Gratis skolemat:

Regjeringen sier nei til gratis skolemat. Men i dette fylket gjør Høyre et unntak

Nei til statlige finansierte måltider har lenge vært Høyres politikk nasjonalt. Innlandet Høyre sier imidlertid ja.

Nei til statlige finansierte måltider har lenge vært Høyres politikk nasjonalt. Innlandet Høyre sier imidlertid ja.

Illustrasjonsfoto: Bjørn Harry Schønhaug

Innlandet kan bli den første regionen med et heldekkende tilbud om skolemat. Med Høyres støtte.

2019080510410020190808092521

aslak@lomedia.no

Gratis skolemat i grunnskolen på sikt var noe av det Arbeiderpartiets landsmøte satte som mål i april. I forrige uke høynet partileder Jonas Gahr Støre med et løfte om skolemat også for videregående skoler. Tilbudet skal være et spleiselag mellom stat og fylkeskommune. Totalkostnaden for å tilby et måltid gjennom hele skoleløpet er tre milliarder kroner årlig, ifølge beregninger partiet har gjort.

Flertallet vil ha gratis skolemat

Sier nei nasjonalt

For regjeringen, derimot, trumfer ønsket om å prioritere læring i skolen de statlige pengene som Ap vil bruke på elevene. Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde har overfor FriFagbevegelse uttalt at «vi må tørre å prioritere det viktigste for elevenes læring og mestring først».

ph

Nei til statlige finansierte måltider har lenge vært Høyres politikk nasjonalt. Nå skiller imidlertid Innlandet Høyre seg fra det stortingspolitikerne og regjeringen forfekter. Fylkespartiet er sammen med Ap og Sp positive til å opprettholde gratis skolefrokost for alle elever i videregående skoler når Oppland og Hedmark slås sammen til den nye innlandsregionen i 2020. Oppland har hatt denne ordningen siden 2016.

– Jeg er ikke enig i at vi går på tvers av partiets nasjonale politikk. Høyre gir oss muligheter til å ta lokale valg, og de benytter vi oss av. Men samtidig har vi vært opptatt av, og er tydelige på, at den aller viktigste faktoren for elevenes læring er en god lærer. Ressursene skal ikke flyttes fra kvalitet i undervisningen til skolemat. De må komme i tillegg, sier Kari-Anne Jønnes, fylkesordførerkandidat for Innlandet Høyre, til FriFagbevegelse.

Barne- og ungdomsarbeider Torunn har servert mat til elevene i ti år

Kan bli først i landet

På årsmøtet i Innlandet Høyre argumenterte Jønnes imot forslaget om å si nei til skolemat. Argumentet var friheten til å gjøre lokale valg og tilpasninger der skolene mener det er fornuftig. Utfallet ble at et stort flertall stilte seg bak. Den nye innlandsregionen kan dermed bli den første i landet med et heldekkende tilbud om skolemat for elever i videregående skole, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Det enkle skolemåltidet er enten en porsjon havregrøt eller noen brødskiver med pålegg. I Opplands fylkesbudsjett er det i 2019 satt av én million kroner til gratis skolefrokost.

– Et enkelt skolemåltid er viktig i kampen for en sosial utjevning. Det beste virkemiddelet er imidlertid en god skole. Pengene til gratis skolemat må derfor være en basert på bevilgninger i tillegg eller gode løsninger lokalt, påpeker Jønnes.

Saken fortsetter under bildet

Kari-Anne Jønnes er fylkesordførerkandidat for Høyre i Innlandet.

Kari-Anne Jønnes er fylkesordførerkandidat for Høyre i Innlandet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Kvalitet og innhold

Høyre-politikere har gjentatte ganger tidligere harselert med forslagene fra Ap og Sv om skolemåltider for norske barn. Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) vil heller bruke ressursene på kvalitet og innhold i skolen.

ph

– Brød kan kjøpes på butikken, det kan ikke en god lærer. En god skole er det mest sosialt utjevnende tiltaket vi har. Da må vi også bruke ressursene på undervisning, har Stensland sagt.

Han får tommel opp fra Høyres fylkesordførerkandidat i Innlandet.

– Høyre skal ikke overta foreldrenes oppgaver, men samtidig er det begrenset hvor mye et enkelt skolemåltid koster. Å spise sammen om morgenen er virkningsfullt og fungerer som et godt tiltak for det sosiale miljøet. Forutsatt at det ikke går ut over andre prioriteringer, er dette vel og bra, sier hun.

Går hånd i hånd

Det viktigste for Innlandet Høyre er kvalitet i undervisningen med kompetente lærere og en god elevtjeneste med tilgjengelig psykolog. På toppen av dette synes Jønnes det bør være rom i alle budsjetter for å servere elever i videregående skole et enkelt skolemåltid. Forutsetningen er at politikerne tar de vanskelige avgjørelsene som er påkrevd for å få det gjennomført.

Even Aleksander Hagen (Ap), som er fylkesordfører i Oppland, mener skolemat er viktig for å sikre bedre folkehelse og sosial utjevning.

– Elever som kommer sultne på skolen, presterer naturlig nok dårligere i klasserommet. Næring og læring går hånd i hånd, sier Hagen til FriFagbevegelse.

Oppland Ap går derfor til valg på å tilby en sunn og gratis skolefrokost ved alle de videregående skolene i Innlandet.

– Høyre sier de er positive til skolemat, men partiet la ikke inn midler til skolefrokost i sitt alternative fylkesbudsjett da Ap, Sp, SV og KrF innførte et sunt, enklet og gratis tilbud om frokost i de videregående skolene i Oppland. Elevene hadde ikke hatt det tilbudet de har i dag dersom Høyres politikk hadde vært gjeldende, sier Aps fylkesordfører.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy