JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pizzafestival i Gaza by:

Her lager den italienske kokken pizza i Gaza

UTVEKSLING: Domenico Maurizio (t.h) lærer sine palestinske kolleger å lage skikkelig pizza.

UTVEKSLING: Domenico Maurizio (t.h) lærer sine palestinske kolleger å lage skikkelig pizza.

Mohammed Omer

Deler ut et stykke håp til beleirede Gaza-innbyggere. Reiser hjem med palestinske oppskrifter.

2016070511420220230821171436

tips@fagbladet.no

Tilreisende italienske kokker har med seg pizza og et budskap om solidaritet til lokalbefolkningen, og får oppskrifter på makloubeh og andre palestinske retter i bytte.

– Litt mer tomatsaus her, og litt ekstra ost, takk, sier den italienske kokken Domenico Maurizio, mens en entusiastisk folkemengde samler seg for å nyte de herlige duftene og den gode atmosfæren på den første pizzafestivalen i Gaza noen sinne.

Les også: • Fiskere i Gaza mistet levebrødet

Italiensk mat populær

Innbyggerne i Gaza har i lang tid laget sine egne versjoner av italienske matretter. Når de får muligheten til å smake på pizzaiolo laget med rotekte italienske ingredienser, er tilbudet for godt til å avslå.

Maurizio er bare én av flere italienske kokker som villig lærer bort kunsten å lage pizza til den interesserte lokalbefolkningen nede ved havna i Gaza, der oppskrifter og kunnskap utveksles mellom deltakerne.

Les også: • Fattigdom er det eneste alternativet i Gaza

Flere varianter

– Pizzaene er straks ferdig, og snart får folket i Gaza muligheten til å smake og fortelle hva de mener, sier den 23 år gamle kokken Ramez Naji til Fagbladet.

– Vi har lært å lage tre pizzavarianter fra ulike regioner i Italia, under oppsyn av Maurizio og teamet hans, og italienerne har lært mer om våre palestinske retter mansaf og musakhan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANN I MUNN: Etter en tur i ovnen får også denne pizzaen bein å gå på.

VANN I MUNN: Etter en tur i ovnen får også denne pizzaen bein å gå på.

Mohammed Omer

Den palestinske restauranteieren Asaad Dawaas sier at han en dag håper å få muligheten til å reise rundt i verden og bygge broer ved å introdusere palestinsk kokkekunst på tvers av kulturer og landegrenser.

Håp og kjærlighet

– Jeg håper dette bare er starten på enda mer matutveksling: Vi lærer å lage pizza, men vi kan også lære italienerne en ting eller to om vår tradisjonelle makloubeh og mange andre deilige palestinske retter, sier han.

Maurizio forteller at han reiste til Gaza sammen med en delegasjon sendt av Union of Italian Chefs, ikke bare for å lære bort kunsten å lage pizza, men også for å overlevere et budskap om håp og kjærlighet.

Følg Fagbladet på Facebook

– Vi kom til Gaza med et budskap om solidaritet og for å finne ut mer om lidelsen den beleirede befolkningen gjennomgår, slik at vi kan dele våre erfaringer med resten av verden, sier han til Fagbladet, mens han stikker kjøkkenredskapet sitt inn i en av de mange lasagne-rettene på bordet, som har fanget oppmerksomheten til skuelystne palestinere.

Vennlige mennesker

– Vi har møtt mange vennlige mennesker som kun ønsker frihet. De er ikke terrorister, slik de har blitt framstilt som av mange. Vi lærer gladelig bort kunsten å lage italiensk mat, og vi setter også stor pris på å få et bedre innblikk i hemmelighetene bak tradisjonelle palestinske retter.

Få Fagbladets nyhetsbrev her

Studenten Israa Salah forteller Fagbladet at hun skyndte seg ned til havna da noen av klassekameratene hennes fortalte henne om matoppvisningen.

– Som innesperrede palestinere er det slike arrangementer vi bør se oftere for at vi skal kunne føle oss som mennesker, sier hun mens en av kokkene tilbyr henne et utvalg av nylaget pizza dekket av smeltet ost og tomatsaus.

Maurizio, som lærte å lage pizza da han var 13 år, stengte restauranten sin på Sardinia for to måneder siden for å kunne delta på denne matfestivalen, som også vil bli arrangert på Vestbredden.

Utveksler kunnskap

Det Gaza-baserte palestinske kulturdepartementet sier at de italienske kokkene ikke bare har med seg eksepsjonelle matlagingsferdigheter i bagasjen, men også gode kulturelle og humanitære verdier.

– Denne delegasjonen skal være her i én uke for å besøke skolene og restaurantene våre samt utveksle kunnskap med den beleirede palestinske befolkningen, sier kulturviseminister Samir Mutair til Fagbladet før han må vike plass for et pizzasultent publikum.

Vil leve fritt

– Dagens pizzafestival er et budskap til hele verden om at de som lever her, fortjener å leve fritt – med verdighet, legger han til.

I takt med at kokkene hakker paprika og tomater og blander det hele sammen med de deiligste urter, tiltrekker festivalen seg stadig flere mennesker. Palestinske mødre kommer for å lære mer om tradisjonell italiensk pizzabaking.

– Vi har sett hvordan vi kan bake pizza på YouTube, men det er stor forskjell å kunne se det med egne øyne og dufte inn den deilige aromaen av urter, sier Umm Abdel Aziz, som har reist fra byen Deir al-Balah midt på Gazastripen for å se kokkene på nært hold.

Hørte det fra andre

Aziz sier hun tok turen etter å ha hørt andre kvinner fortelle entusiastisk om hva de hadde lært av kokkene på matlagingskurset.

På restauranten Castillo i Gaza sentrum står en rekke palestinske kokker og følger med på en lasagne-demonstrasjon der flere lag med pasta blir lagt oppå hverandre og blandet med kjøtt og mozzarella.

Restauranten, som åpnet for et par år siden, har blitt svært populær blant innbyggerne i Gaza. Eieren innrømmer at all kunnskap de har tilegnet seg opp gjennom årene, nå er blitt beriket med lærdommen fra de tilreisende italienske kokkene.

Enkel mat

«Enkelhet» synes å være nøkkelordet Maurizio har delt med sine palestinske kolleger. Han gir følgende tips til et inspirert publikum på Al Taboon, en av de mest kjente pizzarestaurantene i Gaza: – For hvert andre kilo mel, trenger du to liter vann. Deretter lar du melet og vannet puste.

På en annen restaurant har de italienske kokkene samlet seg for å lære å lage musakhan, en tradisjonell rett av sumac-kylling og stekt løk.

– Innbyggerne i Gaza er helt vanlige folk som forsøker å glede seg over livet i en vanskelig hverdag, forteller italienske Maria Rita Pirastu, mens hun følger med på en palestinsk kokk som kutter grønn paprika i små biter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
VANN I MUNN: Etter en tur i ovnen får også denne pizzaen bein å gå på.

VANN I MUNN: Etter en tur i ovnen får også denne pizzaen bein å gå på.

Mohammed Omer

UTVEKSLING: Domenico Maurizio (t.h) lærer sine palestinske kolleger å lage skikkelig pizza.

UTVEKSLING: Domenico Maurizio (t.h) lærer sine palestinske kolleger å lage skikkelig pizza.

Mohammed Omer