JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Retssaken mot Aleris

Advokat Kjetil Edvardsen mener selve bærebjelken i trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv står på spill

Advokatene Kjetil Edvardsen (t.h)  og Morten Mønnich representerer saksøkerne i Oslo tingrett.

Advokatene Kjetil Edvardsen (t.h) og Morten Mønnich representerer saksøkerne i Oslo tingrett.

Birgit Dannenberg

- Det Aleris driver med er grov arbeidslivskriminalitet. Dette er lovbrudd som begås grovt uaktsomt, kanskje forsettlig, sa advokaten under rettsssakens åpning mandag.

2019011412164320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Den tre måneder lange rettssaken mellom 24 tidligere konsulenter i Aleris og omsorgsgiganten med milliardomsetning startet i Oslo tingrett i dag.

Saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen la ikke noe imellom i sin karakteristikk av omsorgsgigantens forretningsmodell.

Kim jobbet for Aleris på halvårskontrakter uten tariffavtale : – Vi er rettsløse som oppdragstakere

Sterke motsetninger

På den ene siden i rettssal 838 sitter første dagen fire av de 24 saksøkerne og deres advokater. På den andre siden sitter milliardkonsernets styreleder for Norge og Danmark, Pål Christian Stange sammen med noen av avdelingsdirektørene i Norge.

Totalt har 37 Aleris-arbeidere gått til sak for å bli definert som arbeidstakere og ikke konsulenter uten rettigheter. 24 skal møte i retten i løpet av de kommende tre månedene.

Her kan du lese flere saker om Aleris-rettssaken

Stor interesse

Interessen for saken er stor. Fagbevegelsen og politikere mener utfallet vil få stor betydning for hvordan norsk arbeidsliv organiseres i framtiden. Advokat Kjetil Edvardsen mener selve bærebjelken i trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv står på spill.

– Spørsmålet er om vi skal ha løsmedarbeidere eller fast ansatte til å utføre omsorgsoppgaver som er fullt ut finansiert av offentlige penger, sier advokaten.

Kriminell forretningsmodell

I rettssalen i Oslo tingrett får forretningsmodellen Aleris har brukt gjennom mange år sitt pass påskrevet av Edvardsen. Slik definerte Kjetil Edvardsen Aleris' modell, der de som utfører jobben er tilknyttet som frittstående konsulenter framfor fast ansatte:

– Det Aleris gjør er grov arbeidslivskriminalitet, lovbruddene er enten gjort grovt uaktsomt eller med forsett, tordnet Edvardsen.

Han understreket at det ikke stilles spørsmål ved kvaliteten på tjenesten som utføres i Aleris mange omsorgshjem.

– Dette betyr ikke at det ikke utføres mye godt arbeid i Aleris. Menneskene som jobber her er akkurat like samvittighetsfulle som i alle andre sektorer. Det er forretningsmodellen som kritiseres – den kan ikke aksepteres hverken av arbeidstakerorganisasjoner, politikere eller skattebetalere – ei heller av andre bedrifter som blir utkonkurrert i markedet.

– Koster å drive lovlig

Saksøkerne krever til sammen flere millioner kroner. Det dreier seg om etterbetaling av overtid, feriepenger og tariffbestemte tillegg og i noen tilfeller lønn mellom oppdragene. Dette er penger de vil ha krav på dersom de blir vurdert som ansatte og ikke konsulenter. Enkelte av saksøkerne krever også erstatning for det de mener er usaklig oppsigelse når kontrakter ikke har vært fornyet.

I tillegg kreves etterinnmelding i Aleris tjenestepensjonsordning, som de ikke har fått være del av, samt innmelding i afp-ordningen.

Samlet vil et tap bli svært dyrt for Aleris, ikke minst da flere tidligere konsulenter er i lignende situasjon og kan komme til å framsette liknende krav.

– Det er rett og slett mye dyrere å ha et skikkelig arbeidsliv der lover følges, sier Kjetil Edvardsen.

– Målet til Aleris er å tjene mest mulig penger. Det er ikke et ugyldig mål, men det er nettopp det som er målet, levnet Edvardsen ingen tvil om.

– Klomsete framgangsmåte

Aleris kommer til å bruke EØS-regelverk om fri etablering i sin argumentasjon for full frifinnelse. Om dette sier Edvardsen:

– Aleris setter EØS-regelverket i spill i en nokså klomsete og hardhendt framgangsmåte overfor arbeidstakere, argumenterte han, og viste til hvordan dette har vakt oppsikt også blant politikere.

Skal fortelle om brutal hverdag

Rettssaken kommer til å vare i tre måneder. I løpet av den tiden skal blant annet konsulentene som saksøker, vitne.

– Saksøkerne skal forklare hvordan det har vært å være konsulent i Aleris. Hvordan det ikke har vært mulig å planlegge fritid og familieliv eller å skaffe seg bolig. De skal fortelle om et regime som straffer dem som tillater seg å stille spørsmål ved praksis og vedvarende frykt for å miste sinn inntekt, opplyste Kjetil Edvardsen i starten på sitt innledningsforedrag.

Det er satt av tre dager til innledningsforedraget. Først ved månedsskiftet vil de første saksøkerne fortelle sine historier.

Krever full frifinnelse

Aleris er helt uenig i hvordan saksøkerne, deres advokater og Fagforbundet definerer konsulentene. Omsorgskonsernets advokater viser i sitt sluttinnlegg, som er levert til retten, at en slik definisjon vil være i strid med EØS-reglene om fri etablering.

Aleris krever full frifinnelse. Konsernet mener også at dersom retten kommer fram til at konsulentene er å anse som ansatte, så er det ikke grunnlag for å etterinnmelde dem i tjenestepensjonsordningen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Advokatene Kjetil Edvardsen (t.h)  og Morten Mønnich representerer saksøkerne i Oslo tingrett.

Advokatene Kjetil Edvardsen (t.h) og Morten Mønnich representerer saksøkerne i Oslo tingrett.

Birgit Dannenberg