– Samhandling mer enn samordning
KS-direktøren mener gjensidig respekt mellom ulike yrkesgrupper er en forutsetning for at vi skal lykkes med samhandlingsreformen. Gudrun Haabeth Grindaker møtte i dag om lag 200 sykepleiere og helsefagarbeidere på Fagforbundets samspillkonferanse.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Gudrun Haabeth Grindaker fra KS avsluttet den to dager lange Samspillkonferansen til sykepleiere og helsefagarbeidere i Fagforbundet. KS-direktøren tror Samhandlingsreformen vil gi mulighet for bedre pasientforløp for kronikere og eldre innbyggere.
Krever samarbeid
– Samhandlingsreformen krever tverrfaglig og -flerfaglig samarbeid. Forutsetningen for å lykkes, er derfor at alle ansatte har respekt for andre faggruppers kompetanse, sa hun til de nærmere 200 deltakerne på årets Samspillkonferanse.
KS-direktøren mener implementering av Samhandlingsreformen forutsetter godt samarbeid med både arbeidstaker- og brukerorganisasjonene.
Praksis-sjokk
Forholdet mellom økte forventninger til helsetjenester fra et voksende antall gamle innbyggere og manglende rekruttering til helsesektoren er en utfordring for de aller fleste kommuner.
– Vi må passe på at møtet med arbeidslivet ikke blir en sjokkartet opplevelse, slik at vi i hvert fall klarer å beholde dem som har valgt et yrke innen omsorg, sa hun og plasserte ansvaret for at folk trives og blir i sektoren hos ledelsen i kommunene og helseforetakene.
Kompetanseheving
Gudrun Haabeth Grindaker mener det er viktig at de som allerede arbeider i eldreomsorgen, får mulighet til en formell utdanning. Hun er også klar på at kvalitet og etikk henger sammen, og syns det er positivt at 138 kommuner sluttet seg til Kvalitetskommuneprogrammet og at 120 kommuner deltar i etikkprosjektet til KS.