samtlige branner hittil, og har hver eneste gang sørget for at ingen av brannene har fått utvikle seg til mer enn at noen titalls mål er svidd av.

– Innsatsen har vært vanvittig sterk, sier innsatsleder ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Morten Thoresen. Etter at han gikk på vakt forrige torsdag, har det gått i ett.

– Vi har vært ute på 36 skogbranner siden torsdag. Fra torsdag klokka 18 til søndag klokka 12 gikk det 27 utrykninger, forteller han. Det er bare i distriktet til Nedre Romerike. Thoresen fastslår:

– Vi har aldri vært i nærheten av noe slikt.

DSB

Et råkjør på ansatte

– Det er ingen tvil om at det har vært et råkjør på mannskaper. Vi er i unntakstilstand der arbeidsmiljølovens bestemmelser settes til side, sier Thoresen, som bekrefter at mange har rundet 100 timer overtid på under ei uke. Det har vært behov for langt flere enn de som har vakt.

– Men vi har faktisk ikke behøvd å kalle inn folk som har fri. Ansatte har avbrutt ferier og frivakter og stilt uoppfordret. Innsatsen har vært utrolig.

Likevel, det koster.

– Ingen snakker om prislappen nå, men bare i overtidsbetaling så har vi nok rundet en million kroner. I tillegg kommer alt utstyr som blir svidd av. Blant annet har vi et stort forbruk av pumper som ryker etter flere dager i kontinuerlig drift, og det er brukt flere hundre tusen kroner til mat og vann som kjøres inn til mannskapene, oppsummerer Thoresen. Han levner ingen tvil om at det ganske sikkert kommer søknad om ekstrabevilgninger.

(saken fortsetter under bildet)

UTILGJENGELIG: Skogbranner starter langt fra alltid i nærheten av veier og vannforsyninger.

UTILGJENGELIG: Skogbranner starter langt fra alltid i nærheten av veier og vannforsyninger.

Nedre Romerike brann- og redningsvesen

– Problem å holde folk igjen

– Brannmenn ønsker alltid å gjøre jobben. Problemet er oftest å holde dem igjen, sier klubbleder Henrik Knapskog ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen. Han påpeker at ledelsen har et ansvar for å sørge for at mannskap får nødvendig hvile også ved kriser.

– Den enkelte ansatte tenker ikke nødvendigvis selv på hvor lenge denne har vært på vakt - ikke når det det er full aksjon, men vi opplever at ledelse har vært flinke til å beordre avlastning og sende folk til hvile, forteller han.

– Et problem er likevel en generell lav bemanning. Den er kun på minimumsnormen, og det er ikke godt nok til å ivareta store hendelser uten stor belastning på mannskapene, sier Knapskog.

DSB

Imponert over frivillige

I brannområdene gjør mannskaper full innsats fem timer av gangen. Deretter tas de ut for hvile, for så å gå inn igjen med full tyngde. Mannskap som kommer inn ekstra etter å ha avbrutt ferie eller fridager gjør innsats så lenge de kan.

– Vi opplever at det er vanskelig å få mannskap til å ta hvile, forteller Thoresen.

Kenneth Wangen er til daglig røykdykker ved Romerike brann og redningsvesen. Han tok ferie etter ei arbeidsuke som nådde 140 timer, det vil si et snitt på 20 timer hver eneste dag uka gjennom.

– Jeg nærmet meg hundre overtidstimer, men det er flere som har jobbet mer, forteller Wangen, som akkurat nå bytter ut skogbrann med familieferie på Legoland i Danmark.

– Mest av alt er jeg imponert over hvor mange frivillige som har stilt opp for å hjelpe oss ute i felt. Folk har stilt opp overalt, forteller han.

Også Thoresen melder om veldig god hjelp fra blant annet jordbrukere som har laget brannkorridorer ved å dynke skogen med vanningstanker etter traktor.

Full innsats fra Sivilforsvaret

Nedre Romerike brannvesen har utdannet fem dronepiloter til skogbrannbekjempelse. Det har de hatt god nytte av i år.

Nedre Romerike brannvesen har utdannet fem dronepiloter til skogbrannbekjempelse. Det har de hatt god nytte av i år.

Nedre Romerike brann og redningsvesen

Helikopter flere ganger om dagen

22. juni bevilget regjeringen 12,5 millioner kroner ekstra til skogbrannberedskap, hovedsakelig for å styrke helikoptertjenesten. Den ble økt fra tre til fem helikoptre i slutten av juni, stasjonert med to på Torp, to på Kjeller og ett på Værnes. Det var før torden- og lynværet begynte. Siste uke har hele 22 helikopter vært i drift. Mandag ble ti av dem lånt ut til Sverige, der 60 branner pågår – flere mer eller mindre ute av kontroll.

– Normalt anmoder vi om helikopterbistand annet hvert skuddår. Denne uka har vi bedt om helikopter mer enn 20 ganger, og fått det hver gang, forteller Thoresen.

Takk fra den svenske statsministeren

Nedre Romerike brannvesen har utdannet fem dronepiloter til skogbrannbekjempelse. Her fra dronenes varmesøkende kamera.

Nedre Romerike brannvesen har utdannet fem dronepiloter til skogbrannbekjempelse. Her fra dronenes varmesøkende kamera.

Nedre Romerike brann og redningsvesen

– De gjør en formidabel innsats

DSB-direktør Cecilie Daae er imponert over brannmannskapene.

– Jeg vil rose den formidable innsatsen som gjøres av brannvesenet, Sivilforsvaret og frivillige både på bakken og i luften, skriver DSB-direktør Cecilie Daae på direktoratets nettside. Hun forsikrer at beredskapen i Norge skal opprettholdes på høyeste nivå selv om både mannskap og helikoptre er satt inn i bistand til Sverige de siste dagene. I tillegg til ti helikoptre har frivillige fra Stjørdal brann- og redningstjeneste samt brannmannskaper fra Røros og Os reist til Sverige for å bistå kolleger .

– Vi gjør løpende vurderinger av vårt eget behov for mannskaper og utstyr mens de bistår svenskene. Helikoptrene kan tilbakekalles ved behov, opplyser Daae.

MYE UTSTYR: Det er et råkjør på både folk og utstyr. Mye utstyr kneler etter mange dagers kontinuerlig bruk.

MYE UTSTYR: Det er et råkjør på både folk og utstyr. Mye utstyr kneler etter mange dagers kontinuerlig bruk.

Nedre Romerike brann- og rendingsvesen

Har forebygget mange branner

Statistisk er de aller fleste skogbranner forårsaket av menneskelig aktivitet som grilling, bål eller arbeid i skogen med maskiner, gnister fra togskinner og lignende.

Denne sommeren er et unntak.

– Samtlige av brannene i vårt distrikt var forårsaket av lynnedslag. Faktisk ingen av menneskelig aktivitet, forteller Thoresen i Nedre Romerike.

Han viser til et omfattende forebyggende arbeid som har forskånet dem for enda flere branner, spesielt tidligere på sommeren. Da trodde dem de ville gå klar av skogbranner.

– Mannskap har kjørt rundt og slukket griller og bål og snakket med publikum. Vi har gjort avtaler med arrangører av idrettsstevner, om at de bare skal bruke gassgriller stående på ikke brennbart underlag, vannslange tilgjengelig og at en person skal være brannansvarlig. I tillegg har vi hatt god dialog med skognæringen. De har bare drift på flatmark, bruker ikke kjetting på traktorene og holder seg ved maskinene i halvtime til en time etter at de er avslått, slik at det er folk til stede mens motorene kjøles ned. Vi har også lånt ut slanger til skogdriftere. Alle har vært skikkelig på for å unngå branner, forteller han.

MARATON: Kenneth Wangen har nå byttet ut skogbrann med familieferie og Legoland i Danmark. Det var etter 140 timer på ei uke - et snitt på 20 timer om dagen. - Flere har jobbet lenger enn mer, forteller han.

MARATON: Kenneth Wangen har nå byttet ut skogbrann med familieferie og Legoland i Danmark. Det var etter 140 timer på ei uke - et snitt på 20 timer om dagen. - Flere har jobbet lenger enn mer, forteller han.

Werner Juvik

Mistet kollega under slokking

Midt i tidenes mest hektiske innsats for å redde skog, materielle verdier og sikre liv, mistet Øvre Romerike brann og redning en medarbeider under innsats i slokkearbeid. Hendelsen har preget hele brann-Norge. Dette er fra brannkorpsets Facebook-side:

Øvre Romerike brann og redning har mistet en medarbeider, og den tragiske hendelsen preger hele organisasjonen. Vår medarbeider fikk et illebefinnende under innsats mot skogbrannene i Nes lørdag 14. juli, og gikk bort søndag 15. juli. Vi takker for deltakelse og oppmerksomhet, og våre tanker går til de pårørende. Nå er det viktig å ta vare på hverandre.

På jobb i krise

• Arbeidsmiljøloven har unntak for tillatt arbeidsmengde ved uforutsette begivenheter som naturkatastrofer eller alvorlige hendelser.

• Arbeidsgiver er likevel pliktig til å sørge for at arbeidet gjennomføres på en forsvarlig måte.

• Arbeidstaker har rett til å avbryte arbeid dersom det er usikkerhet om egen sikkerhet.

Skogbrannsommeren 2018

• 18. mai: Det meldes om stor skogbrannfare.

• 28. mai: DSB melder knallrød skogbrannfare.

• 6. juni: Alle forhold ligger til rette for storbrann tilsvarende Frolands-brannen i 2008, melder DSB.

• 22. juni: Regjeringen gir ekstrabevilgning for bekjempelse av skogbranner.

• 29. juni: Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap.

• 14. juli: 22 skogbrannhelikoptre er i full drift.

• 16. juli: Sverige har 60 branner mer eller mindre ute av kontroll. Får bistand fra Norge.

• 18. juli: Bistanden til Sverige øker. Ti helikopter lånes ut. Mannskap fra Trøndelag reiser over grensa.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy