JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ordføreren risikerer å bli ukependler


FRYKTER STORKOMMUNE: Ordfører Leiv Rygg i Bygland kommune frykter at en sammenslåing vil gjøre kommunen så stor i areal at ordføreren kan bli nødt til å ukependle.

FRYKTER STORKOMMUNE: Ordfører Leiv Rygg i Bygland kommune frykter at en sammenslåing vil gjøre kommunen så stor i areal at ordføreren kan bli nødt til å ukependle.

Simen Aker Grimsrud

Ordfører Leiv Rygg (Sp) i Bygland kommune frykter at den lille kommunen han styrer skal bli tvunget til å slå seg sammen med naboene. Det til tross for at statssekretæren i kommunaldepartementet sier at tvang ikke står på dagsorden.

2014012219010020170426164659

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

- Vi har uttallige ganger sagt at vi ikke skal tegne et nytt kommunekart i Oslo. Vi er opptatt av å legge til rette for regionale og lokale prosesser, sa statssekretær Jardar Jensen (H) fra kommunaldepartementet på konferansen om ny kommunereform på Gardermoen. Konferansen arrangeres av Lokalsamfunnsforeningen og Fagforbundet, og pågår i dag og i morgen.

– En demokratireform

Statssekretæren som har fått den krevende oppgaven med å gjennomføre et av regjeringens store prestisjeprosjekter, gjentok budskapet Jan Tore Sanner har kommet med flere ganger siden han ble statsråd: Regjeringen vil ikke slå sammen kommuner ved bruk av tvang, og den vil ikke sette et tall for hvor mange kommuner vi skal ende opp med. Regjeringen ønsker store og robuste kommuner. Mens kritikerne har hevdet at større og færre kommuner, vil svekke demokratiet og tjenestetilbudet. Jardar Jensen kaller det derimot en demokratireform.

– Den statlige styringen har gått for langt. Vi vil flytte flere oppgaver fra fylkeskommunen, fylkesmannen og staten til kommunene. Vi ser dessuten i dag at mange kommuner er avhengig av interkommunalt samarbeid for å løse tjenestene. Vi vet at den demokratiske styringen med slikt samarbeid ikke er god nok, sa Jensen.

Vil være liten

Leiv Rygg fra Bygland kommune er en av over 50 ordførere som er påmeldt på konferansen. Sp-ordføreren styrer en liten kommune med 1200 innbyggere, som er avhengige av å samarbeide med naboene. Rygg mener det interkommunale samarbeidet med Bykle, Valle og Evje og Hornnes funger godt. Han skjønner ikke hva de fire kommunene vil tjene på en sammenslåing.

– Vi kommer ikke til å bli noen stor kommune i folketall uansett. Ønsker regjeringen at vi skal være stor i areal? Med en sammenslåing kan vi risikere at ordføreren blir ukependler. Hvem tjener på det? sier Rygg til Fagbladet.

Han mener den lille kommunen i dag klarer å løse oppgavene de er pålagt på en utmerket måte.

– Og vi har god kompetanse, så det er ikke noe godt argument, hevder han.

Ordfører frykter tvang

Rygg stoler ikke på statssekretærens løfter om at det ikke skal tegnes et nytt kommunekart i hovedstaden.

– Regjeringen har jo brukt ordet frivillig tvang. Jeg frykter at vi blir tvunget til å slå oss sammen med nabokommunene, det stikk motsatte av det vi lokalpolitikere og befolkningen ønsker, sier Sp-ordføreren.

– Men statssekretær Jardar Jensen gjentok i dag at regjeringen ikke vil bruke tvang?

– Jeg har inntrykk av at dette er en reform de ønsker så sterkt at de får gjennom det de vil, sier Rygg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy