JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ytterligere 200 millioner til samhandling

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til samhandlingsreformen med 200 millioner i forslaget til statsbudsjett neste år.

2010100510582820131216141510

per.flakstad@fagforbundet.no

– Et drøyt år før samhandlingsreformen trer i kraft, er vi godt i gang med å møte framtidas helseutfordringer, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Tidligere i år satte regjeringen av 73 millioner kroner til 115 samhandlingsprosjekter over hele landet.

– Dette viser at interessen for samhandlingsreformen er stor, og at mange ser at den både er nødvendig og riktig, sa Strøm-Erichsen da de første millionene ble bevilget i sommer. Hun slo fast at samhandlingsreformen, som ble vedtatt i Stortinget i vår, er både en tillitserklæring og en utfordring til kommunene.

– Det er gledelig å se at de tar utfordringen, og jeg er sikker på at de også kommer til å vise seg tilliten verdig, sa hun i sommer.

Budsjettet er et skritt i riktig retning. Det er gledelig at kommunenes muligheter til å utvikle nye tilbud er styrket, samtidig som syekhusbudsjettene ikke ble redusert, slik det var varsletpå forhånd. Bekymringen har vært at kommunene ikke skulle rekke å bygge opp sine tilbud før sykehusene la dem ned. Nå synes jeg det er blitt en god balanse på dette, selv om vi selvsagt alltid kunne ønsket oss mer penger til gode tiltak, sier nestleder i Fagforbundet Mette Nord.

Hun sier også det er viktig å se budsjettet som en helhet. Styring av barnevern og økt satsing på skoler og barnehager vil bidra til det forebyggende helsearbeidet, som er et av samhandlingsreformens mål.

- Budsjettet er en oppfølging av de signaler som er gitt av regjeringen tidligere, og arbeidet går i riktig retning, sier Mette Nord.

Nå styrkes reformarbeidet med nye 200 millioner kroner, slik at totalbeløpet nå er 580 millioner kroner.

Kommunene vil kunne søke tilskudd til etablering av lokalmedisinske sentre og kommunesamarbeid fra en pott på rundt 145 millioner kroner. Til utvikling av samhandling innenfor rus og psykiatri er det videreført 50 millioner som sykehus og kommuner sammen kan søke midler fra.

35 millioner går til forskning på samhandling i helsesektoren, og 50 millioner skal gå til å utvikle og modernisere it-løsninger.

Samhandlingsreformen skal tre i kraft fra 1. januar 2012. Da vil primærhelsetjenesten, det vil i hovedsak si kommunene, overta oppgaver og ansvar fra spesialisthelsetjenesten. Målet er å forebygge sykdom og gi pasientene et bedre tilbud der de bor.

– Mange kommuner er godt i gang med å bygge ut sitt eget helsetilbud, og de er i gang med å samarbeide med sykehus og hverandre for å gi pasientene et bedre nærtilbud. Dette viser at samhandlingsreformen er en ønsket reform, sier helseministeren i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy