JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dommen har falt i Aleris/Stendi-saken: 13 av 24 saksøkere har fått delvis medhold

Advokat Kjetil Edvardsen mener dommen er nedslående, selv om flere enn halvparten fikk delvis medhold i retten.

Advokat Kjetil Edvardsen mener dommen er nedslående, selv om flere enn halvparten fikk delvis medhold i retten.

Werner Juvik

– Dommen er nedslående, mener advokat Kjetil Edvardsen. Kun 13 av de 24 saksøkerne i saken mot Stendi, tidligere Aleris har fått medhold i at de skulle vært å anse som ansatte.

2019082120002720190821201317

ola.tommeras@fagbladet.no

– Dommen er nedslående, mener advokat Kjetil Edvardsen. Kun 13 av de 24 saksøkerne i saken mot Stendi, tidligere Aleris har fått delvis medhold i at de skulle vært å anse som ansatte, eller har fått erstatning. I 11 av sakene har Aleris/Stendi vunnet.

Det derfor er Stendi-saken viktig for norsk arbeidsliv

Gikk til sak

24 tidligere og nåværende konsulenter i Aleris, som i mellomtiden har byttet navn til Stendi etter oppkjøp av svenske Ambea, gikk til sak mot omsorgsgiganten – støttet av Fagforbundet.

Konsulentene var på jobb dagevis av gangen, ofte uten søvn. De jobbet uten beskyttelse av arbeidsmiljøloven og var ribbet for rettigheter, ingen sykepenger eller andre sosiale goder. De ble definert som konsulenter, selv om de utførte det de selv mener var regulært arbeid. Slik var det mulig å omgå lovverket.

Så gikk 24 konsulenter til sak. Etter mer enn et år med forberedelser og tre måneder rettssak tidligere i år, har nå dommen falt.

Frykter ny lønnsadel dersom saksøkerne vinner fram

Aleris vant fram

I dommen fra Oslo tingrett har 13 av saksøkerne fått delvis medhold i kravet om at de skulle vært fast ansatt, eller blitt tilkjent erstatning. Men i 11 saker har Aleris vunnet fram med sitt syn.

– Det er en kompleks dom, med flere dissenser, som uttrykker mye tvil. Derfor må vi sette oss grundig inn i den. Jeg trenger tid nå til å fordøye dommen sammen med klientene, sier Kjetil Edvardsen.

– Rettssaken åpner øynene til folk for hva vi har sluppet løs i norsk arbeidsliv

Stendi: Rett i prinsipielt viktig sak

– Dommen har gitt oss rett i de prinsipielt viktige spørsmålene. Blant annet har Oslo tingrett slått fast at det ikke er belegg for å si at Aleris Ungplan & BOI AS har hatt noen økonomiske motiver for å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter, sier advokat Eirik Edvardsen i SANDS som representerer Aleris/Stendi.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett har selskapet fått fullt medhold i 11 av 24 saker.

– Ingen av saksøkerne er funnet å ha vunnet frem i det vesentlige, mener selskapet i en pressemelding.

Selskapet har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt.

– Vi trikset med fakturar for å fremstå som selvstendig næringsdrivende

Bidrar ikke til ryddig arbeidsliv

– Denne saken angår hele arbeidslivet. Den kan sette en ny standard, poengterte blant annet Arbeidspartiets nestleder Hadia Tajik. Hun var en av flere politikere som fulgte saken.

Nå sier Fagforbundets leder, Mette Nord:

– Denne dommen bidrar ikke til et ryddig arbeidsliv. Vi er skuffet.

Fagforbundet mener at de 24 er arbeidstakere, selv om retten har kommet fram til at flere av dem ikke er å anse som det.

Jobbet opptil tre døgn uten å sove

Ikke EØS-relevant

Retten kom fram til at vurderingen av arbeidere som konsulenter ikke er EØS-relevant, slik Aleris/Stendi har hevdet.

Stendi-saken

24 miljøarbeidere som har vært konsulenter, har gått til sak med støtte fra Fagforbundet. De mener de egentlig gjorde regulært arbeid. De krever å bli omklassifisert til ansatte og få etterbetalt feriepenger og tariffbestemte tillegger.

Flere boliger

Saksøkerne har jobbet ved flere boliger for Aleris Ungplan & BOI som tok vare på mennesker med rus eller psykiske problemer på oppdrag fra kommuner. Fagbladet har valgt å ikke skrive navnet på boligene av hensyn til tidligere og nåværende beboere/brukere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy