JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da Øyvind skrev under lærekontrakt i byggdrifterfaget, fikk han en lønn som ikke var til å leve av. Nå har han fått etterbetalt 18.000 kroner.

LYSENDE FRAMTID: Da Øyvind Rath Solheim begynte på elektrolinja på videregående, ble han og klassekameratene forespeilet en lysende framtid. Det ble ikke helt slik.

LYSENDE FRAMTID: Da Øyvind Rath Solheim begynte på elektrolinja på videregående, ble han og klassekameratene forespeilet en lysende framtid. Det ble ikke helt slik.

Eivind Senneset

«At du gidder», sa vennene da Øyvind fortalte hvor mye han fikk i lønn i kommunen. Ett år senere fant Fagforbundet ut at han og flere andre lærlinger hadde fått for lite betalt og sørget for at de fikk den lønna de skulle hatt.

2019070810425820230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

– Jeg reagerte allerede da jeg skrev under lærekontrakten. 4000 i måneden! Det var jo ikke mulig å leve av, sier Øyvind Rath Solheim (20).

– Jeg spurte om dette var normalt, og da de svarte ja slo jeg meg til ro med det.

Det skulle han ikke gjort. Men takket være Kenneth Rasmussen, tillitsvalgt i Fagforbundet Bergen, har han nå fått det han skal ha.

Renholderen organiserte seg og gikk opp over 104.000 kroner i lønn

De lyse utsiktene forsvant

Da Øyvind begynte på elektrolinja på videregående, ble han og klassekameratene forespeilet en lysende framtid. Det var læreplass til alle, jobber var det også, og lønna var god.

Etter to års skolegang var virkeligheten en annen. Læreplasser og jobber var tørket vekk, og Øyvind ble arbeidsledig.

– Det var deprimerende å våkne opp om morgenen og ikke ha noe å gå til, sier Øyvind.

Etter et halvår fikk han plass i «Ordentlig arbeid», Bergen kommunes tiltak for arbeidsledig ungdom. Her fikk han praksisplass i etat for bygg og eiendom, og etter noen måneder åpnet det seg en ny mulighet. I august 2017 skrev Øyvind lærekontrakt i byggdrifterfaget.

Men altså. Lønna. Den var langt fra hva han hadde forestilt seg og knapt til å leve av selv om han bodde hjemme hos mor.

{s1}

Ville ikke være bråkmaker

Øyvind er ikke den som klager, men fortalte venner og kolleger hva han fikk på kontoen hver måned. «At du gidder», sa vennene. «Sosial dumping» sa kollegaen.

– Jeg visste jo at alternativet ikke var bedre. Sove halve dagen, sløve foran pc-en, spise middag og gå og legge meg.

Etter det første kontraktmøtet med kommunen spurte han ikke mer om lønna.

– Jeg hadde jo aldri hatt en vanlig jobb før, så jeg visste ingenting om arbeidslivet. Jeg var redd for å framstå som en bråkmaker, og Fagforbundet hadde jeg ikke hørt om.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Kenneth ordnet opp

Uten at Øyvind var klar over det, var imidlertid Fagforbundets tillitsvalgte allerede på saken. Kenneth Rasmussen var blitt kontaktet av en annen lærling som også stusset over at lønna var så lav.

LØNN: Takk være tillitsvalgt i Fagforbundet Bergen, Kenneth Rasmussen, har Øyvind nå fått den lønna han skal ha.

LØNN: Takk være tillitsvalgt i Fagforbundet Bergen, Kenneth Rasmussen, har Øyvind nå fått den lønna han skal ha.

Sidsel Hjelme

Tillitsvalgt-Kenneth sjekket lønnstabellen opp mot det denne lærlingen hadde fått godskrevet for skolegangen av Fagopplæringskontoret. Han så raskt at det lærlingen hadde fått altfor lite og sendte saken til kommunens HR-avdeling. Resultatet var en etterbetaling pluss en solid lønnsøkning.

– Jeg spurte lærlingen om han visste om dette kunne gjelde andre. Det viste seg at det var tre lærlinger i etaten med samme utdanning i elektrofag. Da vi sjekket, viste det seg at de alle hadde fått feilberegnet lønna.

– Hadde jeg ikke spurt, hadde det nok ikke blitt oppdaget og de hadde fortsatt på samme lønn, sier Rasmussen

Gladmelding i innboksen

Øyvind Rath Solheim ante ikke noe om dette før en e-post fra lønningskontoret dumpet inn i innboksen. Her stod det at han hadde hatt feil lønn siden han skrev under på lærekontrakten åtte måneder tidligere.

– Jeg fikk etterbetalt 18.000 kroner pluss at jeg nå får over 4000 mer i måneden enn før feilen ble oppdaget. Jeg blir jo rett og slett litt mer motivert til å gå på jobb av slikt, sier Øyvind.

Jeg hadde jo aldri hatt en vanlig jobb før, så jeg visste ingenting om arbeidslivet.

Øyvind Rath Solheim (20), lærling

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy