JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavlønnet og kampklar

Tone er ufaglært og nederst på den kommunale lønnsstigen. - Som skoleassistent gjør jeg en viktig jobb. Nå må vi slåss for et skikkelig lønnsløft, sier hun.

2010050311045720131216131237

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Tone Stormyr har jobbet 14 år som skoleassistent og i SFO. For å hjelpe, veilede, inspirere, trøste og oppmuntre barn med spesielle behov på Åsgård skole i Ås, lønnes 38-åringen med 294.000 kroner i året.

- Altfor lite, mener Tone. Det mener også Fagforbundet som hun har i ryggen, og som rett før helgen brøt forhandlingene i årets tariffoppgjør.

Knapt merkbart

Minstelønn på 320.000 kroner for ufaglærte med full ansiennitet, er Fagforbundet og LO Kommunes krav. Men arbeidsgiverne vil det annerledes. Tilbudet fra KS var et generelt tillegg på 0,9 prosent av grunnlønna. For Tone ville det gitt under 3000 kroner mer i året.

- Det er så lite at det knapt ville merkes på lønnsslippen hver måned, sier Tone.

Urettferdig

Et fast prosenttillegg for alle betyr også at de som har den høyeste lønna i utgangspunktet, også får det høyeste lønnstillegget.

Det synes ikke Mona noe om.

- Vi som har den laveste lønna må få mer. Derfor må vi nå slåss for å få gjennom kravet om en minstelønn på 320.000.

Lokalt er vanskelig

KS foreslår nå at en større del av oppgjøret skal fordeles gjennom lokale oppgjør.

Tone har i dag et lokalt tillegg på 5.000 kroner i lønna si. Men selv om hun har fått uttelling for lokale oppgjør tidligere, synes skoleassistenten det er en dårlig løsning å skyve store deler av oppgjøret til de lokale parter.

- Å forhandle lokalt er vanskelig. Vi får ikke alltid like gode resultater. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Dermed kommer vi også dårligere ut hvis vi ikke lykkes i de lokale forhandlingene.

- Skal vi få en bedring for de lavest lønnede, må det gjøres i sentrale oppgjør.

Streikevillig

Nå er Mona utålmodig på de lavtløntes vegne:

- Ufaglærte assistenter i skolen gjør en viktig jobb. Altfor viktig i forhold til den lønna vi får, mener Mona som nå synes det er på tide å sette makt bak krava.

- Er du villig til å streike for det også?

- Absolutt. Dette er verd å streike for.

Omfatter rundt 400.000 ansatte i kommuner, fylkeskommuner og bedrifter.

LO kommune forhandler på vegne av rundt 200.000 av disse.

LO kommune representerer Fagforbundet, FO, Mfo, SL, EL&IT og Fellesforbundet.

Brudd i forhandligene fredag 30. april.

Oppgjøret går nå til mekling. Meklingsinnspurt 26. mai.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy