Sissel M. Rasmussen
simen.grimsrud@fagbladet.no
Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) er allerede i gang med et pilotprosjekt som gir helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse muligheten til å bli sykepleiere. Den såkalte yrkes-veien, forkortet y-veien, er et høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for dem med fagbrev.
Y-veien blir permanent
Responsen fra helsefagarbeiderne lot ikke vente på seg da studiet ble lansert tidligere i år. I starten av februar hadde 100 helsefagarbeidere søkt om plass på studiet ved HIOA.
I går kom en gladnyhet til alle helsefagarbeidere som har en sykepleier i magen: Et enstemmig Storting vedtok at helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse skal ha muligheten til å utdanne seg til sykepleier via y-veien.
I vedtaket heter det:
Stortinget ber regjeringen innføre et alternativt opplegg etter mønster fra y-veien til ingeniørutdanningen, for å sikre at helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse kan utdanne seg til sykepleie.
– Nå er ikke y-veien for helsefagarbeidere lenger en forsøksordning, nå skal den gjennomføres, sier Ruth Grung (Ap) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Fagbladet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vil ha y-vei i alle regioner
Helse- og sosialkomiteen sto samlet bak forslaget om å opprette en alternativ vei for helsefagarbeidere uten studiekompetanse som vil bli sykepleiere. Alle i Stortinget stemte for.
– Jeg håper det blir opprettet et tilbud om y-vei på høyskoler i alle regioner i Norge. Det bør skje fort, for tiden er overmoden for at helsefagarbeidere får denne muligheten, mener Grung.
Selv om Stortinget har fattet et vedtak, er det er opp til høyskolene selv å bestemme om de vil tilby y-veien til sykepleierutdanning. I praksis kan det ende med at vedtaket ikke får noen konsekvenser i det hele tatt, dersom høyskolene selv ikke vil tilbyd utdanning.
– Vi foreslo at det skulle følge med økonomiske insentiver, men fikk ikke gjennomslag for det. Jeg kommer uansett til å pushe på for at høyskoler skal tilby y-veien for helsefagarbeidere, sier Ap-politikeren.
– Må presse på lokalt
Grung mener også Fagforbundet må presse på ute i kommunene.
– Er etterspørselen etter studiet stor nok, vil nok høyskoler tilby dette. Derfor er det viktig at også Fagforbundet kartlegger behovet for denne utdanningen og gjerne også hvilket behov kommunene har for denne arbeidskraften, sier Grung.
Hun erkjenner at y-veien til sykepleie, som har skapt mye debatt, kan møte motstand i høyskolemiljøet.
– Det er sikkert en del skepsis der ute. Det er flere sykepleiere som underviser på utdanningen for sykepleie. Det er vår jobb som politikere å overstyre profesjonsinteresser, mener Grung.
Fagforbundet glade for vedtak
Prøveordningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har skapt debatt og mange reaksjoner fra sykepleiere. Også Sykepleierforbundet har vært skeptiske og mener at sykepleierutdanningen må ha et enhetlig og helhetlig løp.
– At flere blir sykepleierstudenter den veien, vil gi en bredere kompetanse blant sykepleierne. Hadde jeg vært sykepleier, ville jeg jublet, sier Grung.
Fagforbundet er glade for at de folkevalgte nå har gitt regjeringen i oppgave å lage en y-vei for helsefagarbeidere som vil bli sykepleiere.
– Det er kjempebra. Vi trenger både helsefagarbeidere og sykepleiere i framtida. Det er fint at de som ønsker å utdanne seg til sykepleier kan bygge på annen yrkesretta utdanning og erfaring, og ikke nødvendigvis må ha studiekompetanse, sier Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet.
– Svekker ikke kompetansekravene
En som fikk ros av Grung da saken ble debattert i Stortinget torsdag denne uken, var Høyre-politikere og komitékollega Sveinung Stensland, som i stor grad bidro til at en samlet komité sto bak forslaget om y-veien.
– Forslaget sikrer at helsefagarbeidere kan utdanne seg til sykepleier på flere måter. Det kan gi oss noen sykepleiere med en mer praktisk inngang til faget. Det innebærer ikke at vi svekker kompetansekravene til våre ferdig utdannede sykepleiere. Vi får kanskje flere sykepleiere med en breiere erfaringsbakgrunn, sa Stensland fra talerstolen i Stortinget.
Flertallet stemte ned plan for helsefagarbeidere
Stortingsflertallet stemte imidlertid ned forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å utarbeide en egen analyse av helsefagarbeidernes rolle og en tiltaksplan for å sikre økt rekruttering til faget.
– Å utvikle en egen analyse og tiltaksplaner for én enkelt personellgruppe, er feil vei å gå. Vi mener det helhetlige arbeidet og tiltak som er igangsatt, må fortsette, sa Stensland.
Ruth Grung mener imidlertid at helsefagarbeidere er for lite sett i dagens planer.
– Regjeringen har hatt fokus på høyere utdanning. Vi trenger analyse av hvilken rolle helsefagarbeideren skal ha, sier hun.
Pilotprosjekt på HIOA:
• Helsefagarbeidere under 25 år, uten generell studiekompetanse, kan nå søke sykepleierstudiet. Opptakskravet er bestått VG1 og VG2, og fagbrev som helsefagarbeider. I tillegg kommer motivasjonsbrev og godkjent intervju.
• Yrkesfaglig vei, tre-terminordningen, innebærer at utdanningen tar tre år, inkludert to sommerterminer.
• Tre-terminsordningen er et pilotprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som starter i mai 2017.
• Tre-terminsordningen, for helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, innebærer at studentene må gjennomføre sykepleierutdanningen på tre år, inkludert to sommerterminer. Det første sommerkurset avvikles før ordinær studiestart, det andre mellom første og andre studieår. Sommeren 2017 skal det undervises seks uker i matematikk og norsk. Neste sommer blir det seks-sju uker med praksis.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad