Nå kan det bli billigere SFO for noen av de yngste elevene

Forsking viser at pris kan være en årsak til at SFO-tilbudet ikke brukes.

Forsking viser at pris kan være en årsak til at SFO-tilbudet ikke brukes.

Eivind Senneset

Regjeringen vil ha flere barn på SFO og lover en billigere ordning for 1. og 2. trinn for dem med lav inntekt og gratis for barn med særskilte behov fra 5. trinn.

2019100714233420191007142543

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Jeg tenker umiddelbart at dette er bra, sier seksjonsleder i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst, May-Britt Sundal.

– Det er bra å sørge for at flere kan bruke tilbudet på SFO og AKS. Men det som må følge med er riktig og god bemanning for å sikre kvaliteten i tjenesten. Slik opplever jeg ikke at det er i dag, sier Sundal.

Her er Norges dyreste og billigste SFO

Store variasjoner i pris

Hovedfunnene i evalueringen av SFO-tilbudet viser store variasjoner og forskjeller i pris, sier Sundal. Hun viser til den nasjonale evalueringen av skolefritidsordningen i Norge «Lek, læring og ikke-pedagogikk for alle» utført av NTNU Samfunnsforskning på oppdrag for Kunnskapsdepartementet.

– Den gir en vurdering av ordningen i sin helhet med tanke på organisering, kompetanse, innhold og brukertilfredshet.

Vi kan bety en forskjell for mange barn

Flere barn i SFO

Et godt SFO-tilbud er en viktig del av arbeidet med tidlig innsats og inkludering i skolen. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) mener at flere barn vil få mulighet til å delta på SFO med grepene som regjeringen nå gjør.

Forsking viser at pris kan være en årsak til at SFO-tilbudet ikke brukes. Særlig for barn med innvandrerbakgrunn kan SFO bidra til mer inkludering og betre språkferdigheter.

Inntektsgradert foreldrebetaling

Foreldrebetalingen i den nye ordninga skal maksimalt utgjøre seks prosent av samlet person- og kapitalinntekt i en husholdning for et barn i heltid i SFO på 1. og 2. trinn.

Regjeringen foreslår derfor å bruke 58,2 millioner på inntektsgradert foreldrebetaling i SFO høsten 2020 og totalt 139,7 millioner i 2021. For barn med særlige behov som trenger tilsyn etter 4. trinn foreslår regjeringen å innføre gratis SFO. Dette tiltaket vil koste 21 millioner høsten 2020 og totalt 50,4 millioner i 2021, skriver regjeringen i en pressemelding.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy