Stendi-saken:
Sluttprosedyre har startet i maratonsaken
Advokat oppsummerer i Stendi-saken: – Det er ynkelig å forsøke å framstille seg selv som offer
AVSLUTNING: Etter nesten tre måneder er nå siste fase innledet. Nær samtlige 24 saksøkere var tilstede i rettssalen.
Werner Juvik
– Grov strukturell kriminalitet der profittjag trumfer alt. Slik åpnet den erfarne advokaten rettssakens siste del – to uker med sluttprosedyrer – som startet mandag.
ola.tommeras@fagbladet.no
– Aldri har noen sak preget meg som denne, erklærte mangeårig advokat i norsk arbeidsliv, Kjetil Edvardsen under starten på sin sluttprosedyre i den omfattende arbeidsrettssaken.
Mandag begynte sluttprosedyrene i rettssaken som startet i midten av januar. Saken der 24 tidligere konsulenter har saksøkt omsorgsgiganten Aleris Ungplan & BOI – nå Stendi – går inn i sin siste fase denne uka.
• Trude tok imot sakene: – Trodde ikke at det var mulig
Like steile fronter
Saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen begynte, og skal holde prosedyreinnlegg denne uka. Nær samtlige 24 saksøkere sitter spent bak ham når han begynner. Noen få meter overfor dem sitter Stendis advokater og styreleder Pål Stange.
Det er tydelig at frontene på ingen måte har blitt noe mildere etter nesten tre måneder i samme sal.
Hovedspørsmålet er om konsulentene skal klassifiseres som ansatte. De krever etterbetaling for feriepenger, overtid, tariffbestemte rettigheter og i noen tilfeller erstatning for usaklig oppsigelse.
Stendi har avvist alle punkter.
Kan ikke ha det slik
De 24 konsulentene har gjort det de mener er regulært arbeid, men har vært tilknyttet som frittstående konsulenter uten rettigheter. Gjennom sine vitnemål har saksøkerne beskrevet et råkjør som ville vært klart ulovlig dersom de hadde vært ansatt. Frittstående konsulenter er derimot ikke underlagt arbeidsmiljøloven.
– Vi kan ikke ha det slik i Norge som denne saken har vist domstolen, konkluderer Edvardsen, etter at han har oppsummert historia til hver og en av saksøkerne – hvordan de jobbet, deres helseplager, frykt, søvnproblemer og angst etter å ha vært konsulent for Aleris Ungplan & BOI, som nå er Stendi.
Advokat Kjetil Edvardsen.
Werner Juvik
Må ta pause
– Dette er friske oppegående og sterke mennesker som hver har forklart om problemene de er påført på jobb, sa Edvardsen.
Flere har forklart om ødelagte privatliv og sterke helseplager etter stadige vakter på opptil tre døgn sammenhengende – der de måtte være våken fra start til slutt.
Edvardsen har mange år bak seg som advokat i norsk arbeidsliv, blant annet som forbundsadvokat i Fagforbundet. Nå erklærer han etter oppsummering av hver enkelt historie: – Aldri har noen sak preget meg som denne, sier han.
Han må be om pause, gå til vinduet og trekke luft. Det er en intens stemning i rettssal 383 denne mandag morgenen.
Werner Juvik
• Stendi-ledere: - Konsulentene valgte det selv
– Ynkelig framstilling
Når retten settes igjen, legger Edvardsen ei ny bredside til mot arbeidsgiveren.
Han stiller spørsmål ved både bevisførsel og seriøsitet de siste ukene. Stendis gjentatte argumentasjon mot kravene fra konsulentene kaller han ynkelig.
– Det er ynkelig å forsøke å framstille seg selv som offer for grådige konsulenter som vil ha mer, sa han, og viste til antall timer og dobbeltarbeid konsulentene hadde lagt bak seg.
Hundre år tilbake i tid
– Konsulentene er velferdsstatens arbeiderklasse. De behandles på en måte som setter oss hundre år tilbake i tid. Det er nesten ikke til å tro at vi i 2019 får presentert en arbeidsplass og arbeidsgiver som dette, konkluderer Edvardsen.
Edvardsen understreket også at dette er en sak mellom 24 omsorgsarbeidere og giganten Stendi, og ikke med det mektige Fagforbundet som motpart, slik Stendi-ledelsen har framstilt det både i og utenfor rettssalen.
– Det er disse som er sakens hovedaktører. Det er de som har gått til retten og bedt om hjelp. Det må vi aldri glemme. Ikke alle makter prosesser som dette, påpekte han.