– Vi har faktisk styrket velferden

Ingen av de parlamentariske lederne i de rødgrønne regjeringspartiene vil være med på at den norske velferdsmodellen er i ferd med å bli rasert. Men de innrømmet gjerne at den står overfor store utfordringer.

2010091414001820131216140513

per.flakstad@fagforbundet.no

– Velferden er faktisk styrket under den rødgrønne regjeringen, sa SVs Bård Vegard Solhjell på velferdskonferansens dag to i formiddag. – Det har vært en stor vekst i antall ansatte i de offentlige velferdstjenestene, og vi ha klart å få til noen store løft som folk har merket. Men vi kan ikke være fornøyd med det. Vi må fortsatt diskutere hvordan vi skal løse de store utfordringene som vi står overfor. For det er viktig at den offentlige velferden fungerer og at folk har tillit til den, ellers er veien kort over til at de velger private løsninger, fortsatte han.

– Mange har glemt hvordan den offentlige velferden utviklet seg under den siste borgerlige regjeringen, sa Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet. Hun avviste at partiet er allergisk mot private løsninger i det offentlige, men sa at det de faktisk er imot, er dårlige løsninger.

Og etter hennes mening er det en dårlig løsning å konkurranseutsette det hun kalte offentlige kjernetjenester. I stedet har eksempelvis mange fylkeskommuner konkurranseutsatt bussruter, og det kan være gode grunner til det, sa hun.

Ingen gode grunner til bussanbud

Dette fikk Stein Guldbrandsen, Fagforbudet AU-medlem og tidligere leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening, til å entre talerstolen.

– Jeg har arbeidet med problemene rundt konkurranseutsetting av offentlig kollektivtrafikk i flere tiår. Jeg har ennå ikke funnet én eneste god grunn til å legge bussruter ut på anbud, sa han.

– I stedet kan vi finne mange ansatte hos flere anbudsvinnere som har fått lønns- og arbeidsvilkårene endret til det verre med blant annet utstrakt bruk av delte skift - der du jobber tolv-tretten timer og får betalt for sju. Og vi finner mange trofaste sjåfører som har mistet sine pensjonsavtaler og fått dem erstattet med noe som er langt dårligere.

– I tillegg mister fylkeskommunene kontroller over kollektivtrafikken som en viktig del av samferdselspolitikken. Skal det offentlige lykkes med å skape en god og troverdig kollektivtrafikk må den tas tilbake i egenregi, sa Guldbrandsen.

Modellkommunene må fortsette

Trygve Magnus Slagsvold Vedum fra Senterpartiet kunne fortelle konferansedeltakerne at hans parti ønsker å fortsette modellkommuneprogrammet, en omstillingsmodell som forutsetter samarbeid mellom politikere, administrasjon og ansatte, og der endringene kommer nedenfra i stedet for at de træs ned over hodene på de ansatte.

I tillegg var Vedum opptatt av de som faller utenfor samfunnet, blant annet ved at de dropper ut av skolen. Han ville ha mer mangfold og større muligheter for dem som var flinke i praktiske fag.

Han var også opptatt av at samhandlingsreformen som skal sikre et godt samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten i kommunene.

– Det er viktig å få ressursene ned til de som trenger dem, nemlig de ansatte i kommunene. Vi må styrke dem som står midt i arbeidet med å hjelpe folk, sa han.

Må styrke barnevernet

Flere spørsmål fra salen gjaldt barnevernet, og alle tre var enige om at det er viktig å bygge opp et bedre offentlig tilbud når det gjelder barnevern.

– Hvis vi skulle har begynt barnevernsarbeidet og bygget det opp fra bunnen av nå, ville vi nok ha valgt en annen løsning enn å kjøpe tjenester fra private. Derfor er det viktig å styrke det offentlige tilbudet, sa Helga Pedersen.

– Vi vil arbeide for en øremerket opptrapping av stillinger i det offentlige barnevernet, samtidig som vi må prioritere de ideelle organisasjonenes arbeid, slik at de ikke skvises ut av store kommersielle aktører, sa Solhjell.

Vi må lage gode alternativer

Han var opptatt av at det ikke var nok å være imot konkurranseutsetting og bruk av lønnsomhetsbaserte regnskapsmodeller. Venstresiden i norsk politikk og fagbevegelsen har ikke vært flinke nok til å lansere og arbeide for sine alternativer når det gjelder offentlige tjenester.

– Her ligger en stor utfordring, sa Solhjell.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy