JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De sa det passet dårlig fordi jeg var gravid

FIKK IKKE JOBBEN: - Eli Regine Matvik (27) setter pris på at Likestillings- og diskrimineringsombudet mener hun ble diskriminert på grunn av graviditet.

FIKK IKKE JOBBEN: - Eli Regine Matvik (27) setter pris på at Likestillings- og diskrimineringsombudet mener hun ble diskriminert på grunn av graviditet.

Simen Aker Grimsrud

Eli Regine Matvik (27) ble diskriminert av renovasjonsetaten i Oslo fordi hun var gravid. Det mener Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

2013121312000020230821171436

Simen.Aker.Grimsrud@fagforbundet.no

– Det er fint at LDO nå slår fast at jeg ble diskriminert. Du blir jo litt usikker når ledere forteller deg det motsatte, og at det er jeg som overreagerer, sier Eli Regine Matvik.

Støtte har hun imidlertid fått både fra kollegaer og Fagforbundet. Fagbladet møter henne på en kafé i Oslo. Hun har med seg datteren på fem måneder. Det er snart ett år siden hun fikk beskjed om at hun ikke fikk prosjektstillingen i Nærmiljøprosjektet i Renovasjonsetaten. Det var to aktuelle kandidater til stillingen. Begge jobbet da i et annet prosjekt i etaten og var innleid fra bemanningsselskapet Extra personell. Vurderingen fra Renovasjonsetaten (REN) i Oslo var at de to var like godt kvalifisert og personlig egnet for stillingen. Matvik hadde tidligere fått signaler om at hun var høyaktuell til stillingen. Men da hun ble innkalt til samtale, fikk hun sjokk.

– Jeg spurte om det var en spesiell grunn til at jeg ikke ble valgt, og da sa de rett ut at det passet dårlig siden jeg var gravid. De sa jeg ikke måtte ta det personlig, forteller Matvik.

– Viktig sak for forbundet

Fagforbundet ble koblet inn, og de krevde at Matvik skulle få stillingen hun var forespeilet. Men møtene med renovasjonsetaten ga ingen løsning. Saken ble klaget inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Fagforbundet hevdet at det var hevet over enhver tvil at den eneste grunnen til at Matvik ikke fikk jobben, var fordi hun var gravid.

Renovasjonsetaten har i sin forklaring skrevet at kontinuitet var avgjørende. I starten av november konkluderte LDO med at renovasjonsetaten har brutt likestillingsloven. Ombudet mener Matvik ikke fikk oppdraget på grunn av graviditet og forestående foreldrepermisjon.

– Renovasjonsetaten har tydeligvis trodd at de ikke har arbeidsgiveransvar for innleide fra bemanningsbyråer. Nå håper vi dette får presedens for liknende saker. Denne saken er viktig for Fagforbundet, sier hovedtillitsvalgt Anne Kristine Sandborg i Renovasjonsetaten i Oslo.

Truer med arbeidsrettsak

I dag gikk den opprinnelige fristen for REN til å komme med en løsning i saken ut, men etaten har bedt om utsettelse. Fagforbundet krever at Eli Regine Matvik får en skikkelig unnskyldning og en innrømmelse av at hun faktisk ble diskriminert på grunn av graviditet. I tillegg mener Fagforbundet det er rimelig at Matvik får en økonomisk oppreisning. Fagforbundet har imidlertid ikke krevd at hun skal få tilbake jobben.

– Avdelingen Matvik jobbet på sliter med kutt, men hvis det skulle dukke opp en stilling, vil vi kreve at hun får den, sier Sandborg.

Hun forteller at Matvik har fått et tilbud fra Renovasjonsetaten som Fagforbundet mener er uakseptabelt. Sandborg forventer mer.

– Vi håper vi kan løse saken uten å gå til rettslige skritt, men hvis renovasjonsetaten ikke kommer med et bedre tilbud, blir det arbeidsrettssak, varsler Sandborg.

Vil hjelpe andre

Eli Regine Matvik er i betalt foreldrepermisjon i noen måneder til. Hun har imidlertid ingen jobb å komme tilbake til. Dersom hun skal jobbe i renovasjonsetaten igjen, vil hun ikke gå på korte kontrakter som innleid.

– Jeg hadde veldig hyggelige kolleger, og jeg brenner for å informere om miljø og kildesortering. Jeg begynte i stillingen fordi jeg har et stort engasjement for miljøsaken, men jeg vil ikke jobbe gjennom et bemanningsselskap igjen, sier hun.

Nå venter Matvik på hva som blir utfallet av saken. Også hun håper den kan bli løst utenfor rettssalen.

– Ingen har lyst til å gå gjennom en slik prosess, men jeg mener det er viktig å ta saken. Jeg tenker at det kan hjelpe andre som kommer i samme situasjon, sier Matvik.

Etaten har utsatt fristen

Kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten i Oslo, Elisabeth Marie Vollan, skriver i en e-post til Fagbladet at de har tatt vedtaket til Likestillings- og diskrimineringsombudet til følge, og at etaten nå er i dialog med Matvik for å finne en minnelig løsning i samsvar med ombudets vedtak.

– Etaten har gitt et tilbud til Eli Kristine Matvik, og har i den forbindelse mottatt et brev fra Renovasjonsetatens Fagforening der de omtaler etatens tilbud som uakseptabelt, skriver Vollan.

– Derfor har etaten via brev opplyst at saken er under videre behandling både til Renovasjonsetatens Fagforening og Likestillings- og diskrimineringsombudet. De øvrige påstandene fra Matvik og hovedtillitsvalgt Anne Kristine Sandborg har etaten ingen kommentar til, fortsetter hun.

Mange diskrimineres på grunn av graviditet

Ifølge LDO utgjør graviditetsdiskriminering en stor del av sakene som havner på ombudets bord. I løpet av 2012 og fram til 18. august året etter mottok LDO 253 henvendelser som dreide seg om mulig diskriminering på grunn av graviditet og foreldrepermisjon. 49 av sakene gjaldt midlertidig ansatte og ni omhandlet innleide arbeidstakere.

– De som mener de er utsatt for graviditetsdiskriminering og som klager til LDO, er hovedsaklig kvinner med høyere utdannelse fra majoritetsbefolkningen. De befinner seg i den mest regulerte delen av arbeidslivet. Det er høyst sannsynlig at kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn, lavere utdanning eller løsere tilknytning til arbeidslivet, ikke utsettes for mindre graviditetsdiskriminering, men at de ikke klager til LDO, skriver seniorrådgiver Claus Jervell i LDO i en e-post til Fagbladet.

LDO ønsker nå å kartlegge omfanget av diskriminering av kvinner i midlertidige stillinger.

– Vi ønsker å synliggjøre behovet for å gå ut i miljøer som er preget av midlertidige stillinger og løselig tilknytning til arbeidslivet, forteller Jervell.

Likestillingsloven §3 andre ledd nr.2:

Med direkte forskjellsbehandling menes handlinger som setter en kvinne i en dårligere stilling enn hun ellers ville ha vært på grunn av graviditet eller fødsel, eller setter en kvinne eller en mann i en dårligere stilling enn vedkommende ellers ville ha vært på grunn av utnyttelse av permisjonsrettigheter som er forbeholdt mor eller far. Tilsvarende skal spørsmål om graviditet, adopsjon eller familieplanlegging i ansettelsesprosessen, uavhengig av søkerens kjønn, regnes som direkte forskjellsbehandling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy