Anbefaler ingen å bli helsefagarbeider

Den arbeidsledige helsefagarbeideren Ninas leserbrev skaper engasjement

Mange kjenner seg igjen i helsefagarbeiderens situasjon

FORTVILER: Helsefagarbeider Nina Korneliussen er fortvilet over at hun ikke får fast jobb etter endt utdanning.

FORTVILER: Helsefagarbeider Nina Korneliussen er fortvilet over at hun ikke får fast jobb etter endt utdanning.

Selfie

Den nyutdannede helsefagarbeideren fra Trondheim får ikke fast jobb. I et leserbrev kaller hun yrket en bløff. Mange kjenner seg igjen.

2017012612295820170126122957

simen.grimsrud@fagbladet.no

Jeg må gå så langt at jeg på det sterkeste vil fraråde alle å bli helsefagarbeider. Dette yrket er rett og slett en stor bløff, skriver Nina Korneliussen i et leserbrev som ble publisert på fagbladet.no og i Adresseavisen i går.

Hun skriver at hun ikke har fått fast jobb etter at hun tok fagbrev som helsefagarbeider i fjor høst.

«Etter lærlingtiden ble jeg fort gradert ned til tilkallingsvikar, og da gikk det opp for meg at en helsefagarbeider ikke er verdt noen ting.», skriver hun fortvilet.

Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

Mange reaksjoner

Leserbrevet har skapt stort engasjement på Facebook-siden til Fagbladet. Mange kjenner seg igjen i virkelighetsbildet Korneliussen tegner av helsesektoren, mens andre mener det ikke er et så stort problem. Her er noen av reaksjonene:

«Kjenner meg igjen, jobbet som vikar i maaaange år. Man kan aldri planlegge, fordi man må si ja til alt av vakter... sier man ikke ja,så blir man etterhvert ikke spurt om ekstra vakter. »

«Jeg er en av de få som har 100 %. Og jeg er flau som instruktør for lærlinger når jeg vet at det meste de får etter endt utdanning er fast helg. I kommunen vår skal kompetansen høynes. Og den eneste måten det kan gjøres på er å gjøre om stillinger til sykepleierestillinger. Så fort en hjelpepleier går av med pensjon blir stillingen gjort om. Vi i Fagforbundet kjemper imot...til ingen nytte. De gjemmer seg bak et politisk vedtak om økt kompetanse i kommunen. Trist.»

«Trist, men sant.»

«Jeg vet noen som har fått jobb fordi de var ufaglærte, fordi de er billigere enn faglærte som da føler seg forbigått.»

«Kjenner meg ikke igjen her. Fikk 100 %fast rett etter jeg fikk fagbrev.»

Sykehjem ville sparke helsefagarbeider som krevde fast jobb

Trondheim har lovet hele stillinger

Trondheim, som i mange år har vært de rødgrønne partienes fyrtårn blant storbyene, har gått høyt på banen for å kvitte seg med ufrivillig deltid. I 2013 vedtok bystyret at alle stillingene i hjemmebasert omsorg skal lyses ut som hele stillinger.

Ordfører Rita Ottervik erkjenner at de ikke er i mål.

– Dette har vi jobbet med over mange år, og vi ser at vi ligger godt an sammenlignet med andre kommuner. Det er en bevisst handling at vi ønsker å ha folk med fagbrev eller høyskoleutdanning i helse- og omsorgssektoren, sier Ottervik til adressa.no.

Helseminister Høie "glemte" helsefagarbeiderne

– Utrolig at helsefagarbeiderne ikke blir verdsatt

At nyutdannede helsefagarbeidere ikke får 100 prosent stilling er en kjent problemstilling for Fagforbundet, ifølge leder Mette Nord.

– Når alle snakker om å heve fagarbeidernes status, og å sikre at landet har gode fagarbeidere, er det ganske utrolig at de med fagbrev i helse- og omsorgssektoren ikke blir verdsatt ved at de får jobb, sier Nord til avisa.

Kommuneorganisasjonen KS tilbakeviser påstanden om at det ikke er lurt å utdanne seg til å bli helsefagarbeider.

– Kommunene bruker mye tid på å ta imot lærlinger fra helsefagutdanningen. De gjør dette fordi det er en arbeidsressurs de mener er viktig fremover, sier avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i KS, Anne-Cathrine Hjertaas, til adressa.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy