JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen 2016

Lofoten, Vesterålen og Senja

Oljeboring fyrte opp debatten på Gol

DEBATTERTE: HK-nestleder Cristopher Beckham (t.h.) tok til orde for å si "nei" til oljeboring utafor Lofoten, Vesterålen og Senja, mens LO-sekretær Are Tomasgard (t.v.) tok til orde for å finne et godt kompromiss på kongressen.

DEBATTERTE: HK-nestleder Cristopher Beckham (t.h.) tok til orde for å si "nei" til oljeboring utafor Lofoten, Vesterålen og Senja, mens LO-sekretær Are Tomasgard (t.v.) tok til orde for å finne et godt kompromiss på kongressen.

Bjørn A. Grimstad

HK-nestleder Cristopher Beckham fikk første spontan-applaus på Gol med sitt innlegg mot oljeboring i nord. Og kontant svar fra LO-sekretær Are Tomasgard.

2016112217280020230821171436

anders@lomedia.no

LO Stats representantskap debatterer tirsdag ettermiddag prinsipp- og handlingsprogrammet for neste periode. I forslaget som skal vedtas fredag er det slått fast at offentlig sektor må gå foran i kampen mot klimaendringene og det grønne skiftet.

Det står foreløpig ikke noe om oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette spørsmålet blir i alle fall en stor debatt på LO-kongressen til våren, og nestleder Cristopher Beckham i Handel og Kontor løftet spørsmålet på representantskapet til LO Stat.

Fagforbundet vil verne Lofoten og Vesterålen

Sier «nei»

– Vi må gløtte til Lofoten, Vesterålen og Senja, der 70 prosent av torsken i Nord-Atlanteren gyter. Vi må lytte på forskerne og fagfolkene, og på LO-kongressen si nei til boring i dette området, sa han.

Olje i nord: Greenpeace saksøker Norge

Og var rask med å påpeke at dette ikke betyr et «nei» til privat sektor og arbeidsplasser i industrien.

– Jeg kommer selv fra privat sektor, og det kommer til å bli smertefullt for både offentlig og privat sektor. Vi har ingen annen næring som kan gi oss så mye inntekter som oljen har gitt oss. Vi må diskutere hvordan vi skal skru ned våre velferdskrav slik at de som kommer etter oss skal ha en jordklode å leve på, understreket han.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Kompromiss

LO-sekretær Are Tomasgard var neste taler, og tok opp hansken:

– Det handler ikke om å stoppe ei næring, men å gå videre slik at de næringene vi utvikler står på skuldrene til de næringene vi har. Vi skal ta debatten fram mot kongressen. Det gjorde vi sist, og vi kom fram til et jækla godt kompromiss. Og det kommer vi til å gjøre igjen, sa han.

Tomasgard advarer også mot å sette offentlig og privat sektor opp i mot hverandre.

EL og IT glad for nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

– Vi trenger en enda sterkere offentlig sektor, som gir visshet om at barna er trygge og får utdanning, og at de eldre har det godt. Hvis ikke, greier vi ikke å være nok til stede til å skape den verdensledende industrien vi skal ha. Og vi trenger en sterk industri for å finansiere en god velferd. Det er dét vi sosialdemokrater har gjort i alle år, sa han.

Mer fra Kartellkonferansen 2016:

Rønoldtangen er klar for sin siste kartellkonferanse

Nå intensiveres lederkampen i LO Stat

LO Stat åpnet for to nestledere

– Norge trenger ny regjering, ikke nye handelsavtaler

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy