Konsulent eller ansatt: Derfor er Stendi-saken viktig for norsk arbeidsliv
colourbox.com
24 selvstendig næringsdrivende konsulenter har saksøkt Aleris Ungplan & BOI med krav om å bli ansett som fast ansatte. Hvorfor er dette så viktig for dem? Og hvorfor er det så viktig for Stendi, som selskapet nå heter, å avvise dem?
tips@fagbladet.no
Stendi-saken er inne i sin siste uke. Etter to måneder med vitneforklaringer og prysedyrer venter nå partene spent på tingrettens avgjørelse.
– Utfallet av saken kan få konsekvenser for hvordan arbeidslivet organiseres, sier Fredrik Lund Skyberg, senioradvokat ved Codex Advokat og spesialist i arbeidsrett.
• Saksøkernes advokat: – Grov strukturell kriminalitet der profittjag trumfer alt
Han bekrefter at firmaet har mange henvendelser om forhold der de som utfører jobben ikke er ansatt, men selvstendig næringsdrivende.
Ifølge Lund Skyberg er dette alt fra ressurssterke og godt betalte arbeidstakere med høy utdanning til dem som blir utnyttet av useriøse aktører i arbeidslivet.
• Omsorgsselskapet frykter mer enn 600 millionkrav hvis de taper denne rettssaken
– De sistnevnte går ofte for lut og kaldt vann, og mister den sikkerheten de skulle hatt som ansatte, sier han.
– Utfallet av denne saken kan sette en helt ny standard, sier Aps nestleder Hadja Tajik som har fulgt saken både fra tilhørerplass og gjennom mediene.
– Denne saken avdekker at løsarbeidersamfunnet er på lang vei inn i velferdsstaten, sier SV-leder Audun Lysbakken.
• Trude var tryggheten saksøkerne trengte for å gå til sak
– Hele livsgrunnlaget til Stendi kan stå på spill, sa Stendis advokat Eirik Edvardsen i sin sluttprosedyre. Han kalte kravene abnorme og uten logisk og rettslig forankring. Ifølge Stendi-advokaten etablerer retten en ny lønnsadel om kravene fra saksøkerne tas til følge.
Her kan du selv se forskjellene på hva det vil si å være fast ansatt og selvstendig næringsdrivende konsulent ved å trykke på fanene: