per.flakstad@fagforbundet.no
– Et drøyt år før samhandlingsreformen trer i kraft, er vi godt i gang med å møte framtidas helseutfordringer, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Tidligere i år satte regjeringen av 73 millioner kroner til 115 samhandlingsprosjekter over hele landet.
– Dette viser at interessen for samhandlingsreformen er stor, og at mange ser at den både er nødvendig og riktig, sa Strøm-Erichsen da de første millionene ble bevilget i sommer. Hun slo fast at samhandlingsreformen, som ble vedtatt i Stortinget i vår, er både en tillitserklæring og en utfordring til kommunene.
– Det er gledelig å se at de tar utfordringen, og jeg er sikker på at de også kommer til å vise seg tilliten verdig, sa hun i sommer.
Budsjettet er et skritt i riktig retning. Det er gledelig at kommunenes muligheter til å utvikle nye tilbud er styrket, samtidig som syekhusbudsjettene ikke ble redusert, slik det var varsletpå forhånd. Bekymringen har vært at kommunene ikke skulle rekke å bygge opp sine tilbud før sykehusene la dem ned. Nå synes jeg det er blitt en god balanse på dette, selv om vi selvsagt alltid kunne ønsket oss mer penger til gode tiltak, sier nestleder i Fagforbundet Mette Nord.
Hun sier også det er viktig å se budsjettet som en helhet. Styring av barnevern og økt satsing på skoler og barnehager vil bidra til det forebyggende helsearbeidet, som er et av samhandlingsreformens mål.
- Budsjettet er en oppfølging av de signaler som er gitt av regjeringen tidligere, og arbeidet går i riktig retning, sier Mette Nord.
Nå styrkes reformarbeidet med nye 200 millioner kroner, slik at totalbeløpet nå er 580 millioner kroner.
Kommunene vil kunne søke tilskudd til etablering av lokalmedisinske sentre og kommunesamarbeid fra en pott på rundt 145 millioner kroner. Til utvikling av samhandling innenfor rus og psykiatri er det videreført 50 millioner som sykehus og kommuner sammen kan søke midler fra.
35 millioner går til forskning på samhandling i helsesektoren, og 50 millioner skal gå til å utvikle og modernisere it-løsninger.
Samhandlingsreformen skal tre i kraft fra 1. januar 2012. Da vil primærhelsetjenesten, det vil i hovedsak si kommunene, overta oppgaver og ansvar fra spesialisthelsetjenesten. Målet er å forebygge sykdom og gi pasientene et bedre tilbud der de bor.
– Mange kommuner er godt i gang med å bygge ut sitt eget helsetilbud, og de er i gang med å samarbeide med sykehus og hverandre for å gi pasientene et bedre nærtilbud. Dette viser at samhandlingsreformen er en ønsket reform, sier helseministeren i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
Colourbox.com
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Utvidet tannhelseordning for de yngre er noe av det som er med i det reviderte budsjettet.
Sissel M. Rasmussen