JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajik fulgte Aleris-saken: - Dette kan sette en ny standard i arbeidslivet

VIKTIG RETTSSAK: Hadia Tajik var blant de første som snakket med Mats Rolfsen etter at hans vitnemål. Hun satt rett bak ham på tilhørerbenken, og fikk servert avsløringer om fakturatriksing og oppsiktsvekkende arbeidsforhold.

VIKTIG RETTSSAK: Hadia Tajik var blant de første som snakket med Mats Rolfsen etter at hans vitnemål. Hun satt rett bak ham på tilhørerbenken, og fikk servert avsløringer om fakturatriksing og oppsiktsvekkende arbeidsforhold.

Werner Juvik

– Det er så viktig det disse saksøkerne gjør. Resultatet av denne saken vil påvirke norsk arbeidsliv.

2019020412550020190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

Det sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, som mandag morgen fulgte det første vitnemålet fra saksøkerne i Aleris-saken. Tajik er Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson og beskriver rettssaken som svært viktig overfor Fagbladet.

24 konsulenter har gått til sak og krever blant annet at de skal defineres som ansatte. De krever millionbeløp i etterbetaling for overtid, tariffbestemte rettigheter, feriepenger og tapt pensjon.

• Her er retningslinjene som Aleris ville holde hemmelig

Stor belastning

Fra tilskuerplass hørte Hadia Tajik miljøarbeider mats Rolfsen fortelle sin historie. Den handlet om instruksjoner fra arbeidsgiver i hvordan å trikse med fakturaer for å framstå som næringsdrivende, om fryktkultur og uforsvarlige arbeidsmengder, om å sovne i bilen på vei hjem etter flere våkne dager og netter.

Rolfsen er i dag fast ansatt miljøarbeider i et annet selskap. Han er et tydelig sliten etter en time i vitneboksen. Belastningen på saksøkerne har vært stor helt siden saken begynte. Flere av dem jobber fortsatt i en av Aleris’ institusjoner og har blant annet blitt oppsagt etter at søksmålet ble levert.

• Aleris-direktør Sandøy: - Kunne ikke forestilt oss disse beskyldningene

Nå snakker omsorgsarbeiderne

Det er tre uker siden saken startet. I 15 dager har direktører og advokater lagt fram sine versjoner for retten. Nå er det de 24 omsorgsarbeidernes tur.

Deres vitnemål vil utgjøre flere uker i saken som det er satt av tre måneder til.

Uakseptabelt det som beskrives

– Det er åpenbart en stor belastning for saksøkerne å stå her i dag, men det er veldig viktig at de makter å ta denne. Retten skal avgjøre, og jeg kan ikke ta stilling i en enkelt sak, men det er altfor mange som forhandler seg vekk fra arbeidsgiveransvaret i arbeidslivet. Utfallet av denne saken kan sette en helt ny standard, sier Tajik til Fagbladet.

Det er også derfor hun har møtt opp i dag, forteller hun.

– Saken er viktig for selve arbeidslivet vårt.

Om hva hun hører Mats Rolfsen fortelle, sier Tajik:

– Det er rett og slett uakseptabelt med slike forhold på arbeidsplassen som beskrives i retten, fastslår Hadia Tajik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy