JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfagelev Rody: – Det er dårlig gjort at vi ikke får gyldig fravær for å klimastreike

SKOLEBENKEN: Rody Ibrahim går IKT-servicefag på Hønesfoss videregående skole. Han skulle helst ha vært med på klimastreiken fredag, men sitter i stedet på skolebenken.

SKOLEBENKEN: Rody Ibrahim går IKT-servicefag på Hønesfoss videregående skole. Han skulle helst ha vært med på klimastreiken fredag, men sitter i stedet på skolebenken.

Privat

Leder i Fagforbundet Ung mener alle elever burde ha fått gyldig fravær for å streike for klimaet. – Når ungdommen viser så mye politisk engasjement, er det skuffende at det blir slått så hardt ned på av de voksne, sier han.

2019032211354120230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

Mens tusener av ungdommer har flokket seg sammen for å streike mot klimaet fredag, er det flere som sitter igjen på skolebenken.

En av dem er Rody Ibrahim (21). Han går andre året på IKT-servicefag på Hønefoss videregående skole. Egentlig ville han dra med kompisene sine til Oslo for å delta i streiken, men det fikk han ikke til. Siden en del av dem hadde for mye udokumentert fravær, hadde de kunnet risikere å ikke få karakter i et fag hvis de deltok på streiken. Dette gjelder for elever som har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag.

– Det er dårlig gjort at vi ikke får gyldig fravær for å streike for klimaet, sier Ibrahim til Fagbladet.

Ibrahim forteller at han ikke er en skulker. Men hadde det vært en dag han skulle ha skulket, hadde det vært i dag.

– Et slikt arrangement skjer ikke hver dag. Når jeg ser at så mange ungdommer vil streike for noe de engasjerer seg for, vil jeg være med å støtte de ungdommene, sier han.

20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest

Noen få får gyldig fravær

Selv om Ibrahim ikke har mye udokumentert fravær, har han likevel forsøkt å finne ut om han kunne få gyldig fravær for å streike. Tidligere denne uka snakker han derfor med Grønn Ungdom for å høre om han kunne få gyldig politisk fravær. Det fikk han, og så viste han det til seksjonslederen på skolen.

– Jeg fikk bare beskjed om at jeg kunne kaste det i søpla fordi det var ingenting han kunne gjøre med det uansett, forteller Ibrahim.

Ifølge Ifølge Utdanningsdirektoratet er det nemlig bare de som er med på å arrangere streiken og de som sitter med et verv i en politisk organisasjon, som får gyldig fravær.

Oppfordret elever til å streike

Seksjonsleder Torgrim Rian bekrefter overfor Fagbladet at han sa til Ibrahim at han kunne kaste dokumentet i søpla, men legger til:

– Jeg sa det etter at jeg fikk vite at eleven ikke hadde krav på politisk fravær, sier han.

Videre forteller Rian at han har oppfordret elever til å streike med mindre de har stått i fare for å få for mye udokumentert fravær eller hvis de har stått i fare for å miste vurderingsgrunnlag.

For det er nemlig slik at selv om du har mest dokumentert fravær, kan fraværet likevel være såpass høyt at en lærer kan miste vurderingsgrunnlaget. Det informerer Rian om.

Kontrabeskjeden

I utgangspunktet var Buskerud fylkeskommune villige til å gi gyldig fravær til elever som ønsket å streike for klimaet. Før den internasjonale klimastreiken i forrige uke, sa derfor Rian til elevene at de kunne få dokumentert fravær for å streike. Bare noen dager senere kom kontrabeskjeden om at det ikke var lov likevel.

– Jeg er forpliktet til å si at jeg er lojal til det politisk ledelse har bestemt, men personlig hadde jeg ønsket at vi holdt på det som først ble skissert her i Buskerud. Det var ubehagelig å gi kontrabeskjeden til elevene under en uke før den nasjonale klimastreiken, sier Rian.

Det var Jan-Helge Atterås, utdanningsdirektør i Buskerud Fylkeskommunen, som ga beskjeden til Hønefoss videregående skole.

– Vi må rette oss etter regelverket og herunder Utdanningsdirektoratets føringer. Slik er det uansett hva som måtte være tema for en aksjon, sier Atterås og legger til:

– At ungdom engasjerer seg i politikk og dermed i sin egen fremtid er helt strålende!

Landets fremste ungdomspolitikere samler seg om klimakrav

– Skuffet

Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, synes det er skuffende at bare visse elever kan få politisk fravær i forbindelse med klimastreiken.

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

Martine Grymyr

– Alle elevene burde fått gyldig fravær. Når ungdommen viser så mye politisk engasjement, er det skuffende at det blir slått så hardt ned på av de voksne, sier Monsen og legger til:

– Disse barna går på skolen for å lære om demokrati og om arbeidslivet og så klarer de faktisk sammen å arrangere en nasjonal markering som betyr så mye for dem. Det bør bare applauderes.

Monsen, som selv deltar på streiken, synes det er dumt at oppmøte kunne vært så mye større hvis flere ungdommer ikke ble tvunget til å gå på skolen.

– Når elever allerede før de har rukket å komme seg til streiken får så mye motstand, er jeg redd regjeringen allerede har valgt å lukke ørene og ikke høre på dem.

Feil vei å gå

I forbindelse med den mye omtalte elevstreiken har flere politikere ytret at deltakelse i klimastreik ikke skal godkjennes som fravær.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har blant annet uttalt til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd.

Byrådet i Oslo er derimot blant dem som støtter skolestreiken. Det kommer fram i en pressemelding.

Når ungdommen viser politisk engasjement og når de bryr seg så mye om en sak, er det skuffende at de blir slått så hardt ned på av de voksne

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy