MISTER TID: Føder du i uke 32+6, vil du kunne få økt permisjonstiden. Men føder du i uke 33+2, vil du «miste» syv uker og fem dager med permisjon hjemme med barnet. I hvert fall hvis du må være på sykehuset lenge etter at du har født, noe som er ganske normalt når et barn fødes for tidlig, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier
1. juli kom det nye regler for barn som er født for tidlig og foreldrenes permisjon. Dette er regler som har vært savnet av mange, og det er flott at vi endelig har fått det på plass.
Regelendringen gjør at foreldre med barn som er født senest ved utgangen av svangerskapets uke 32 fra 1. juli 2019, får utvidet foreldrepengeperioden. Det betyr at stønadsperioden blir utvidet med det antallet uker og dager som går fra faktisk fødselsdato til beregnet termindato når fødselen skjer før svangerskapsuke 33.
Disse endringene er blitt gjort slik at mor og far skal få ekstra tid med et barn som er født for tidlig. Disse barna trenger i de fleste tilfeller mer oppfølging, og de må kanskje ligge lenger på sykehuset.
Ikke bra nok
Premature barn er ofte mer sårbare enn barn som er født på termindato. De trenger ofte mye mer hjelp fra helsepersonell og fra foreldrene. Sånn sett er de nye reglene viktige, men de er ikke gode nok.
Premature barn vil si barn som fødes før utgangen av svangerskapets uke 37. Regelendringen gjelder derimot kun ved fødsler før svangerskapsuke 33. Føder du før uke 33 blir stønadsperioden forlenget med samme antallet uker eller dager som barnet er født før termindatoen, men føder du mellom uke 33 og 37 er det ingen forandring på stønadsordningen.
Som barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad, sier: «Dette vil ikke omfatte alle premature barn, men det vil være viktig for de barna som blir født veldig mye for tidlig».
Kan miste permisjon
Før uke 33 regnes barnet som tidlig prematur og kan ha en del utfordringer som senere fødte barn ikke vil ha, men det finnes ikke noe mal på dette. Alle barn er forskjellige på lik linje som alle andre mennesker.
Barn som er født etter uke 33, kan ha større utfordringer enn barn født før uke 33. Komplikasjoner og senskader har ingen grense ved uke 33. Men det har altså stønadsperioden.
Føder du i uke 32+6, vil du kunne få økt permisjonstiden. Men føder du i uke 33+2, vil du «miste» syv uker og fem dager med permisjon hjemme med barnet. I hvert fall hvis du må være på sykehuset lenge etter at du har født, noe som er ganske normalt når et barn fødes for tidlig.
Ikke rett på pleiepenger
Uansett når barnet ditt blir født, bør ikke tiden du ligger på sykehuset tas fra permisjonstiden din. Dette er tross alt tid du skal ha med barnet når du kommer hjem til en ny hverdag.
Noen er så heldige at de får pleiepenger hvis de må være borte fra arbeid på grunn av et barn som trenger omsorg og pleie hele tiden, men dette gjelder ikke alle. Går du på arbeidsavklaringspenger (AAP) og får et prematurt barn, har du ikke rett på pleiepenger.
Må tilpasses barnet
Flere jeg har snakket med, har kun hatt seks måneder hjemme med barnet fordi de har måttet ha et lenger opphold på sykehuset etter fødsel. Dette er utfordringer du kan møte på uansett enten barnet kommer før eller etter termindato.
Foreldrepengeperioden ved fødsel starter senest tre uker før termindato. Men hvis barnet kommer to uker på overtid, betyr det at du har mistet fem uker sammen med barnet. De tre ukene du har rett til permisjon før termin, burde ha startet dagen du føder og ikke tre uker før.
Det er mange som føder både før og etter termin. Derfor må permisjonstiden tilpasses barnet og ikke et system som bare fungerer for noen få.
De tre ukene du har rett til permisjon før termin, burde ha startet dagen du føder og ikke tre uker før
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
MISTER TID: Føder du i uke 32+6, vil du kunne få økt permisjonstiden. Men føder du i uke 33+2, vil du «miste» syv uker og fem dager med permisjon hjemme med barnet. I hvert fall hvis du må være på sykehuset lenge etter at du har født, noe som er ganske normalt når et barn fødes for tidlig, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik