Carema gir opp sykehjemsdriften i Norge

Omsorgsselskapet Carema hopper av driften av sykehjem. I disse dager selger de all sin omsorgsvirksomhet til Unicare helse AS.

2011121211015820131216175251

vegard.velle@fagforbundet.no

Skandale i Sverige

Brått salg

Unicare helse vokser fort

Vil senke administrasjonsutgiftene

Selger etter ti års drift

Allerede har Carema omsorg solgt Friskvernklinikken i Asker til Unicare helse. Nå selger de seg også ut av sykehjemsdriften ved Sankthanshaugen omsorgssenter samt driften av hjemmetjenestene i ti oslobydeler, kan Fagbladet avsløre.

Handelen skjer i etterkant av at Carema rammes av kraftig kritikk for sin sykehjemsdrift i Sverige. En kvinnelig ansatt sto fram og fortalte at de ansatte ved et av deres sykehjem i Stockholm etterlot en døende mann med dødsangst foran tv-skjermen og stengte døra. På et annet sykehjem måtte beboere sove på gulvet i månedsvis, etter at sengene deres var blitt ødelagt. Diabetikere fikk servert søtsaker, og eldre måtte finne seg i våte bleier over lengre tid. En institusjon innførte til og med veiing av bleiene før eventuell skifting – ledelsen ønsket å utnytte bleiens ”fulle kapasitet”.

Virksomheten til Carema har vist seg å være svært profitabel. Overskuddet ble på oppfinnsomt, men lovlig vis overført til skatteparadiset Jersey. Dermed sparte selskapet store skattebeløp.

Utsalget av sykehjemsdriften og hjemmetjenestene i Oslo skjer to år før kontrakten med Oslo kommune løper ut. Administrerende direktør for Carema Norge, Anne Bråthen, hevder likevel at det ikke er noen sammenheng mellom det nåværende salget og skandalen i Sverige.

– Nei, salget har ingen sammenheng med skandalen i Sverige. Markedet i Norge har blitt mindre enn forventet. Det har blitt lagt ut få nye kontrakter i Oslo, og vi har ikke vunnet noen nye. Selskapet ønsker derfor å prioritere hovedvirksomheten i Sverige og Finland, sier hun til Fagbladet.no.

For de ansatte vil ikke salget utgjøre noen forskjell, mener hun.

– De ansatte tar med seg alle rettighetene de har fra før, sier Bråthen, som fortsetter i sin nåværende stilling, men under de nye eierne.

Carema selger virksomheten sin til Unicare helse AS, et tre år gammelt oslobasert selskap. De tar over både Friskvernklinikken i Asker, sykehjemsdriften på Sankthanshaugen og hjemmetjenestene i Oslo. Fra før driver de bedriftshelsetjenesten i en rekke bedrifter, blant annet ved Ultra- og Meny-butikkene.

I 2010 hadde firmaet en omsetning på drøyt 15 millioner kroner. I år har selskapet vokst fort og anslår selv at de vil ende opp med en omsetning på rundt 55 millioner kroner. Deler av denne veksten bunner i en kontrakt for psykologiske tjenester med Helse Sør-Øst.

Styreleder Tom E. Tidemann-Andersen og daglig leder, Una Aas, eier halvparten av selskapet hver.

– Vi vil bidra til å heve kvaliteten ved Sankthanshaugen omsorgssenter, og håper vi kan skape ryddigere forhold. Vi kjenner godt til arbeidsmiljøloven og reglene innenfor HMS, ettersom dette er det vi driver med, sier Tom E. Tidemann-Andersen.

Han mener Unicare vil få lavere administrasjonsutgifter enn Carema, og dermed vil operere mer lønnsomt.

Tidemann ser på sykehjemsdrift som en lovende bransje.

– Dette blir starten for oss innen sykehjemsdrift. Vi har sett signalene fra byrådet i Oslo om videre konkurranseutsetting av sykehjem og ser an muligheter som fins innenfor markedet.

Carema omsorg har vært etablert i Norge siden 2001 med drift av sykehjem. Sykehjemmet på Sankthanshaugen har de drevet siden 2008.

Bydelene hvor Carema leverer hjemmesykepleie- og hjemmehjelpstjenester er følgende: Alna, Bjerke, Frogner, Nordre Aker, Nordstrand, Sagene, Sankthanshaugen, Ullern, Vestre Aker og Østensjø. Kontrakten for hjemmehjelps- og hjemmesykepleietjenester fikk firmaet i 2006.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy