Aleris-saken

Lysbakken og Moxnes: – Denne rettssaken åpner folks øyne for hva vi har sluppet løs i norsk omsorg

LØSMEDARBEIDERSAMFUNN: - Denne saken viser hvilke krefter som er sluppeet løs i velferden, mner Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken. Her i samtale med saksøker oskar Wilhelmsen og advokat Kjetil Edvardsen.

LØSMEDARBEIDERSAMFUNN: - Denne saken viser hvilke krefter som er sluppeet løs i velferden, mner Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken. Her i samtale med saksøker oskar Wilhelmsen og advokat Kjetil Edvardsen.

Ola Tømmerås

SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes sitter side om side i rettssal 823 i Oslo tinghus. De følger det mange mener er en rettssak om arbeidslivets framtid.

2019021212343320190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

Forrige uke troppet Arbeiderpartiets nestleder Hadia tajik opp i rettssalen. Hun hørte Mats Rolfsen fortelle om hvordan konsulenter skal ha blitt bedt om å trikse med fakturaer for å framstå som næringsdrivende med flere oppdragsgivere.

Lysbakken og Moxnes hørte Oskar Wilhelmsen fortelle om årene som Aleris-konsulent. Blant annet om hvordan de følte seg tvunget til å kjøre en narkoman beboer til Oslo for å handle heroin.

• Jeg var en idiot som godtok det

Løsarbeidersamfunn i velferd

I rettssalen møter 24 omsorgsarbeidere som har jobbet for Aleris som konsulenter. De mener de utførte regulært arbeid og skulle vært fast ansatte. De krever etterbetalt overtid, feriepenger og tariffbestemte rettigheter.

– Denne saken avdekker at løsarbeidersamfunnet er på lang vei inn i velferdsstaten, sier Audun Lysbakken til Fagbladet.

Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken

Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken

Ola Tømmerås

Tre partier i salen

Med Lysbakken og Moxnes så har toppolitikere fra tre partier vært på tilhørerbenken.

– Hvorfor?

– For å lytte og lære. Domstolen må ta stilling til hva som er lovlig og ikke, men det dreier seg like mye om hvordan vi vil ha det i norsk arbeidsliv – og det er et politisk spørsmål. Hvordan er lovverket? hvordan fungerer det og hvordan vi vil ha det? sier Lysbakken.

Han og Moxnes peker begge på at profittmotiv gir mer skeivhet i arbeidslivet.

– Vi får en økende bruk av løsarbeidere, noe vi trodde vi var ferdig med i norsk arbeidsliv, sier Moxnes.

– Vi vil rydde opp

– Dette går rett inn i kampen om profitt i velferden, sier Moxnes videre, og legger inn et stikk mot Arbeiderpartiets Tajik som var i rettssalen uka før dem:

– I Stortinget forsøker vi å rydde opp og få ut de kommersielle. Men de borgerlige sammen med Arbeiderpartiet verner om retten for disse eierne å hente profitt fra velferden. Det er hyggelig at Tajik også finner rettssaken interessant, men vi håper Arbeiderpartiet snur og stemmer imot profitt i velferden, sier Moxnes.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe for profittforbud. Denne rettssaken åpner øynene for mange. Den viser hva som slippes løs når man godtar profitt i helse og omsorg, sier Lysbakken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy