FRYKTER STORKOMMUNE: Ordfører Leiv Rygg i Bygland kommune frykter at en sammenslåing vil gjøre kommunen så stor i areal at ordføreren kan bli nødt til å ukependle.
Simen Aker Grimsrud
simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no
- Vi har uttallige ganger sagt at vi ikke skal tegne et nytt kommunekart i Oslo. Vi er opptatt av å legge til rette for regionale og lokale prosesser, sa statssekretær Jardar Jensen (H) fra kommunaldepartementet på konferansen om ny kommunereform på Gardermoen. Konferansen arrangeres av Lokalsamfunnsforeningen og Fagforbundet, og pågår i dag og i morgen.
– En demokratireform
Statssekretæren som har fått den krevende oppgaven med å gjennomføre et av regjeringens store prestisjeprosjekter, gjentok budskapet Jan Tore Sanner har kommet med flere ganger siden han ble statsråd: Regjeringen vil ikke slå sammen kommuner ved bruk av tvang, og den vil ikke sette et tall for hvor mange kommuner vi skal ende opp med. Regjeringen ønsker store og robuste kommuner. Mens kritikerne har hevdet at større og færre kommuner, vil svekke demokratiet og tjenestetilbudet. Jardar Jensen kaller det derimot en demokratireform.
– Den statlige styringen har gått for langt. Vi vil flytte flere oppgaver fra fylkeskommunen, fylkesmannen og staten til kommunene. Vi ser dessuten i dag at mange kommuner er avhengig av interkommunalt samarbeid for å løse tjenestene. Vi vet at den demokratiske styringen med slikt samarbeid ikke er god nok, sa Jensen.
Vil være liten
Leiv Rygg fra Bygland kommune er en av over 50 ordførere som er påmeldt på konferansen. Sp-ordføreren styrer en liten kommune med 1200 innbyggere, som er avhengige av å samarbeide med naboene. Rygg mener det interkommunale samarbeidet med Bykle, Valle og Evje og Hornnes funger godt. Han skjønner ikke hva de fire kommunene vil tjene på en sammenslåing.
– Vi kommer ikke til å bli noen stor kommune i folketall uansett. Ønsker regjeringen at vi skal være stor i areal? Med en sammenslåing kan vi risikere at ordføreren blir ukependler. Hvem tjener på det? sier Rygg til Fagbladet.
Han mener den lille kommunen i dag klarer å løse oppgavene de er pålagt på en utmerket måte.
– Og vi har god kompetanse, så det er ikke noe godt argument, hevder han.
Ordfører frykter tvang
Rygg stoler ikke på statssekretærens løfter om at det ikke skal tegnes et nytt kommunekart i hovedstaden.
– Regjeringen har jo brukt ordet frivillig tvang. Jeg frykter at vi blir tvunget til å slå oss sammen med nabokommunene, det stikk motsatte av det vi lokalpolitikere og befolkningen ønsker, sier Sp-ordføreren.
– Men statssekretær Jardar Jensen gjentok i dag at regjeringen ikke vil bruke tvang?
– Jeg har inntrykk av at dette er en reform de ønsker så sterkt at de får gjennom det de vil, sier Rygg.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Herman Bjørnson Hagen
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen