JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken

Mette Nord om anklagene i retten: – Vi kan ikke godta at Aleris henter ut profitt ved å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til folk

GRENSEOPPGANG: Rettens avgjørelse vil være en grenseoppgang av hvor langt aktører kan gå i å bruke frittstående konsulenter. Utfallet kan få betydning for et helt arbeidsliv, men Fagforbundet.

GRENSEOPPGANG: Rettens avgjørelse vil være en grenseoppgang av hvor langt aktører kan gå i å bruke frittstående konsulenter. Utfallet kan få betydning for et helt arbeidsliv, men Fagforbundet.

Werner Juvik

– En politisk kampanje. Det er beskrivelsen Aleris’ advokat gir Fagforbundets engasjement i rettssaken mellom de 24 konsulentene og omsorgskonsernet Aleris.

2019011714412920190410203756

ola.tommeras@fagbladet.no

Aleris' advokat Eirik Edvardsen begynte på sitt innledningsforedrag torsdag. Der gikk han hardt ut mot Fagforbundet.

Fagfobundet er ikke part i saken, men medhjelper for de 24 konsulentene som har saksøkt Aleris. Hovedspørsmålet er om omsorgsarbeiderne skal være å anse som fast ansatte og ikke konsulenter siden de gjorde regulært arbeid. Kravet er etterbetaling og erstatning for millioner.

Les alt om rettssaken her

– Drittpakke fra Fagforbundet

Saken sprakk 10. august i fjor, ei uke før Arendalsuka. Tidspunktet gjorde at det ble en het sak under den politiske tilstelningen, der politikere og samfunnstopper møtes til debatt.

Aleris-direktør Erik Sandøy kalte saken for en velregissert drittpakke og beskrev anklagene framsatt av Mette Nord som grove og spekulative.

I Oslo tingrett torsdag fulgte Aleris' advokat samme spor i sitt innledningsforedrag. Advokat Eirik Edvardsen hevdet at Fagforbundets engasjement er en politisk kampanje mot private aktører.

– Det var neppe tilfeldig at dette kom rett før Arendalsuka, sa han, før han viste til hvordan både Økokrim, Skattedirektoratet, Fylkesmennene i Oslo og Akershus og Arbeidstilsynet hadde lagt saken i bero.

Fagbladet har flere ganger tilbudt Aleris-direktør Erik Sandøy å kommentere saken. Han har svart at det vil bli gjort på slutten av uka.

Alvorlig og grov beskyldning

Mandag innledet saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen. Han åpnet med å påstå at Aleris forretningsmodell er grov arbeidskriminalitet, begått grovt uaktsomt eller forsettlig.

– Dette er grove påstander, sa Eirik Edvardsen i sin innledning tirsdag.

Han hevdet at saken bærer preg av en politisk undertone.

– Det er ikke noe galt å drive politikk. Det er helt legitimt, men jeg synes ikke domstolen er riktig arena for politisk kamp, sa Edvardsen.

Han sa også at Aleris holder seg lojalt til trepartssamarbeidet gjennom å følge tariffavtaler med både Parat og Fagforbundet.

– Sett i lys av den kampanjen Fagforbundet har hatt i media – hvem er det egentlig som jobber for samarbeid i arbeidslivet? spurte Edvardsen i Oslo tingrett.

- Viktig at folk fikk vite om arbeidsforholdene, mener Mette Nord.

- Viktig at folk fikk vite om arbeidsforholdene, mener Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

– Bryter med arbeidslivsmodellen

Anklagene preller av på Fagforbundets leder Mette Nord.

– I retten står det om hvorvidt folk skal være arbeidstakere med rettigheter eller løsarbeidere uten rettigheter. For Fagforbundet er det viktig at folk får vite om de helt uakseptable arbeidsforholdene i deler av velferdsbransjen, sier Mette Nord til Fagbladet.

– Vi mener at Aleris bruker selvstendig næringsdrivende på en måte som bryter med den norske arbeidslivsmodellen og utfordrer trepartssamarbeidet. Vi kan ikke godta at Aleris henter ut profitt ved å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til folk. Dessuten finner vi oss ikke i at de gjør dette i den offentlig finansierte velferden. Fellesskapets midler skal gå til velferd, ikke til kommersielle velferdsselskaper, sier Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy