Aleris-saken

Mette Nord om anklagene i retten: – Vi kan ikke godta at Aleris henter ut profitt ved å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til folk

GRENSEOPPGANG: Rettens avgjørelse vil være en grenseoppgang av hvor langt aktører kan gå i å bruke frittstående konsulenter. Utfallet kan få betydning for et helt arbeidsliv, men Fagforbundet.

GRENSEOPPGANG: Rettens avgjørelse vil være en grenseoppgang av hvor langt aktører kan gå i å bruke frittstående konsulenter. Utfallet kan få betydning for et helt arbeidsliv, men Fagforbundet.

Werner Juvik

– En politisk kampanje. Det er beskrivelsen Aleris’ advokat gir Fagforbundets engasjement i rettssaken mellom de 24 konsulentene og omsorgskonsernet Aleris.

2019011714412920190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

Aleris' advokat Eirik Edvardsen begynte på sitt innledningsforedrag torsdag. Der gikk han hardt ut mot Fagforbundet.

Fagfobundet er ikke part i saken, men medhjelper for de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris. Hovedspørsmålet er om omsorgsarbeiderne skal være å anse som fast ansatte og ikke konsulenter siden de gjorde regulært arbeid. Kravet er etterbetaling og erstatning for millioner.

Les alt om rettssaken her

– Drittpakke fra Fagforbundet

Saken sprakk 10. august i fjor, ei uke før Arendalsuka. Tidspunktet gjorde at det ble en het sak under den politiske tilstelningen, der politikere og samfunnstopper møtes til debatt.

Aleris-direktør Erik Sandøy kalte saken for en velregissert drittpakke og beskrev anklagene framsatt av Mette Nord som grove og spekulative.

I Oslo tingrett torsdag fulgte Aleris' advokat samme spor i sitt innledningsforedrag. Advokat Eirik Edvardsen hevdet at Fagforbundets engasjement er en politisk kampanje mot private aktører.

– Det var neppe tilfeldig at dette kom rett før Arendalsuka, sa han, før han viste til hvordan både Økokrim, Skattedirektoratet, Fylkesmennene i Oslo og Akershus og Arbeidstilsynet hadde lagt saken i bero.

Fagbladet har flere ganger tilbudt Aleris-direktør Erik Sandøy å kommentere saken. Han har svart at det vil bli gjort på slutten av uka.

Alvorlig og grov beskyldning

Mandag innledet saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen. Han åpnet med å påstå at Aleris forretningsmodell er grov arbeidskriminalitet, begått grovt uaktsomt eller forsettlig.

– Dette er grove påstander, sa Eirik Edvardsen i sin innledning tirsdag.

Han hevdet at saken bærer preg av en politisk undertone.

– Det er ikke noe galt å drive politikk. Det er helt legitimt, men jeg synes ikke domstolen er riktig arena for politisk kamp, sa Edvardsen.

Han sa også at Aleris holder seg lojalt til trepartssamarbeidet gjennom å følge tariffavtaler med både Parat og Fagforbundet.

– Sett i lys av den kampanjen Fagforbundet har hatt i media – hvem er det egentlig som jobber for samarbeid i arbeidslivet? spurte Edvardsen i Oslo tingrett.

- Viktig at folk fikk vite om arbeidsforholdene, mener Mette Nord.

- Viktig at folk fikk vite om arbeidsforholdene, mener Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

– Bryter med arbeidslivsmodellen

Anklagene preller av på Fagforbundets leder Mette Nord.

– I retten står det om hvorvidt folk skal være arbeidstakere med rettigheter eller løsarbeidere uten rettigheter. For Fagforbundet er det viktig at folk får vite om de helt uakseptable arbeidsforholdene i deler av velferdsbransjen, sier Mette Nord til Fagbladet.

– Vi mener at Aleris bruker selvstendig næringsdrivende på en måte som bryter med den norske arbeidslivsmodellen og utfordrer trepartssamarbeidet. Vi kan ikke godta at Aleris henter ut profitt ved å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til folk. Dessuten finner vi oss ikke i at de gjør dette i den offentlig finansierte velferden. Fellesskapets midler skal gå til velferd, ikke til kommersielle velferdsselskaper, sier Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy