JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for private når eldreomsorgen bygges ut

Under det fagligpolitiske møtet på Sørmarka sa statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen ønsker å satse på et eldreløft på samme måte som den innfridde barnehageløftet. Han åpnet også for at private skal bidra til å oppnå målet.

2010082410301420131216135450

tips@fagforbundet.no

Da regjeringen gjennomførte barnehageløftet, var den avhengig av en kraftig utbygging av de private barnehagene. På spørsmål fra avisa Klassekampen sier Jens Stoltenberg at det også kommer til å være et betydelig innslag av private også i eldresatsingen, men innenfor statlige rammer.

– Ingen satsinger er helt like, men det er en opprusting som kan sammenliknes med det vi gjorde i barnehagesektoren. Det er slått fast i regjeringserklæringen at vi skal sikre at alle som trenger det har sykehjemsplass eller tilsyn i omsorgsbolig i 2015. Det har veldig store dimensjoner over seg, og det kommer helt sikkert til å være private som bidrar, ikke minst mange frivillige, sier Stoltenberg til avisa.

Dårlig idé

Utspillet vekker ikke begeistring hos Fagforbundets leder, Jan Davidsen.

– Jeg synes dette er en dårlig idé. Det private innslaget i barnehageløftet var ikke det mest vellykkede om vi ser på bruken av statlige midler hos dem som eier disse barnehagene. Jeg tror mye mer på en systematisk styrking av kommuneøkonomien som skaper rom for utbygging av eldreomsorgen og sikrer kvaliteten på tjenesten, sier han til Klassekampen.

På spørsmål om ikke private initiativ kan være et supplement som sikrer bedre dekning i eldreomsorgen, svarer Davidsen at dette uansett må finansieres med skattemidler, og at det vil være mer fornuftig å bruke disse pengene i egenregi.

Anbud ødelegger

Han sier at omsorgs- og pleiesektoren alltid har hatt innslag av frivillige, men at det idealistiske initiativet i stor grad er blitt ødelagt av anbud og regler som har gjort at det frivillige aspektet har kommet i bakgrunnen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy