Fagforbundet i Geneve:

Store LO-forbund uenig om TISA-avtale

Rolv Rynning Hanssen tilbake på gamle tomter utenfor Geneve, på hovedkontoret til PSI hvor han jobbet i ni år.  Til høyre Marianne Breiland i LOs næringsavdeling.

Rolv Rynning Hanssen tilbake på gamle tomter utenfor Geneve, på hovedkontoret til PSI hvor han jobbet i ni år. Til høyre Marianne Breiland i LOs næringsavdeling.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundets Rolv Rynning Hanssen er klar i sin tale om internasjonal handelsavtale. Fellesforbundet mener han leser bibelen som fanden.

2017021309270020170215134745

helge@lomedia.no

– Det er litt nostalgisk å være tilbake i korridorene, ja. Det var jo hverdagen min i ni år, sier Rolv Rynning Hanssen til LO-Aktuelt.

Siden juli 2014 har han vært tilbake hos Fagforbundet, som internasjonal rådgiver med blant annet handelsavtaler som arbeidsfelt.

– LO og Ap må presse på for mer åpenhet rundt TISA

På utlån

Men før det var han på utlån til PSI - eller Public Services International. Det er en internasjonal sammenslutning med medlemmer fra over 150 land. En yrkesorganisasjon for ansatte som utfører offentlige tjenester.

I tillegg til Fagforbundet har NTL og YS-forbundet Delta mye med PSI å gjøre.

– Opprinnelig var det en organisasjon for ansatte i kommune og stat. Men nå er så mange offentlig tjenester privatisert at virkeområdet er utvidet, sier Rynning Hanssen.

Hovedkontoret ligger rett utenfor Geneve, på den andre siden av den franske grensen.

TISA: LO krever at offentlige tjenester skjermes

Kamp mot TISA

PSI har engasjert seg kraftig i kampen mot TISA-avtalen, som Norge kan bli en del av. Rynning Hanssen var nylig med en norsk delegasjon som gjestet blant annet PSI. Daniel Bertossa, tidligere kollega av rådgiveren fra Fagforbundet, advarte på det sterkeste mot at Norge skal ta del i denne handelsavtalen.

– Hvis du først skriver under og blir en del av avtalen, er det vanskelig å komme seg ut. Vinnerne i en slik avtale er de store landene, og de store selskapene. Rike konsumenter er også vinnere. Taperne er arbeiderne. For å bli konkurransedyktige vil lønningene bli presset ned og prisene vil gå opp, mener Bertossa.

Han får støtte fra Rolv Rynning Hanssen.

– Konsekvensene av en TISA-avtale kan helt klart bli økt privatisering i Norge. Det var veldig interessant å møte Mamdouh i WTO. Han bekrefter jo mye av det vi sier. Men han mener det er positivt, mens vi mener det er negativt, framholder Rynning Hanssen.

– Jeg er generelt negativ til å liberalisere handelen med tjenester, ikke bare offentlige tjenester. Jeg mener vi må si nei til TISA. Jeg ser ikke hva vi trenger med en avtale som er initiert av amerikansk storkapital for å gi ny verdiskapning i USA, mener Rynning Hanssen.

Gjensyn med PSI og Daniel Bertosso for Rolv Rynning Hanssen.

Gjensyn med PSI og Daniel Bertosso for Rolv Rynning Hanssen.

Helge Rønning Birkelund

Kommentar: Tisa er en avtale om å vri samfunnet mot høyre

Stor uenighet

Uenigheten er imidlertid stor i fagbevegelsen. Internasjonal sekretær i Fellesforbundet, Jørgen Kaurin, er ikke enig med vurderingene til Bertosso i PSI og Rynning Hanssen i Fagforbundet.

– Kritikken av TISA-avtalen synes jeg virker veldig overdreven og lite troverdig. Det blir nærmest som fanden leser bibelen, sier Kaurin, og mener kritikerne burde være mer konstruktive i sin avstand til TISA-avtalen. Det vil være flere oppsider med en TISA-avtale, for eksempel i form av åpne markeder for leverandørindustrien.

– Jeg tror forhandlingene vil gi som resultat at vi vil få de riktige unntakene. For eksempel er jeg langtfra overbevist om at TISA vil låse en privatisering for evig og alltid. Jeg håper at LO og Fafos utredning vil gi svar på det, mener Kaurin.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip stilte også noen kritiske spørsmål til nevnte Bertosso.

– Jeg tror ikke vi har så mye å frykte fra TISA som det kanskje kan virke som, sa han etter ha hørt WTO-toppen Hamid Mamdouh.

– En trussel mot demokratiet

Hemmelige handelsforhandlinger: Redd for arbeidtakernes rettigheter

• Les flere nyheter på Fagbladet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy