JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykt for rasering av pleie og omsorg i Moss

I dag legger rådmann i Moss kommune fram et ventelig brutalt budsjettforslag for pleie og omsorgssektoren. – Vi er bekymret for de ansatte, sier hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt.

2013110610551220131213204901

ola.tommeras@fagforbundet.no

Det er få måneder siden Fagforbundet Moss sto midt oppe i nedskjæringer og kutt av årsverk i pleie- og omsorgssektoren. Nå er det på’n igjen. I dag blir det lagt fram et budsjettforslag som allerede er varslet å bli brutalt. Byens tre sykehjem skal alene spare inn 20 millioner kroner.

Det skal spares inn på tjenester for funksjonshemmede og psykisk helse. Åtte til ti millioner kroner skal spares med nye instrukser for vikarbruk, bemanningsplaner skal bli mer effektive og pleiefaktoren skal ned.

Overforbruket for pleie og omsorg var i fjor på 35 millioner; hittil i år har det nådd 30 millioner kroner. Alle forsøk på innsparinger har så langt blitt etterfulgt av ytterligere overskridelser.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen (H), mener overforbruket har pågått i årevis og skyldes dårlig styring og politikere som ikke har stilt spørsmål til pengebruk i sektoren.

- Vi har ikke råd til dette lenger, sier han til Fagbladet.

Bekymret for ansatte

- Vi er bekymret, først og fremst for de ansatte. Folk er slitne nå, sier hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt i Fagforbundet Moss og Våler. Han har allerede mottatt bekymringsmeldinger fra arbeidsplassene før tiltakene er igangsatt.

Forrige mandag la rådmann fram en kuttliste, med innsparingstiltak til debatt for bystyret. Den danner grunnlag for dagens budsjettforslag.

- Legg symbolpolitikk som redusert eiendomsskatt og fritt brukervalg til side, var oppfordringen fra Arbeiderpartiets Tomas Colin Archer, til kommuneledelsen ved Høyre og Frp under mandagens debatt. Han beskyldte Høyre/Frp-ledelsen for å ha mistet styringen. De borgerlige viste på sin side til at overskridelsene i sektoren har pågått i flere år.

- Øk heller grunnbemanningen

Hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt i Fagforbundet Moss har liten tro på at tiltakene vil gi så store innsparinger som ledelsen håper.

- Mye av dette er ren lek med tall, mener Bergflødt, som blant annet er uenig i måten kommuneledelsen har regnet ut pleiefaktor for å finne ubrukte ressurser.

- Dette er i beste fall kreativ matematikk. I tillegg er nedbemanningen som ikke ble gjennomført forrige gang, regnet inn som en ekstra ressurs for å unngå vikarinnkjøp. Det tas ikke hensyn til at det faktisk er færre enn tidligere på jobb, sier Bergflødt.

Hans forslag for å få sektoren på rett kjøl igjen, er å øke grunnbemanningen. I dag bruker Moss titalls millioner på å kjøpe inn vikarhjelp i sektoren.

- Enkelte steder utgjør vikarlønn en firedel av lønnsutgiftene. Lav grunnbemanning med stor bruk av innleide vikarer fordyrer driften, mener han.

Endrer sektoren

Ordfører Tage Pettersen (H) i Moss sier han seg enig med Fagforbundet Moss i at det beste er faste stillinger, selv om Moss i dag bruker enorme beløp på variabel lønn.

- Jeg registrerer at rådmannen og tillitsvalgte har hver sin fasit i forhold til hvor stor grunnbemanningen egentlig er, men ingen er uenig i at faste stillinger er best, sier han.

Han viser til at det er arbeidsrutiner og arbeidsformer som først og fremst må endres i sektoren.

- Det er allerede gjennomført mye innenfor hjemmebaserte tjenester, som også har avstedkommet positive tilbakemeldinger fra ansatte, påpeker han.

Ifølge Pettersen har Moss kommune hatt et overforbruk i sektoren i mange år med vekslende farge på politisk ledelse.

- Det har vært en kultur for å bare bevilge penger. Politikere har ikke stilt spørsmål ved overforbruket, men nå har vi rett og slett ikke råd til dette lenger, mener han.

Håper på samarbeid

- Jeg opplever at ledelse og ansatte nå har en konstruktiv tone, og det håper jeg at fortsetter. Det er naturlig å være uenige om tiltak, og det er normalt å være imot endringer, sier Pettersen.

I vår ble det foreslått å kutte 38 årsverk. Da gikk Fagforbundet Moss gjennom arbeidslister på samtlige sykehjem. De kunne dokumenterte at det allerede ble kjøpt inn vikartjenester tilsvarende 210 årsverk. Da framstod det for de fleste som absurd å kutte i faste stillinger.

- I Moss har vi allerede deltidsarbeidende som i realiteten jobber i hundre prosent stilling eller mer. Vi jobber nå med å få reelle stillinger til et titalls medlemmer. Dette burde det vært ryddet opp i for lenge siden, og det forlanger vi at må gjøres før eventuelle nedskjæringer, sier Bergflødt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy