JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny dom: Petter og de andre konsulentene skal regnes som fast ansatte

Nå kan Petter få millionutbetaling og fast jobb: – De konsulentgreiene er grobunn for intriger, spør du meg

– Det er ikke lov å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret, sier Høyres Heidi Nordby Lunde

Petter Eriksen og Anne Marthe Hansson tar med datteren Ellen (1) på tur. I ett år har Petter  vært sykmeldt fra jobben som konsulent.

Petter Eriksen og Anne Marthe Hansson tar med datteren Ellen (1) på tur. I ett år har Petter vært sykmeldt fra jobben som konsulent.

Frøydis Falch Urbye

Petter kan sitte igjen med over en million kroner, dersom dommen mot velferdsselskapet Baos blir stående.

2019121912214320230821171436

frf@fagbladet.no

– Det føltes som en lettelse, sier Petter Eriksen, før han raskt legger til at han er forberedt på at arbeidsplassen hans vil anke dommen.  

Tidligere i høst fortalte Petter til Fagbladet at fordi han ble regnet som konsulent, og dermed ikke fikk lønn når han var syk, fortsatte han å gå på jobb til han ble så syk at det ikke lenger var fysisk mulig å jobbe.

Petter fortsatte å gå på jobb selv om han var syk. Det må han betale en høy pris for i dag

Ifølge den ferske dommen fra Drammen tingrett skal Petter og de andre såkalte konsulentene nå regnes som fast ansatte, en endring Petter er svært lettet over. 

 – For meg personlig føles det det trygt å vite at jeg nå kan få en tilrettelagt og trygg arbeidsplass. Med en fast stilling får man luket ut trynefaktor – hvem som kjenner hvem får ikke lenger noe å si for hvor mange vakter du får. De konsulentgreiene er grobunn for intriger, spør du meg.  

Blir dommen stående, kan den tidligere konsulenten i tillegg til fast ansettelse også vente seg omtrent en million i erstatning.

 – Man kan snakke mye om etterbetaling og erstatning, men for de fleste av meg og mine kollegaer handler det om prinsippet, om alt vi har stått igjennom.  

Nå håper han at dommen fører til at kommuner landet over begynner å stille kritiske spørsmål til private aktører som vinner anbudsrundene.

– Det burde være offentlig innsyn i regnskapene, og det burde bli stilt spørsmål om hvordan arbeidsforholdene er. Sånn som det er nå, har kommunene bare lukket øynene – det er ansvarsfraskrivelse over hele linja. Jeg håper denne dommen virker som en oppvåkning, at det stilles strengere krav til private aktører som skal forvalte så mye offentlige midler, sier Petter Eriksen.

 –   Kommer du til å fortsette å jobbe for Baos? 

– Jeg vet ikke. Jeg har fått en ganske klar beskjed fra legen min om at jeg burde vurdere noe annet.  

Eierne kjørte luksusbiler og tok ut store summer til mat og privat vaskehjelp

Politikere engasjerer seg

Høyres Heidi Nordby Lunde sier følgende om dommen mot Baos:

– Arbeidsmiljøloven er krystallklar på dette området. Ved fast, vedvarende behov på arbeidsplassen så skal faste ansettelser benyttes. Det er ikke lov å organisere seg vekk fra arbeidsgiveransvaret, skriver hun i en e-post.

– Heldigvis er dette unntakene blant private velferdsleverandører, som i hovedsak leverer gode velferdstjenester under ryddige forhold, sier hun.

Nordy Lunde sier videre at private velferdsleverandører som spekulerer i omgåelse av arbeidsmiljøloven, ikke bare undergraver seg selv, men en hel bransje som blir utsatt for svartmaling av venstresida og deler av fagbevegelsen.

– Det er bra at forholdene blir ryddet opp i. Jeg håper dommen blir stående som en lærepenge til andre. Faste, hele ansettelser er og skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier stortingsrepresentanten.

Også andre politikere har ønsket å uttale seg om denne saken. En av dem er Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Nanna Aanes Wolden

– Baos-dommen er en kjempeseier for de ansatte og fagbevegelsen, sier Moxnes.

– Denne dommen er stikk i strid med Stendi-dommen. Det betyr at siste ord ikke er sagt i kampen for faste ansettelser og mot velferdsprofittører som utnytter smutthull i loven og driver rovdrift på sine ansatte, sier Rødt-lederen i en e-post til Fagbladet.

Omsorgsgiganten firer ikke en millimeter. Nå blir det full omkamp i retten mellom Stendi/Aleris og konsulentene

Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson Arild Grande har følgende kommentar etter dommen:

– Dette er en utrolig viktig seier for arbeidstakerne og for norsk arbeidsliv! Vi har dessverre sett en rekke eksempler i det siste på arbeidsgivere som prøver å sno seg unna ansvaret for arbeidstakerne. Denne dommen bidrar til å rydde opp, sier Grande i en e-post.

Arild Grande

Arild Grande

Erlend Angelo

– Saken viser også hvor viktig det er å ha en sterk fagbevegelse, slik at arbeidsfolk ikke må stå alene i kampen for rettferdighet. Dette vil Arbeiderpartiet bidra til gjennom å doble fagforeningsfradraget, gi mer makt til tillitsvalgte og gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Arbeiderpartiet vil aldri akseptere et arbeidsliv hvor arbeidsgiverne får all makt og hvor arbeidsfolk blir fritt vilt, sier Grande.

– Det som har kommet fram i denne saken, og dessuten også i Aleris/Stendi-saken, viser at det må ryddes opp i hele den private velferdsbransjen. Arbeiderpartiet krever at regjeringen kommer på banen, i det minste at de sørger for et effektivt tilsyn med regelverket, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy